Vágólapra másolva!
A német szurkolókat és kommentátorokat valósággal sokkolta a labdarúgó-válogatott szombat esti 5-1-es kudarca az angolok ellen vívott világbajnoki selejtezőn. A vereség azt is jelenti, hogy Rudi Völler szövetségi kapitány a tokiói és szöuli vb-szálláshelyek kiválasztása helyett egyelőre kénytelen a minszki vagy a kijevi pótselejtezőre összpontosítani.

Owen triplázott Münchenben

Hasonlóan vélekedett a mérkőzést szakértőként figyelő Günter Netzer, a 70-es évek legendás nyugatnémet válogatottjának középpályása. Mint mondta, az egy éve építgetett csapat korábbi eredményei (különösen a barátságos találkozóké, mint például a magyarok ellen elért 5-2) nem tekinthetők valós mércének. Igazából a nagy riválisok, így az Anglia vagy a Franciaország elleni megméretés számít igazi erőpróbának, a szombati összecsapás pedig azt mutatta, hogy jócskán van még tennivalója a Völler-Skibbe kettősnek. Netzer különösen az emberfogás terén mutatott hiányosságokat bírálta: meglátása szerint a németekből ezen az estén hiányzott az elszántság és a küzdeni tudás.

Michael Skibbe edző (aki az infarktust szenvedett édesapja kórházi ágyához siető Völler helyett nyilatkozott) úgy látta, hogy csapata két elkerülhető gólt kapott az első félidőben. Mindkettő olyan szituáció után esett, amelyekben már-már tisztázott a védelem. A harmadik angol találat teljesen kizökkentette a német együttest a ritmusából, a negyedikkel pedig végleg eldőlt a mérkőzés.

David Beckham, az angolok csapatkapitánya hihetetlennek, de egyben megérdemeltnek minősítette a sikert. "Anglia válogatottja példamutató csapatszellemről, karakterről és tartásról tett tanúbizonyságot, a müncheni diadal hosszú időre megszabja majd a válogatott hozzáállását" - állította.

Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya szerint együttese elsősorban gondolkodásban múlta felül ellenfelét. "A helyzetek alapján az eredmény lehetett volna szorosabb is, de ezen az estén mindenképpen mi nyertünk volna" - mondta a svéd szakember.

A sajtó sem kíméli a Nationalelfet. "Szétesett a német válogatott, az angolok sokkoltak és megszégyenítettek bennünket; az 1-5-ös vereséggel alaposan lejárattuk magunkat" - vélekedett a berlini Der Tagesspiegel.

A fővárosi lap szerint a Völler-legénység csak az első 10 percben tudott az augusztus 15-én a Népstadionban a magyarok ellen nyújtott ragyogó teljesítménnyel kirukkolni. A második félidőben a védelem hibát hibára halmozott, a csapatnak végül szerencséje volt, hogy nem szenvedett még nagyobb különbségű vereséget. A hajrában az angolok nevetségessé tették a német válogatottat.

Keserű vereség Angliától: beszámoló a katasztrófáról a 40-42. oldalon - harsogja címoldalán a Berliner Kurier am Sonntag. A fővárosi bulvárlap több, mint kínosnak minősíti a németek müncheni szereplését: szakírója szerint főként a második félidőben volt siralmas a hazaiak játéka. A védelem erejét egyszerűen meghaladta Owen és társai semlegesítése. A középpályások teljesen indiszponáltan játszottak, beleértve az utóbbi időben agyba-főbe dicsért Deislert is. Még az év labdarúgójának megválasztott Kahn is bizonytalan benyomást keltett a kapuban. Az angoloknál viszont kitűnő teljesítményt nyújtott a két liverpooli, Owen és Gerrard, akik macska-egér játékot űztek a németekkel.

"Szégyen! 1-5 - és ti akartok a vb-re utazni?" - kérdezi szalagcímében a B.Z. A legnagyobb példányszámú berlini újság szerint Anglia megalázta a németeket, a fiatal Owen rémálommá tette számukra a müncheni mérkőzést. A lap hatfokozatú osztályzókönyvében (1 = szuper, 6 = elégtelen) mindössze Jancker kapott négyest ("még elmegy"), a többiek ötös és hatos minősítést érdemeltek ki.

"Rémes 1-5 - összeomlás Münchenben, az angolok leiskolázták a német tizenegyet" - hangzik a Bild am Sonntag címoldalas beharangozója. Az országos vasárnapi bulvárlap "brutális tanórának" és történelmi elpáholásnak nevezi az angoloktól elszenvedett vereséget, egyben porhintésnek minősítve a népstadionbeli 5-2 utáni magasröptű következtetéseket. Kiútként további radikális fiatalítást javasol Völler szövetségi kapitánynak, elsősorban az öt év múlva német földön sorra kerülő vb-re való tekintettel. Azon ugyan Németország mint rendező automatikusan ott lesz, ám a szombat esti lecke megmutatta: a válogatott ma még fényévekre van attól, hogy megismételje elődei 1974-es és 1990-es világbajnoki diadalát.

Korábban:

Ajánlat: