Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgó-csapata unalmas, középszerű mérkőzésen, harmadik nekifutásra megszerezte első győzelmét a magyar bajnokság idei szezonjában. A csapat az Üllői úti rangadón Vén győztes találatával 2-1-re verte nagy rivális Újpestet, amely továbbra is nyeretlen.

Több mint tízezren vállalták a kockázatot, hogy kilátogassanak az Üllői útra, ahol két legnagyobb és legrenitensebb szurkolótáborral rendelkező fővárosi együttes, a Ferencváros és az Újpest találkozott egymással. A szervezők, okulva az utóbbi évek botrányaiból, a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítottak a vendégszurkolókra, akiket ponyva alatt "csempésztek be" a stadionba. A találkozó előtt a két szurkolótábor egymásnak feszült - legalábbis, ami a transzparens- és rigmusháborút illeti. Szerencsére más atrocitás nem történt, bár az MTI értesülése szerint egy személyt vettek őrizetbe garázdaság miatt.

Ferencváros - Újpest 2-1 (1-0)
Üllői út, 13 000 néző, V: Megyebíró
gól: Korolovszky (5., öngól), Vén (71.), illetve Tokody (49.)
sárga lap: Zombori (59.), Lipcsei (74.), illetve Szélesi (61.)
Ferencváros: Szűcs - Hrutka, Lipcsei, Gyepes (Balog, 57.), Cheregi - Pinte, Szabó, Zombori (Vén, 68.), Szkukalek - Jovic, Gera (Keller, 76.)
Újpest: Posza - Kunzo, Korolovszky (Szélesi, 46.), Tamási, Medgyesi - Erős, Poljakovic, Dvéri (Galaschek, 81.), Lőw - Frunza (Kalina, 81.), Tokody

A találkozón mindkét szakvezető tartogatott meglepetést egymásnak. Kisteleki István, az Újpest trénere csatasorba állította két új légiósát, a román Frunzát és a jugoszláv Poljakovicsot. Kollégája, Csank János is bevetette a jugoszláv válogatott Jovicsot, de szerephez jutott a pálya bal oldalán az eddig sérülés miatt hiányzó Zombori is.

A találkozó a 6. percig csendesen csordogált, ekkor Szabó jobb oldalról befele cselezgetve ballal középre kanyarította a labdát, amit az egykori FTC-nevelés, Korolovszky gyönyörűen bólintott saját kapujába (1-0).

A találat megzavarta az Újpestet, ellenben a Fradi Gera vezetésével szárnyakat kapott, de a mezőnyfölényt nem sikerültgólra váltani. Sőt, a 18. percben Poljakovics mintegy 30 méteres bődületes bombáját Szűcs elképesztő bravúrral tolta a lécre.

A félidőben más nem történt, így a hazaiak megérdemelt vezetéssel mehettek pihenőre.

A második játékrészben az Újpest kezdett jobban. Az 50. percben Kunzo remek szólóját követően Tokody egyenlített (1-1). A 62. percben ismét Tokody volt a főszereplő, de közeli fejesét Szűcs óriási reflexszel hárította.

A 65. percben a játékvezetők léptek elő főszereplővé. Hrutka középre ívelt labdáját Zombori kapura lőtte, és a labda átvánszorgott a gólvonalon, amely mögül az újpesti védő kivágta. Kelemen partjelző nem jelzett gólt, Megyebíró elhitte, így biztos góltól fosztotta meg a Ferencvárost.

A 72. percben büntetett a Fradi: Vén-Jovics-Vén kényszerítőzés után a két perccel korábban pályára lépett magyar középpályás okosan lőtt a kapu jobb oldalába (2-1).

A vezetést ezt követően megtartotta a Fradi, igaz, az Újpest nem sok ellenállást fejtett ki. Feltétlenül a mérkőzés tanulsága az is, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott légiósok gyakorlatilag észrevétlenek maradtak, első benyomásra nem jobbak és nem rosszabbak magyar vetélytársaiknál.

"Örülök a győzelemnek" - nyilatkozta Csank János, a Ferencváros vezetőedzője. "Az elején elhibáztuk a helyzeteket, igaz, az Újpest is nagyon jól játszott. Csapatomban továbbra is sok a sérült, szerencsére a cseréink remekül sikerültek."

Korábban:
Újoncokkal bizonyíthat a Fradi
FTC-Újpest: rangadó az alsóházban

Pincési László

(SZTÁR Sport)