Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt, amikor Luis Figót csillagászati összegért vásárolta meg a Real Madrid, sokan azt gondolták, hogy ezt már nem lehet felülmúlni, de a királyi gárda idén Zinedine Zidane-ért még többet fizetett, és valószínűleg ez az összeg sem a végső határ. A Benfica elnöke, Luis Felipe Vieira szerint például az FC Barcelonának minimum 36 millió fontot, azaz közel 45 millió dollárt kell fizetnie, ha le akarja igazoni a lisszaboniak fiatal támadóját, az angolai Pedro Mantorrast, aki még húszéves sincs.

A katalánok a nyáron szerették volna megszerezni maguknak a tinédzser csatárt, aki csak a nyáron érkezett a Benficához az FC Alvercától, ám a lisszaboniak hallani sem akartak arról, hogy megváljanak a támadótól. A katalánoknak azt azonban sikerült elérniük, hogy előszerződést kötöttek a Sasokkal, vagyis ők tehetik meg az első ajánlatot a klubnak Mantorrasért a következő idény végén. Ez pedig sokat jelenthet, hiszen a futballistáért időközben a két milánói egyesület, az Internazionale és az AC Milan, valamint az Arsenal is bejelentkezett.

Az ifjonc 1982 márciusában született Angola fővárosában, Luandában, és sanyarú gyermekkora volt: korán árvaságra jutott, és ideje nagy részét az utcán futballozva töltötte. Itt fedezte fel az egyik helyi klub, majd hamarosan Portugáliába került, mégpedig az FC Alvercához. Már az 1999-2000-es idényben is pályára lépett öt meccsen, a legutóbbi szezonban pedig házi gólkirály lett kilenc találattal.

Időközben hazája utánpótlás-válogatottjával kontinensbajnokságot nyert, amelyen szintén gólkirály lett, és ott volt a nyári korosztályos világbajnokságon is. Rövid idő alatt lett tehát sztár belőle, de Mantorras nem felejtette el a gyökereit: fizetése felét egy alapítványnak adja, amely a luandai utcagyerekek életkörülményeinek javítására gyűjt.