Vágólapra másolva!
A jövő évi labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogával rendelkező Kirch médiacsoport igencsak nehezen egyezik meg az európai tévétársaságokkal, s nem kizárt, hogy egyes országokban nem közvetítik majd a vb-t. Rossz esetben Magyarország is ezek közé tartozhat, hiszen a Magyar Televíziónak egymilliárd forintot kellene fizetnie, de ezt az összeget sokallja az MTV.

Képzeljük el: a 2002-es japán-koreai rendezésű futball vb-t ismét úgy követnénk, mint a televíziózás előtti időkben, rádióhírekből meg az újságok fölött összehajolva. Illetve az internetnek köszönhetően gyorsabb lenne az információáramlás, mint az ötvenes években, de attól még nem látnánk az izgalmas helyzeteket, szenzációs cseleket meg az aranygólokat.

Nem elképzelhetetlen, hogy így lesz. A közvetítések jogtulajdonosa, a német Kirch médiacsoport - először csak Európára kapta meg jogot a FIFA-tól, majd az ISL marketingcég összeomlása után az egész világra megszerezte -, és soha nem látott összegeket kér az egyes tévétársaságoktól.

A párizsi La Tribune című gazdasági lap szerint a franciáktól például egymilliárd frankot (39 milliárd forint), és ennyit a francia tévék sem tudnak, és nem is akarnak fizetni. Nem született még megállapodás az olaszokkal, az angolokkal sem - a Kirch például panaszt tett az ITV és a BBC ellen, hogy kartellbe szerveződve teszik meg vételi ajánlatukat -, a svájciak és a belgák pedig nagyon gondolkodnak, hogy kell-e nekik a futball-vb, sőt, a L'Equipe sportlap úgy tudja, már le is tettek vásárlási szándékukról.

A Kirch úgy szerezte meg 1996-ban a FIFA-tól a jogot, hogy garantálta a 426 millió eurós bevételt. Mivel monopolhelyzetben van, kedve szerint taktikázhat, de kérdés, hogy meddig lehet huzakodni az igen fontos vásárlóknak tartott európai tévékkel, hiszen az időeltolódás miatt - a hajnali és délelőtti órákban lennének a közvetítések - nem ér meg minden pénzt nekik ez a torna.

A jelek szerint a Magyar Televízió is elég messze van még a megállapodástól. Juni Görgy, a sportosztály főszerkesztője lapunknak elmondta, hogy jó fél éve nem változott a helyzet. Az eredeti hárommilliárd forintos vételártól eljutottak egymilliárdig, de az MTV még ezt az összeget sem tudja kifizetni.

Lehet, hogy Magyarországon nem közvetítik a vb-t? "Nehéz lenne ezt kimondani" - válaszolta erre Juni György. - "Eddig mindig minden fontos sporteseményt adott a Magyar Televízió, de be kell látnunk, hogy a megváltozott gazdasági körülmények között elérkezhet az idő, amikor kénytelenek leszünk lemondani a közvetítésről. Remélem, ez az idő nem a jövő évi vb-n érkezik el."

Hónapokkal ezelőtt felmerült valamilyen összefogás igénye, s a főszerkesztő megerősítette, valóban van olyan elképzelés, hogy a gazdasági, politikai élet vezetőivel közösen kellene talán megoldást találni.

A vb 2002. május 31-én kezdődik, s hogy gond nélkül adásba kerüljön, legalább hat héttel előtte alá kell írni a szerződést a jogtulajdonossal. De ez csak a gyártásra vonatkozik, attól még igencsak veszteséges lenne a magyar adás, hiszen a hirdetőkkel már ez év őszén meg kellene állapodni.

Kósa Tamás

Korábban:

Argentína kijutott a vb-re