Vágólapra másolva!
Kereken húsz, nemzeti válogatottak közötti mérkőzést játszottak Európában a szerda este. A legnagyobb meglepetést Irán okozta Szlovákia elleni, pozsonyi 4-3-as sikerével, de a portugál Figo mesterhármasa, az angolok Hollandia elleni, hazai 2-0-s veresége is érdekes. Szlovéniában a vesekőműtétje miatt hiányzó szövetségi kapitány, Gheorghe Hagi nélkül 2-2-t játszott a román válogatott.

Már Eriksson sem veretlen

A legjobban a manchesteri hollandok, Stam (a képen csapattársával, Cole-lal küzd) és Van Nistelrooy ismerték az ellenfelet

A németalföldi gárda az első félidőben uralta a játékot, de csak a játékrész vége felé ragadta magához a vezetést - igaz, akkor egy percen belül rögtön két gólt is szerzett. Az első találat a PSV Eindhoven csapatkapitányának, Mark van Bommelnek a nevéhez fűződik: a középpályás kihasználta, hogy Jamie Carragher nem támadja meg, és 40 méterről lövésre szánta el magát, a labda pedig védhetetlenül vágódott a felső sarokba. Még Van Gaal is alig hitt a szemének... A középkezdést követően ismét a vendégekhez került a labda, Patrick Kluivert visszagurítását Boudewijn Zenden lőtte kapura, Nigel Martyn csak kiütni tudta a játékszert, amit Ruud van Nistelrooy közelről a hálóba passzolt. A Manchester United csatára nem sokkal később tovább növelhette volna a hollandok előnyét, ám emelése a felső kapufa alsó lapjáról kifelé vágódott.

A szünetben mindkét gárda sokat cserélt: a hollandoknál négy új ember állt be, a hazaiaknál pedig hat. Közülük az angol cserekapus, David James volt a legbalszerencsésebb, hiszen összefutott Martin Keownnal, és mindkettejüket le kellett cserélni. A hollandok a második játékrészben visszavettek a tempóból, csak arra vigyáztak, hogy ne kapjanak gólt, és ezt sikerült is végrehajtaniuk, igaz, Michael Owen szépíthetett volna, de nagy helyzetben fölé bombázott.

Anglia - Hollandia 0-2 (0-2)
London, White Hart Lane, 35 238 néző, vezette: Frisk (svéd).
Anglia: Martyn (James 46., Wrigth 48.) - G. Neville (Mills 46.), Keown (Ehiogu 49.), Brown (Southgate 46.), Ash. Cole (Powell 46.), Beckham (Carrick 46.), Scholes (Lampard 46.), Carragher, Hargreaves (Barmby 46.), A. Cole (A. Smith 70.), Fowler (Owen 46.). Szövetségi kapitány: Eriksson.
Hollandia: Van der Sar (Waterreus 46.) - Reiziger, Stam (Melchiot 46.), Hofland, Van Bronckhorst, Zenden (Davids 46.), Van Bommel (Landzaat 73.), Cocu (Oude Kamphuis 80.), Van Nistelrooy (Makaay 46.), Kluivert (Van Hooijdonk 89.), Overmars (Hasselbaink 46.). Szövetségi kapitány: Van Gaal.
Gól: Van Bommel (38.), Van Nistelrooy (39.)

Három korona, három gól

Henrik Larsson volt a főszereplője a stockholmi találkozónak, hiszen a skót Celtic FC támadója egy gólt szerzett, a másik kettőnél pedig előkészítőként jeleskedett. A rendkívül gólerős futballista saját találatát tizenegyesből érte el még az első félidőben. Igazi rutinmunka volt ez a számára, hiszen legutóbbi válogatott mérkőzésén Moldova ellen háromszor is betalált a büntetőpontról.

A szünetben a háromkoronások két, Angliában légióskodó játékosukat is lecserélték, hiszen a szövetség ígéretet tett az angol kluboknak, hogy kíméli a Premier League-ben szereplő focistákat. A cserék azonban jót tettek a skandinávoknak, akik a második játékrészben sokkal jobban játszottak. Larrson továbbra is elemében volt, előbb Marcus Allbäcknek adott elronthatatlan labdát (az SC Heerenveen támadójának ez volt a hetedik gólja tizedik válogatott mérkőzésén), majd pedig Anders Anderssonnak készített elő. A csatár remek formája mellett az is biztató lehet a svédek számára, hogy sorozatban hatodik mérkőzésükön nem kaptak gólt.

