Vágólapra másolva!
Közel ötórás elnökségi ülést követően a Vasas SC grémiuma menesztette Slavko Kovacic vezetőedzőt. Másként: amit múlt hétfőn Gyalog András elnök beleegyezésével hatályon kívül helyeztek, azt ma helybenhagyták. Egy hete ugyanis Penz András, a labdarúgó kft. ügyvezetője ugyanezt a határozatot hozta. A komoly indulatokat gejesztő ülésen Alföldi Tádé lemondott elnökségi tagságáról, ugyanakkor továbbra is Tóth Bálint marad a szakmai igazgató, az új tréner pedig Komjáti András és Varga István közül kerül ki.

Amikor Frank Tamás, az MLSZ egyik alelnöke, aki saját bevallása szerint is osztrák kapcsolatain keresztül hozta a klubhoz a horvát edzőt és a külföldi játékosok zömét, indulatosan elhagyta az elnökségi ülés helyszínét, már sejteni lehetett, hogy odabenn forró a hangulat. Mint később kiderült, nem is volt annyira forró, hiszen a Fáy utcában sokak által megmentőnek tartott Alföldi Tádét higgadtan meg sem hallgatták, aki azon nyomban le is mondott elnökségi tagságáról. A miértről Alföldi úr ekképp nyilatkozott: "Megfogadtam a közönség tanácsát, amit a Sopron elleni mérkőzést követően lehetett hallani, nevezetesen, hogy mindenki mondjon le. Én megtettem. Egyszeruen meg sem hallgattak, pedig írásos anyaggal készültem az ülésre, s nem csupán az edzőkérdésben, hanem a klub konszolidációjával kapcsolatban is. Nem engedték elmondani a gondolataimat, sőt, azt sem, hogy kiosszam az írásos anyagot. Talán elfáradtak a tagok, mivel ekkor már négy órája tartott az összejövetel. Megtehettem volna, hogy szétdobálom a beszámolómat, de ez bunkóság lett volna, s inkább csendben lemondtam."

Faggatózásunkra, hogy Frank Tamásnak valóban kényes kérdéseket tett fel, aki emiatt idegesen elrohant, igennel felelt Alföldi Tádé, majd hozzátette: "Frank Tamás óriási hibáival komoly károkat okozott a Vasasnak, bár ő azt mondja, csak segíteni akart. Azonban ahelyett, hogy magába szállt volna, arrogánsan válaszolt, majd elviharzott. Semmilyen szakmai érv nem szólt amellett, hogy olyan külföldi játékosokat hozzanak, akik másfélszer, vagy kétszer annyiba kerültek, mint a tavalyi alapemberek. Nem Kabátra, vagy Sowunmira gondolok, hanem Mónosra, Lászlóra, Komódira, akik erősségei lehettek volna a csapatnak. Gyerekkorom óta Vasas-drukker vagyok, ezért, ha tudok, továbbra is szerzek pénzt a klubnak, hiszen az egyesület akkor is létezik majd, amikor mi már nem leszünk.

Ezután megkerestük Tóth Bálint szakmai igazgatót, aki a döntésről és további elképzeléseiről így beszélt: "Az elnökségi határozat értelmében Penz András felveszi a kapcsolatot Komjáti Andrással, a Vasas korábbi válogatott játékosával, majd edzőjével, valamint Varga Istvánnal, aki a juniorcsapatot irányítja, s közülük kerülhet ki az új tréner. Ha egyikükkel sem sikerül megegyezni, amit nehezen hiszek, harmadik jelölt is szóba jöhet. Az viszont alapfeltétel, hogy az új edzőnek a jelenlegi szakmai stábbal kell dolgoznia, hiszen a klubnak jelenleg nincs pénze további edzők kifizetésére és újabbak finanszírozására. Az elnökség döntése igazolta az igazunkat, amikor a múlt héten Penz úrral közösen Kovacic edzőt menesztettük. Nincs mese, ezzel a kerettel kell tovább dolgoznunk, s minél előbb megkezdeni a felzárkózást a tabellán. Már pénteken, a Videoton elleni idegenbeli mérkőzésen biztató eredményre számítok."

Az edzőkérdésben Penz András már ma felvette a kapcsolatot a jelöltekkel, s az esti órákban akár az is kiderülhet, hogy a jövőben ki irányítja a kispadról patinás futballcsapatot. Az viszont régi régi dilemma, hogy mifelénk más szakosztályok képviselői döntenek a futballisták sorsáról, s ez a helyzet a Fáy utcában is, ahol a labdarúgó kft. a Vasas tulajdonában van. De vajon a teniszezők, vízilabdázók, kézilabdások elöljárói miért nem olvasták el Alföldi úr kéziratát a klub jövőjét illetően? Ők tényleg tét nélkül megtehették volna.

Bánki József