Vágólapra másolva!
"Magyarország önállóan pályázza meg a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát" - jelentette be Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a pénteken Kaposváron rendezett magyar-horvát tárcaközi megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Elképzelhető, hogy a horvátok riválisok lesznek: egyedül ugyan semmiképpen, más országgal karöltve viszont lehet, hogy szintén kandidálnak az Eb-házigazdaságra.

"Az a célunk, hogy regionális pályázatot nyújtsunk be, olyat, amely egész Közép-Európát átfogja" - hangsúlyozta Deutsch. "A mérkőzéseket olyan városokban rendeznénk, amelyek közel vannak a szomszédos országok magyarlakta vidékeihez."

Hogy mi a legfőbb indoka a döntésnek, melynek értelmében önállóan és nem a horvátokkal "koprodukcióban" nyújtja be pályázatát Magyarország, arra Deutsch Tamás így válaszolt: "A 2008-as Eb-re eddig jobbára közös pályázatok fogalmazódtak meg. Kétségtelen, hogy a legutóbbi holland-belga rendezésnek voltak pozitív momentumai, de akadtak árnyoldalai is. A mi megítélésünk szerint nagyobb előnyt jelent az önálló, egységes pályázat."

Stjepan Puhak, a sportügyekért felelős horvát miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy bár keserű szájízzel távoznak Kaposvárról, ez azonban semmiképpen nem lesz kárára a két ország jó kapcsolatának, s különösen igaz ez a sportra. Mint mondta: az ő legnagyobb "ütőkártyájukat" a horvát válogatott kimagasló nemzetközi eredményei jelentik.

"Utoljára negyedszázada volt a térségben labdarúgó Európa-bajnokság, amikor Belgrád lehetett a házigazda. Közép-Európának nagy szüksége van erre a rendezvényre" - jelentette ki Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. A 2008-as labdarúgó Eb rendezésére a jövő év végéig kell benyújtani a pályázatot, s 2003-ban dönt majd az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Magyarország (és esetleg Horvátország plusz még valaki) mellett a kontinensviadal lebonyolítása iránt Skócia, Oroszország, Ausztria Svájccal, az északi országok (Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország), valamint Görög- és Törökország együtt érdeklődik.