Svédország - Dél-Afrika 3-0 (1-0)
Stockholm, 28 766 néző, vezette: Riley (angol).
Svédország: Hedman - Mellberg (M. Svensson 77.), P. Andersson (Kamark 58.), Mjällby, Lucic (C. Andersson 72.), Alexandersson (A. Andersson 46.), Linderoth, Ljungberg (A. Svensson 46.), Söderström, H. Larsson, Allbäck. Szövetségi kapitány: Söderberg és Lagerbäck.
Dél-Afrika: Vonk - Rabutla, Schoeman, Issa, Nomvethe, Buckley (Ngobe 58.), Tinkler, Moshoeu, Carnell (Lekgetho 76.), B. McCarthy (Masinga 69.), Bartlett. Szövetségi kapitány: Queiroz.
Gól: H. Larsson (11-esből 5.), Allbäck (56.), A. Andersson (85.).

Megoldódtak az ír csatárgondok

Duff (J) a képen Dario Simiccsel csatázik

Mick McCarthy szövetségi kapitány úgy döntött, hogy az eredetileg szélső középpályás Damien Duffot is kipróbálja a támadósorban, és ez a húzás bejött, mivel a Blackburn Rovers futballistája a 21. percben szépségdíjas gólt szerzett. A második félidőben Duffot aztán a Crystal Palace játékosa, Clinton Morrison váltotta, akinek ez volt az első mérkőzése a nemzeti csapatban, és debütálása jobban nem is sikerülhetett volna: a 77. minutában Jason McAteer beadását továbbította a hálóba.

Akkor úgy tűnt, hogy a hazaiak megnyerik a meccset, de a horvátok másként gondolták. Előbb Davor Vugrinec talált be, majd a hosszabbítás perceiben Davor Suker értékesített egy jogosan megítélt tizenegyest, tovább növelve a válogatottban szerzett góljainak számát.

Írország - Horvátország 2-2 (1-0)
Dublin, 30 000 néző, vezette: Schulshter (svájci).
Írország: Given (A. Kelly 46.) - G. Kelly (O'Shea 85.), Dunne (O'Brian 46.), Staunton, Harte (McPhail 59.), Reid (Finnan 46.), Roy Keane (McAteer 46.), Carsley, Kennedy (Killbane 46.), Duff (Morrison 51.), Robbie Keane (Connoly 51.). Szövetségi kapitány: McCarthy.
Horvátország: Pletikosa - R. Kovac, Tudor, Simic (Tomas 72.), Jarni (Saric 61.), Rapajic (Zivkovic 46.), Soldo (Suker 72.), N. Kovac (Bjelica 83.), Stanic (Biscan 46.), Balaban (Vugrinec 46.), Boksic (Prosinecki 72.). Szövetségi kapitány: Jozic.
Gól: Duff (21.), Morrison (77.), ill. Vugrinec (80.), Suker (11-esből 90.).

Áramszünet a sógoroknál

Az osztrák és a svájci együttes összecsapásának az adta az apropóját, hogy a két ország a napokban jelentette be, hogy közösen pályázik a 2008-as Európa-bajnokság megrendezésére. Az UEFA vezetőit minden bizonnyal nem nyűgözte le, hogy az Ernst Happel-stadionban az egyik elektromos berendezés hibája miatt a találkozót csak 25 perces késéssel lehetett elkezdeni.

A hazaiak azonban később is úgy futballoztak, mintha "áramszünet" lenne, a svájci tizenegyes ugyanis sokkal jobban játszott, és megérdemelten szerzett vezetést a tizedik percben. A sógorok az első játékrészben csak egyszer lőttek kapura, és Andreas Herzog próbálkozása sem jelentett túl sok veszélyt, így a szünetben az Ernst Happel-stadion közönsége füttyszóval búcsúztatta a játékosokat.

