Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Luiz Felipe Scolari nem veszi figyelembe az intő jeleket és a köz akaratát. A vb-selejtezőre készülő brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya ugyanis kihagyta a Paragauy ellen készülő keretből az egyetlen épkézláb támadót, Romariót, ellenben meghívta a két éve "elfelejtett" Leonardót.

Miután az utóbbi hónapokban Brazília vergődik, hiába kérte fel a szövetség Jamaicát, Guatemalát és Hondurast, egyik sem vállalta a barátságos mérkőzést a selecaóval. Így a brazilok augusztus 9-én kénytelen-kelletlen a világranglista 112. helyén álló Panama ellen melegítenek a Paraguay elleni sorsdöntőnek is tekinthető világbajnoki selejtezőre. Panama egyébként "remek formában" van, az elmúlt hónapban 6-0-ra kapott ki Trinidattól, míg Mexikó 7-1-re páholta el a "csatornásokat".

És ha már a csatorna szóba került, az "ellenséges viszony" miatt a Globo televíziós társaság nem forgathat a brazil válogatott közelében, legalább is így határozott a szövetség. Teljes nyugalomra van ugyanis szükség a jó eredmény érdekében.

Ami a brazil válogatottat illeti, nagy meglepetésre nem került be a keretbe a Vasco da Gama támadója, a 35 esztendős Romario. Scolari kapitány ugyanis úgy véli, nincs jó formában a játékos. Cserébe behívta a Flamengo csatárát, Edilsont, aki emberemlékezet óta nem szerzett gólt, és rehabilitálta a két éve száműzetésbe vonult Leonardót. "Két napja egy csendes, egyszerű beszélgetést folytattam Leonardóval. Azt mondta, szívesen visszatérne."

A szövetség továbbra is nagy harcot vív az európai klubokkal, amelyek nem szívesen válnak meg légiósaiktól, pláne nem egy Panama elleni találkozó miatt. Antonio Lopes, a válogatott technikai igazgatója már jelezte az esetet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), így ha továbbra is ellenkezik a Parma, a Betis, a Barcelona vagy éppen a Bayern München, akkor komoly szankciókat foganatosíthatnak ellenük.

A brazilok viselkedése ellen az olasz AC Milan vezetősége úgy döntött: hacsak nem születik egy "új Pelé", nem igazolnak több brazilt. "Nevetséges, hogy a brazilok 21 válogatott meccset játszanak egy szezonban, és emiatt állandóan visszahívogatják játékosaikat"- jegyezte meg Adriano Galliani, a klub alelnöke.

A selecao persze közben készül, Luiz Felipe Scolari úgy véli, a Paraguay elleni összecsapás egész karrierjét tekintve a legfontosabb. "Ez az első alkalom, amikor Brazíliát megcsapta a kiesés szele. Nem akarok az az edző lenni, aki nem jutott ki a vb-re. Nem számít, hogy játszunk, most már csak a győzelem a lényeg."

A brazil válogatott kerete: Dida (AC Milan), Marcos (Palmeiras) - kapusok; Lucio (Bayer Leverkusen), Roque Junior (AC Milan), Cafu (AS Roma), Junior (Parma), Roberto Carlos (Real Madrid), Belletti (Sao Paulo), Cris (Cruzeiro), Juan (Flamengo) - védők; Vampeta (Paris St Germain), Eduardo Costa (Girondins Bordeaux), Alex (Parma), Rivaldo (Barcelona), Tinga (Gremio), Leonardo (Sao Paulo), Juninho Paulista (Vasco da Gama) - középpályások, Elber (Bayern München), Denilson (Betis), Marcelinho Paraiba (Hertha Berlin), Euller (Vasco da Gama), Edilson (Flamengo) - csatárok.

Pincési László

SZTÁR Sport

Korábban az [origo]-ban:

Rivaldóékkal talán sikerül