Vágólapra másolva!
A görög Olympiakosz mindig is híres volt arról, hogy igyekszik nagy pénzért neves idegenlégiósokat vásárolni a nemzetközi siker érdekében. Egykoron a magyar Détári Lajos volt a sztár, a legutóbbi két idényben a brazil Giovanni volt a szurkolók kedvece, most pedig a pireusziaknak sikerült megszerezniük a világ- és Európa-bajnok Christian Karembeu-t az angol Middlesbrough-tól.

Fotó: Reuters

Karembeu Új-Kaledónia egyik kis szigetén, Lifouban született 1970. december 3-án, és 19 éves koráig csak otthon focizott. Akkor azonban Franciaországba utazott, és az FC Nantes-hoz került, amelynek színeiben két évvel később be is mutatkozhatott az élvonalban, újabb egy esztendővel később pedig már válogatott volt. A Kanáriknál 1995-ig futballozott, utolsó évében bajnoki címet is nyert. Ekkor az olasz Sampdoria vette meg, ahol két éven keresztül alapember volt, harmadik szezonjának felét azonban a lelátóról nézte végig. Ő ugyanis szeretett volna Spanyolországba igazolni (a Real Madrid és az FC Barcelona is hívta), a genovaiak azonban nem engedték el. 1998 februárjában aztán a Samp engedett, így Karembeu a Real Madrid játékosa lett, amellyel rögtön megnyerte a BL-t. 1998 nyarán következett a világbajnoki cím, de ezután Karembeu fokozatosan kiszorult a kezdő tizenegyből a királyi gárdában. 2000 nyarán (újabb BL-aranyéremmel a nyakában) Angliába tette át székhelyét, a Middlesbrough hívta soraiba.

Érdekesség, hogy a helyi szurkolók nem nagyon kedvelték meg, pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapat bennmaradjon a legjobbak között. Felesége nem más, mint a híres szlovák szupermodell, Adriana Sklenarikova, aki az úgynevezett wonderbra (csodamelltartó) fő reklámhordozója volt.