Otto Baric négy labdarúgóját is lecserélte, de a játék képe nem változott, továbbra is a vendégek voltak fölényben. Némi meglepetésnek számított tehát, hogy az osztrákok kiegyenlítettek, igaz, ehhez kellett a helvét portás, Marco Pascolo hatalmas hiába is, aki "belepkézte" Herzog távoli bombáját. A svájciak azonban ennek ellenére is nyerni tudtak, köszönhetően Hakan Yakin fejesének.

Ausztria - Svájc 1-2 (0-1)
Bécs, Ernst Happel-stadion, 30 000 néző, vezette: Vollquarz (dán).
Ausztria: Wohlfahrt (Manninger 46.) - Neukirchner (Kogler 46.), Baur, Hiden, Flögel, A. Herzog, Kühbauer (Ibertsberger 46.), Hörtnagl, Kirchler, Vastic (Kitzbichler 46.), Brunmayr. Szövetségi kapitány: Baric.
Svájc: Pascolo - Zellweger (Haas 46.), M. Yakin, Müller, Berner, Sesa, Vogel (Sforza 46.), Fournier, Comisetti, H. Yakin, Frei. Szövetségi kapitány: Kühn.
Gól: A. Herzog (60.), ill. Vogel (10.), H. Yakin (74.).

Pires ajándéka

Zidane újra érezhette a győzelem ízét - nem úgy, mint klubjában, a Real Madridban

A dánok is hozzá akartak valamivel járulni az ünnepséghez, és a tizedik percben Piresnek kedveskedtek egy góllal. Az Arsenal futballistája a kaputól mintegy 30 méterre szerzett labdát, közelebb lopódzott, és mivel senki sem támadta, húsz méterről lövésre szánta el magát, ami a kapufát érintve vágódott a hálóba. A dánok dolgát az sem könnyítette meg, hogy legjobb csatáruk, Ebbe Sand nem sokkal később megsérült, és lebicegett a pályáról. Ezt követően kiegyensúlyozottabb lett a találkozó, és a vendégek előtt is adódtak lehetőségek, azonban egyszer sem tesztelték komolyan Fabien Barthezt. A második játékészben a cseréknek köszönhetően a hazai gárda játéka visszaesett, de ez is elég volt ahhoz, hogy a gallok megőrizzék előnyüket.

Franciaország - Dánia 1-0 (1-0)
Nantes, La Beaujoire-stadion, 34 000 néző, vezette: McCurry (skót).
Franciaország: Barthez - Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu (Candela 81.), Vieira (Sagnol 73.), Petit, Wiltord (Marlet 56.), Zidane, Pires (Micoud 65.), Henry (Trézéguet 56.). Szövetségi kapitány: Lemerre.
Dánia: T. Sörensen - Heintze, Laursen (Lüstü 74.), Henriksen, Helveg, Töfting, Gravesen (Michaelsen, 46.), Grönkjaer (B. S. Nielsen 81.), Tomasson (P. Nielsen 46.), Rommedahl, Sand (Nygaard 17.). Szövetségi kapitány: M. Olsen.
Gól: Pires (10.).

Csatárgondok a norvégoknál

A norvég válogatott továbbra is csatárproblémákkal küzd, hiszen a skandináv együttes támadói a legnagyobb helyzetekben sem tudtak betalálni a török Rüstü Recber kapujába. Az első játékrészben John Carew még egy tizenegyest is kihagyott: a Valencia csatára a török kapusba bombázta a labdát. A büntetőt Jan-Derek Sörensen felvágása miatt ítélte a játékvezető, a Borussia Dortmund játékosa két éves kihagyás után tért vissza a nemzeti tizenegybe.

A tizenegyest kivéve az első félidőben inkább a törökök előtt adódtak lehetőségek, különösen Yildiray Bastürk játszott kiválóan. A Bayer Leverkusen középpályása két alkalommal is remekül szerelte Ole-Gunnar Solskjaert, és dobta támadásba társait, akik azonban akkor még eredménytelenek maradtak. Amikor Bastürk nem sokkal a szünet előtt harmadszor is elvette a labdát Solskjaertől, a norvég játékos elveszítette a fejét, és jókorát rúgott ellenfelébe, mire kisebb csetepaté alakult ki a pálya közepén.

