Vágólapra másolva!
Szerdán tért vissza szabadságáról Bozóky Imre MLSZ-elnök, s miközben nyaralt, folytatódott a magyar futball hanyatlása. Csapatok léptek vissza a bajnokságokból, és kerültek a megszűnés szélére, a holtidény alaposan megrostálta a mezőnyt. Az elnök, mint beszélgetésünk során kiderült, úgy érzi, ahhoz, hogy megújuljon a magyar labdarúgás, új utakat kell keresni, s a keresés néha úttévesztéssel is jár.

- Tudom, külföldön nyaralt. Mennyire értesült a hazai futball eseményeiről?
- Teljes egészében képben vagyok.

- Akkor nyilván azt is tudja, hogy csődhullám söpör végig a magyar labdarúgáson.
- Mi ebben az új?

- Például az, hogy nem csupán a profi csapatok haldoklanak, az NB I/B-ből négy klub is kiiratkozott, hanem az alacsonyabb osztályokból is sorra lépnek vissza. Előfordul, hogy az NB III-ból egyenesen a legalacsonyabb szintre, a körzeti bajnokságba kérik magukat csapatok.
- Ez szomorú, bár a jelenség némelyik klub esetében a természetes átrendeződés része. Éppen a csapatok érdekében születtek korábban olyan döntések, mint a létszámcsökkentés vagy két csoport a második vonalban, s ez kevesebb utazással és vele kevesebb költséggel jár.

- De sokan ezt a keveset sem bírják.
- Az MLSZ, sajnos, nem tud nekik pénzt adni. Legfeljebb azt mondhatom, hogy a lehetőségekhez kell szabni az igényeket, de ez nem az én találmányom, s nem is sokra mennek vele.

- Több helyen is azt panaszolják, hogy nem bírják az utánpótlás terheit, túl sok gyerekcsapatot kell indítaniuk, ezért inkább alacsonyabb osztályba sorolásukat kérik.
- Igen, az ősztől bejön a hét-, kilenc- és tizenegy évesek bajnoksága. Vagy nem is bajnokság, inkább torna, korosztályonként három ősszel, három tavasszal, ez csapatonként hat-hét gyereket érint. Ennyit kell utaztatni, ellátni, s tudom, ez is költség, de nem olyan borzasztó. De eddig nem foglalkozott senki ezekkel a korosztályokkal, ám, ha haladni akarunk, akkor lépni kell.

- De, ha megszűnnek a csapatok, nagy igyekezetünkben mégsem jutunk sehová.
- Talán kevesebbet kell az amatőröknél a játékosoknak fizetni. Sőt, egyáltalán ne legyen az NB III-as futballért fizetés.

- Nem kellene a gyerekfutballban az iskolákra támaszkodni, jobban bevonni a testnevelőket?
- Be is vonjuk őket, de ez teljesen különálló kérdés. Szeptembertől indul az iskolai bajnokság, igaz, eddig is volt, de a most induló remélhetően szervezettebb és komolyabb lesz. Ugyanakkor a területi elvet figyelembe véve átszerveztük az utánpótlás-bajnokságot, s ezután független lesz a serdülők, ifik küzdelme a felnőttekétől.

- Akkor miért a panasz, hogy az ifjúsági NB I-ben csak olyan klub indulhat, amelynek felnőtt csapata is első osztályú?
- Tudom, a Szent István középiskola csapatairól van szó. Ez mindig előjön, és igaz, hogy jó a nevelő munka az iskolában, de most úgy látjuk, hogy felül van egy zárt osztály, s a Szent István majd játszik a másodosztályban.

- Ők meg azt mondják, ott gyengébbek az ellenfelek, kevésbé tudnak fejlődni a gyerekek.
- Az utánpótlás-nevelés örökzöld slágerünk és örök gondunk. Most megpróbáljuk rákényszeríteni a csapatokat, hogy tényleg forduljanak a fiatalok felé, ám, és ez nem a Szent Istvánnak szól, azonnal jönnek az ellenérvek. Itt van előttem egy 1923-as könyv, már akkor szó szerint ugyanez volt a gond. Nyolcvan éve birkózunk egy gonddal, és nem bírunk vele. Megszoktunk egy sémát, egy rendet, senki érdekét nem sértette, de elavult. Innen kellene elmozdulnunk, de ez kegyetlenül nehezen megy.

- Tényleg mozdulnunk kell, csak nem kellene a nagy mozgás közben csapatok tucatjait elhagyni.
- Pedig nem tudunk mit tenni, megszűnik néhány csapat, persze, az lenne a jó, ha közben alakulna is ugyanannyi. Támadtak is már engem ezért a nézetemért.

- Furcsa ezt hallani, hiszen lassan két éve a szövetség főnöke, és visszanézve három-négy évtizedre, ilyen keveset MLSZ-elnök még nem kapott. Mármint bírálatot.
- Bíráljanak nyugodtan, ez ilyen poszt, vele jár. Csak közben segítsék a magyar futballt. Mert most nagyon elkel a segítség, nehéz idők járnak.

- Akkor csak elismeri, hogy válságidőszakát éli a magyar futball?
- Válság nincs, csak átalakulás, bizonyos válságjelekkel. Meg kell találni a forrásokat, önkormányzatokat, szponzorokat, és szülőket kell bevonni, csak így működhet a futball. Ami pénz pedig bejön a sportágba, annak megfelelő helyre kell kerülnie.

- Akkor a Fotex-pénz rossz helyre kerül, hiszen hiába ad Várszegi Gábor több mint kétmilliárdot a Fradi focicsapatáért, a vételárat a többi szakosztály költi el.
- Ez a Ferencváros és Várszegi Gábor magánügye. Én így is biztos vagyok abban, hogy az FTC lesz az első igazán üzleti alapon működő magyar futballcsapat, abban pedig reménykedem, hogy nemzetközileg is sikeres lesz.

- Az sem zavarja, hogy egy embernek vagy cégnek, mindegy, hogyan fogalmazunk, két csapata is van?
- Várszegi is nyilatkozta, hogy két klubot nem lehet együtt tartani, s ő van olyan okos ember, hogy ezt a kérdést is megoldja.

Kiss László

Korábban:

Várszeginek az MTK hobbi, a Fradi hasznot hozhat