Vágólapra másolva!
A Bundesligában a harmadik forduló után már csak két százszázalékos csapat van. A Borussia Dortmund jó teljesítménye nem meglepetés, a Kaiserslauterné viszont igen, hiszen a Vörös Ördögöket senki sem várta az élmezőnybe. A harmadik játéknapon a cseh Vratislav Lokvenc volt a 'Lautern hőse, hiszen két gólt is szerzett a Köln ellen.

Lokvenc 1973. szeptember 27-én született, és pályafutását az SK Hradec Kralové gárdájában kezdte el. Még a csehszlovák bajnokságban debütált a felnőtt csapatban, az 1992-93-as bajnokságban, igaz, mindössze kétszer volt a kezdő csapat tagja, további tizenöt alkalommal csak becserélték. Nem csoda, hogy egyszer sem tudott gólt szerezni. A következő idényben már alapember lett, huszonkilenc meccsen játszott, és meg is hálálta a bizalmat, hiszen ötször volt eredményes. A következő szezont még a Hradecben kezdte el, kilenc meccsen három gólt szerzett, de a bajnokság közben megvette őt a Sparta Praha. Itt azonnal bedobták a mély vízbe, szinte állandóan a kezdő csapat tagja volt, és nyolc gólig jutott. A Spartával bajnok lett, de mivel volt klubja, a Hradec Kralové megnyerte a Cseh Kupát, így kupagyőztesnek is mondhatta magát.

Időközben állandó tagja lett a cseh utánpótlás-válogatottnak is. A következő évben korábbi teljesítményét is felülmúlta, hiszen ekkor kilencszer vette be az ellenfelek hálóját. Teljesítményének köszönhetően a válogatottba is bekerült, 1995. szeptember 6-án debütált a nemzeti tizenegyben a norvégok elleni Eb-selejtezőn. Még egy Eb-selejtezőn lépett pályára, ám végül nem került be az angliai kontinensviadalra kiutazó keretbe. Ez egyáltalán nem keserítette el, a Spartában tovább folytatta a gólok gyártását. 1996 óta nem volt olyan szezon, amelyikben tíznél kevesebb találatot ért volna el. Erre a válogatottnál is felfigyeltek (azóta már 38 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben), és külföldön is keresett lett: a Kaiserslautern 6,3 millió márkát fizetett érte tavaly nyáron. Eleinte úgy tűnt, hogy ez nem volt valami jó befektetés, hiszen a 22. fordulóig csak egy gólt ért el, de ezt követően megtalálta góllövő cipőjét, és a bajnokságot végül nyolc találattal zárta. Az új idényben már nem várt ilyen sokáig az első hálózörgetésre.