A második félidőben aztán Solskjaer inkább a futballal foglalkozott, és a 75. percben magabiztosan értékesítette a Roar Strand buktatásáért megítélt tizenegyest. A törökök válasza nem sokat késett, három perccel ezután Hakan Sükür egy szép labdaátvétel után lőtt a hálóba. Az utolsó percben Tore-Andre Flo megszerezhette volna a győzelmet a vikingeknek, de hatalmas helyzetben a kapu fölé lőtt, és így már másfél éve eredménytelen a nemzeti tizenegyben.

Norvégia - Törökország 1-1 (0-0)
Oslo, 11 500 néző.
Norvégia: Myhre - Basma, Berg (Lundekvam 46.), Hoftun, Riise (Aarsheim 90.), Sörensen (Valencia 75.), Andresen (Strand 46.), Rudi, Iversen (Pereira 70.), Solskjaer, Carew (T.-A. Flo 46.). Szövetségi kapitány: Eggen.
Törökország: Rüstü - Tayfur (Bülent 90.), Ogün, Fatih, Alpay, Ercan (Akyel 46.), Okan (Kahevic 46.), Hakan Sükür, Bastürk (Mehmet 85.), Hasan Sas (Emre 46.). Szövetségi kapitány: Günes.
Gól: Solskjaer (11-esből 75.), ill. Hakan Sükür (78.).

Mesterhármas Figo-módra

Figo-parádét hozott a szerda

A moldáv gárda meglepően jól kezdte a meccset, és az első két lehetőség is előtte adódott, ám negyedóra elteltével a hazaiak átvették az irányítást. A portugáloknál különösen Nuno Gomes játszott jól, és az ő nevéhez fűződött a tizenegyes kiharcolása is a félidő utolsó perceiben. A büntetőt Luis Figo értékesítette, és a Real Madrid középpályása a szünet után sem hibázott hasonló helyzetből. Ezt követően azonban ellaposodott a meccs, és hosszú időn keresztül semmi érdemleges nem történt a pályán a portugál cseréken kívül. Az utolsó percben aztán Simao Sabrosa és Capucho összjátéka után Figo megszerezte harmadik találatát is.

Portugália - Moldova 3-0 (1-0)
Faro, 12 000 néző, vezette: Dorovilosz (görög).
Portugália: Ricardo (Quim 46.) - Jorge Costa (Simao Sabrosa 60.), Fernando Couto (Fernando Meira 46.), Frechaut, Ruí Jorge, Petit, Ruí Costa (Pauleta 89.), Sérgio Conceicao (Capucho 46.), Figo, Nuno Gomes, Joao Pinto (Boa Morte 75.). Szövetségi kapitány: Oliveira.
Moldova: Romamenco - Catinsus, Alexici, Berco, Androncic, Curteian (Covalenco 30.), Oprea, Epurueanu, Covalciuv, Comlionoc, Clescenco. Szövetségi kapitány: Spiridon.
Gól: Figo (11-esből 42. és 58., 89.).

Csak Baljics törte magát

Nem sikerült jól a bemutatkozása az újdonsült máltai szövetségi kapitánynak, a német Siggie Heldnek. A szigetország együttese ugyanis sima, 2-0-s vereséget szenvedett Szarajevóban Bosznia-Hercegovina csapatától. A hazai gárdában a sztárok közül egyedül Szergej Barbarez hiányzott, sérülés miatt, de a bosnyákok nélküle is győzni tudtak. A mérkőzés hőse Elvir Baljics volt, aki kétszer is eredményesnek bizonyult.

A támadó papíron ugyan a Real Madrid játékosa, ám nem sok esélye van arra, hogy valóban bekerüljön a királyi gárda első keretébe, így minden lehetőséget igyekszik megragadni, hogy felhívja magára a klubok figyelmét. A hazaiak az első félidőben megszerzett kétgólos vezetést követően a szünet után teljesen kiengedtek, ami nem nagyon tetszett a szövetségi kapitánynak, Mico Szmiljanicsnak: a tréner többször is felpattant a kispadról, és az oldalvonal mellett igyekezett nagyobb iramra ösztönözni játékosait, kevés sikerrel.

Bosznia-Hercegovina - Málta 2-0 (2-0)
Szarajevo, 4000 néző.
Bosznia-Hercegovina: Tolja - Beslija, Szabics, Baljics, Hota (Biscsevics 71.), Hibics, Ikanovics, Szalihamidzsics (Szaranovics 75.), Musics (Muharemovics 56.), Topics, Akrapovics. Szövetségi kapitány: Szmajlovics.
Málta: Muscat - Theuma (Chetcuti 73.), Carabott (Galea 75.), Said, Camilleri, Dimech, Agius, Turner, Mifsud, Brincat, Nwoko. Szövetségi kapitány: Held.
Gól: Baljics (17., 45.).

Pahars balszerencsés lett

A Lett Labdarúgó-szövetségnek is keserűre sikeredett a jubileumi mérkőzés, hiszen a szervezet fennállásának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő találkozón a nemzeti tizenegy hazai pályán kapott ki Ukrajnától. A vendégeknél az ismét betegeskedő Valerij Lobanovszkij helyett asszisztense, Leonyid Burjak ült a kispadon, és az első percekben azt láthatta, hogy a Szerhij Rebrov és Andrij Sevcsenko nélkül felállt csapata védekezésre kényszerült.

A hazaiak több helyzetet is kidolgoztak, de nem tudtak túljárni a kapus Makszim Levickij eszén. Negyedóra elteltével a lettek legnagyobb sztárja, az Angliában légióskodó Marian Pahars egy hazaadást kockáztatott meg, vesztére, mert Olekszandr Melascsenko lecsapott a labdára, és könyörtelenül kihasználta a lehetőséget. Pahars balszerencséje később is folytatódott, hiszen a szünet után a kapufát találta telibe. A támadó egyébként a helyzet előtt attól az Imants Bleidelistől kapta az átadást, aki ezen a találkozón ötvenedik alkalommal szerepelt a lett válogatottban.

Lettország - Ukrajna 0-1 (0-1)
Riga, 5000 néző, vezette: Hrivnák (cseh).
Lettország: Kolinko - I. Stepanovs, Astafjevs (V. Stepanovs 69.), Zemlinskis, Laizans, Lukasevicis (Blagonadezdins 65.), Isakovs (Zakresevskis 81.), Bleidelis (Pucinskis 74.), Pahars, Rubins (Kolesnicenko 71.), Verpakovskis (Stolcers 60.). Szövetségi kapitány: Starkovs.
Ukrajna: Levickij (Perhun 46.) - Parfjenov (Granovszkij 60.), Neszmacsnij (Zadorozsnyij 83.), Holovko, Vascsuk, Popov (Fedorov 60.), Szpivak (Siscsenko 46.), Tyimoscsuk, Zubov, Melascsenko, Vorobej (Szerebrennyikov 46.). Szövetségi kapitány: Lobanovszkij.
Gól: Melascsenko (17.).

Új rekord Izraelben

Az izraeli válogatott szövetségi kapitánya, a dán Richard Möller-Nielsen agresszív játékot kért fiaitól Litvániában, és a labdarúgók tökéletesen betartották az utasítást, hiszen Idan Tal már a nyolcadik percben sárga lapot kapott, és nem sokkal később Yossi Benayoun is követte példáját. A vendégeknél némi meglepetésre kimaradt a kezdő tizenegyből Tal Banin, aki helyett a veterán védő, Amir Shelah kapta meg a csapatkapitányi karszalagot.

Ez tulajdonképpen jutalomból történt, hiszen a futballista ezen a találkozón új válogatottsági rekordot állított fel, ez volt a 84. mérkőzése a címeres mezben. Shelah ennyi összecsapáson egyetlen gólt sem tudott szerezni, és most sem volt eredményes, megtette viszont ezt helyette Shimon Gherson a 34. percben. A hazaiak még a szünet előtt egyenlítettek a Real Sociedad támadója, Edgaras Jankauskas révén, sőt, a második játékrész elején a vezetést is megszerezték. A vendégek azonban nem adták fel, és mivel a litvánok a rengeteg csere miatt egyre rosszabbul játszottak, végül sikerült megszerezniük a győzelmet. A harmadik gólt a legutóbbi izraeli bajnokság gólkirálya, Avi Nimni szerezte Yossi Abuksis beadásából.

Litvánia - Izrael 2-3 (1-1)
Kaunas, 3500 néző, vezette: Lajuks (lett).
Litvánia: Stauce - Skerla (Stankevicius 46.), Dziaukstas, Joksas (Gleveckas 46.), Skarbalius, Barasa (Dedura 88.), Zutautas, Mikalajunas, Semberas (Morinas 69.), Jankauskas (Fomenka 84.), Poskus (Razanauskas 79.). Szövetségi kapitány: Zelkevicius.
Izrael: Awat - Benadoo, Talkar, Shelah, Gershon, Keisi, Zitori (Abuksi 66.), Nimny, Benayoun (Katan 66.), Berkowitz (Ben-Dayan 85.), Tal (Banin 46.). Szövetségi kapitány: Möller-Nielsen.
Gól: Jankauskas (42.), Poskus (55.), ill. Gershon (34.), Banin (71.), Nimni (86.).

Északi fény Helsinkiben

A "válogatottszerda" rengeteg barátságos mérkőzése közül Helsinkiben született az egyik legnagyobb meglepetés, hiszen kevesen gondolták volna, hogy a finn együttes ilyen simán nyer a belgák ellen, akik veretlenül állnak a vb-selejtező csoportjuk élén. Igaz, a skandináv gárda nem is olyan régen vébéselejtezőn 2-2-es döntetlent játszott Németországgal, mégpedig úgy, hogy az északiak már 2-0-ra is vezettek.

A finnek megint remekül kezdték a találkozót, és már a második percben megszerezték a vezetést. Jari Litmanen beadását Mikael Forssell vágta kapásból a hálóba, aki a germánok ellen kétszer volt eredményes. A hetedik percben Jonas Kolkka került helyzetbe, de lövését akkor a belga portás még védeni tudta. Öt perc elteltével azonban már nem volt kegyelem, Kolkka akkor Mika Nurmela passzát értékesítette. Még a harmincadik percben sem jártak a csapatok, amikor már három gól volt a hazaiak előnye: a Forssell felvágásáért megítélt büntetőt Litmanen a bal felső sarokba bombázta. A vendégek csak ezt követően tértek valamennyire magukhoz, és Bart Goor révén szépíteni is tudtak.

A szünetben, illetve a második félidőben mindkét gárda rengeteget cserélt, és így ellaposodott a találkozó, de Hannu Tihinen tett róla, hogy ebben a játékrészben is szülessen egy gól. Érdekesség, hogy a belga válogatott legutóbbi, finnek elleni mérkőzésén is négy gólt kapott, és az 1999-es 4-3-as vereség Georges Leekens állásába került.

Finnország - Belgium 4-1 (3-1)
Helsinki, Finnair-stadion, 10 000 néző.
Finnország: A. Niemi (Enckelman 60.) - Reini (Pasanen 46.), Hyypiä, Kuivasto (Tihinen 46.), Saarinen, Riihilahti, Nurmela (Johansson 63.), Tainio, Forssell (Kotilla 80.), Litmanen (J. Niemi 75.), Kolkka (Rantanen 71.). Szövetségi kapitány: Muurinen.
Belgium: De Vlieger - Crasson (Déflandre 65.), Van Meir, Van Kerckhoven, Dheedene (De Boeck 46.), Verheyen, Vanderhaeghe (Simons 42.), Walem, Goor (Boffin 59.), Wilmots (Peeters 76.), É. Mpenza (Sonck 72.). Szövetségi kapitány: Waseige.
Gól: Forssell (2.), Kolkka (13.), Litmanen (11-esből 29.), Tihinen (77.), ill. Goor (36.).

Csehország - Koreai Köztársaság 5-0 (1-0)
Drnovice, 6596 néző, vezette: Gádosi (szlovák).
Csehország: Srnícek - Grygera, Johana (Velkoborsky 80.), Novotny, Tyce, Rosicky (Baránek 64.), Jarosík (Jankulovski 51.), Nedved, Berger, Baros (Straceny 74.), Koller (Lokvenc 60.). Szövetségi kapitány: Chovanec.
Korea: Li Von Dzsae - Li Ki Hjung, Kang Csul, Li Min Szung, Szong Csong Guk, An Dzsung Van (Li Csun Szu 57.), Csol Szung Jong, Li Jong Pjo, Kim Nam Il, Szeol Ki Hjeon, Hvang Szun Hung (Li Dong Guk 71.).
Gól: Nedved (29.), Baránek (64., 86., 11-esből 91.), Lokvenc (74.).

Luxemburg - Grúzia 0-3 (0-1)
Luxembourg.
Gól: Demetradze (33., 79.), Alekszidze (56.).

Oroszország - Görögörszág 0-0
Moszkva, Luzsnyiki-stadion, vezette: Granat (lengyel).
Oroszország: Filimonov - Hohlov (Szemak 46.), Nyikiforov (Csugajnov 46.), Szmertyin (Hlesztov 46.), Karjaka (Alenyicsev 46.), Kovtun, Onopko, Karpin (Guszev 46.), Tyitov (Izmajlov 66.), Mosztovoj, Beszcsasztnih (Popov 74.). Szövetségi kapitány: Romancev.
Görögország: Elefteropulosz - Lakisz, Venetidisz, Dabizasz, Amanatidisz, K. Konsztantinidisz (P. Konsztantinidisz 79.), Georgiadisz (Jannakopulosz 79.), Zagorakisz (Katszabisz 83.), Mahlasz (Hariszteasz 63.), Liberopulosz (Zikasz 63.), Karagunisz (Vrizasz 83.).

Szlovákia - Irán 3-4 (3-3)
Pozsony, 3421 néző, vezette: Kos (szlovén).
Szlovákia: König (Hyll 46.) - Karhan, Kinder, Timko, Labant, Balis, Janocko (Bencík 68.), P. Németh (Dzúrik 46.), Gresko (Pinte 46.), Vittek (Babnic 46.), Oravec (Suhancok 71.). Szövetségi kapitány: Adamec.
Irán: Mirzapur - Rahbarifar, Golmohammadi (Kazemejan 59.), Nekunam (Jamsidi 69.), Razaei, Mahdavikia, Vahedi (Hasemjan 52.), Dinmohammadi, Minavand, Ali Daei, Karimi.
Gól: Oravec (18., 19.), Vittek (30.), ill. Karimi (7., 16., 83.), Vahedi (43.).

Bulgária - Macedónia 1-0 (0-0)
Szófia, 1000 néző, vezette: Papadakosz (görög).
Bulgária: Zdravkov (Ivankov 46.) - Tomas, Markov, Csomakov (Jancsev 67.), Pazin, Petkov, Pejev (Branimirov 77.), Balakov (Mancsev 55.), Sz. Petrov, M. Petrov, Todorov (Sztoilov 55.). Szövetségi kapitány: Mladenov.
Macedónia: Gruovszki - Sziljanovszki (Jovanovszki 46.), R. Petrov, Djuzelov, Nikolovszki, Jovanovszki (Nikolaevszki 70.), Ignatov (Sztojanov 73.), Trajanov (Maznov 46.), Sakiri, Krsztev (Musztafi 46.), Beciri (Nacsevszki 46.). Szövetségi kapitány: Jovanovszki.
Gól: Balakov (11-esből 47.).

Izland - Lengyelország 1-1 (0-1)
Reykjavík, 5000 néző, vezette: Van der Ende (holland).
Izland: Arason (Sigthorsson 49.) - Helguson, Vidarsson, Gretarsson, Marteinsson, Kolvidsson (Gudjonsson 46.), Hreidarsson, Sverrisson, Gudmudsson (Baldvinsson 46.), Helguson (Gudmundsson, 75.), Sigporsson. Szövetségi kapitány: Edvaldsson.
Lengyelország: Dudek - Klos, J. Bak, Waldoch (Hajto 46.), Kozminski, Kaluzny, A. Bak (Kukielka 61.), Pater (Kaczorowski 46.), Krzynówek (Kosowski 46.), Kryszalowicz, Marcin Zewlakow (Dawidowski 77.). Szövetségi kapitány: Engel.
Gól: Sigursson (87.), ill. Hreidarsson (öngól 20.).

Szlovénia - Románia 2-2 (0-1)
Ljubljana, 10 000 néző, vezette: Kulovic (bosnyák).
Szlovénia: Dabanovic (Simeunovic 46.) - Knavs (Vugdalic 46.), Karic (Tavcar 70.), Galic, Bulajic, Pavlin (Gajser 76.), Novak, Ceh (Pavlovic 46.), Acimovic, Cimerotic (Zahovic 46.), Rudonja (Osterc 46.). Szövetségi kapitány: Katanec.
Románia: Stelea - Lacusta (Iencsi 85.), Gh. Popescu, Kirita, Chivu, Contra (Mihalcea 67.), Radoi (Pirvu 61.), D. Munteanu (Tararache 57.), A. Ilie (Rosu 63.), Mutu (Fl. Dumitru 78.), Niculae (V. Moldovan 46.). Szövetségi kapitány: Hagi.
Gól: Acimovic (56.), Zahovic (75.), ill. M. Niculae (14.), V. Moldovan (66.).

Világbajnoki selejtezők

Jugoszlávia - Feröer-szigetek 2-0 (1-0)
Belgrád.
Gól: Mihajlovics (23.), Djukics (85.).

Az 1. csoport állása:

1. Oroszország

7

5

2

0

10-3

17

2. Szlovénia

7

3

4

0

11-7

13

3. Jugoszlávia

7

3

3

1

13-4

12

4. Svájc

7

3

2

2

14-6

11

5. Feröer-szigetek

7

1

1

5

5-17

4

6. Luxemburg

7

0

0

7

2-18

0

Először villanyfényben

Az észt és a ciprusi válogatott egymás elleni mérkőzésük előtt azonos pontszámmal állt a második csoportban, és ez a helyzet a találkozót követően sem változott, mivel a két gárda döntetlent játszott egymással. Az összecsapás történelmi jelentőségű, mert ezzel avatták fel az új tallinni stadiont, a Lillekulát, amelyben már villanyfényes találkozók megrendezésére is van lehetőség.

Az első félidőben a reflektorokat még nem kellett felkapcsolni, és a hazaiak játszottak jobban, Anders Oper két nagy lehetőséget is elrontott. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, mert nem sokkal a szünet előtt a vendégek szerezték meg a vezetést Mihalisz Konsztantinu révén. A szünetben aztán bekapcsolták a fényeket, és ez új erőt adott az észteknek, akik gyorsan kiegyenlítettek. Konsztantinu azonban megint betalált, és úgy tűnt, hogy a három pont a vendégeké lehet. Az utolsó percben aztán Jevgenyij Novikov kiegyenlített, sőt, az észtek kis híján a győzelmet is megszerezték, Indrek Zelinski lövését ugyanis a gólvonalról vágták ki.

Észtország - Ciprus 2-2 (0-1)
Tallinn, Lillekula-stadion, 5000 néző, vezette: Cihun (fehérorosz).
Észtország: Kaalma - Allas, Lemsalu (Rooba 78.), Piiroja, Saviauk, Kristal, Reim, Novikov, Viikmae (Shvets 74.), Zelinski, Oper. Szövetségi kapitány: Pijpers.
Ciprus: Petridesz - Konnafisz, Georgiu, Melanarkitisz, Haralambosz, Nikolau, Teodotou, Kajafasz (Agatokleusz 74.), Okkasz (Filippu 85.), Hrisztodolu (Jiaszomi 90.), Konsztantinu. Szövetségi kapitány: Papadopulosz.
Gól: Zelinski (51.), Novikov (89.), ill. Konsztantinu (11-esből 39., 67.).

A 2. csoport állása:

1. Írország

8

5

3

0

18-5

18

2. Portugália

7

4

3

0

18-5

15

3. Hollandia

7

4

2

1

21-8

14

4. Észtország

8

2

2

4

10-16

8

5. Ciprus

8

2

2

4

12-24

8

6. Andorra

8

0

0

8

4-25

0

Korábban az [origo]-ban:

Ajánlat: