Vágólapra másolva!
Gheorghe Hagi majd’ kicsattan az egészségtől, pedig bő két héttel ezelőtt a befolyásos, dúsgazdag jóbarát, Ion Tiriac magánrepülőgépén szállították a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát egy müncheni luxusklinikára, hogy ultrahanggal szétbombázzák kínzó fájdalmakat okozó veseköveit. Minden idők legjobb román labdarúgója szakvezetőként is hasonló babérokra pályázik, ugyanakkor diplomatának is elsőrangú, amint az a tegnap délben, a Hotel Aquincumban tartott sajtóbeszélgetésen kiderült.

Fotó: Reuters
Hagi kész a premierre

Hagi első lépéseit teszi az edzői szakmában, ez az első meccse edzőként, és mindjárt világbajnoki selejtezőn, ráadásul Budapesten. Látom rajta, hogy van benne szorongás. Időnként túl ambiciózus, ez olykor átcsap heveskedésbe. Hatalmas sztár, de ugyanolyan emberi érzései vannak, mint bárki másnak. Szeretném, ha edzőként is a csúcsra jutna, ebben próbálom segíteni - mondta Jenei egykori kedvenc játékosáról.

Az "ambiciózus, olykor heveskedő" Hagi vérbeli úriemberként válaszolt a román és magyar újságírók kérdéseire. Románul, de tehette volna spanyolul, olaszul vagy törökül is, hiszen 1990-tól tíz éven át a Real Madrid, a Brescia, a Barcelona, majd a Galatasaray csillaga volt.

"Látom, sokan eljöttek erre a sajtóértekezletre, ezek szerint komoly jelentőséget tulajdonítanak a mérkőzésnek" - kezdte mosolyogva. "Fontos meccs lesz, fontos három pont talál gazdára. Sokan azt hiszik (a magyar csapat Tbilisziben mutatott játékát látva), hogy laza kilencven perc vár a román válogatottra, de én nem tartozom az elbizakodott román szurkolók közé. Bizonyítani akaró magyar válogatottra számítok, ez a meccs mindig különleges derbi, függetlenül a pillanatnyi erőviszonyoktól" - udvariaskodott a román kapitány.

A továbbiakban arról beszélt, hogy tapasztalt, nagy tudású, ugyanakkor javakorabeli játékosokból áll a román keret, s a jelenlegi csapatnak megvan az esélye, hogy megismételje, sőt, túlhaladja az 1994-es "szuperválogatott" sikereit. Amikor arról kérdezték, milyen szintre helyezi a magyar futballt nemzetközi összehasonlításban, olyan rutinnal siklott ki a konkrét válasz elől, mint Houdini, a szabadulóművész: "Nehéz kérdés, nem is vagyok hivatott, hogy én adjam meg a választ. Nagy múltja van a magyar labdarúgásnak, és remélem, valakik most is dolgoznak azon, hogy ismét régi fényében csillogjon szerdai ellenfelünk futballja."

A kérdésre, vajon igaz-e, hogy ő és játékosai a tbiliszi grúz-magyart nézve olykor kacajra fakadtak a mieink produkcióját látva, a román kapitány határozott nemmel felelt, és hozzáfűzte, reméli, hogy nem lesz úrrá Popescuékon az elbizakodottság. "A döntetlent már megfelelő eredménynek tartanám, hiszen matematikailag is garantálná részvételünket a pótselejtezőn, de mi győzni szeretnénk. Olyan taktikával küldöm pályára a csapatot, amely a támadás és a védekezés egyensúlyán alapszik. Külön prémiumot nem tűzött ki a szövetség erre a mérkőzésre, csakis a továbbjutásért jár jutalom" - szögezte le a 36 éves szakember.

Bár Hagi nem adta meg mai kezdőcsapatát, a román újságírók szerint a következő tizenegy a legvalószínűbb: Lobont - Kirita, Popescu, Radoi, Chivu - Contra, Sabau, D. Munteanu - Mutu - Ilie, Niculae.

Amennyiben a pénzt elfogadjuk értékmérőnek, a csapat legnagyobb sztárja a spanyol Alevéstől 10,5 millió dollárért a Milanba szerződött - és három hónapja, a bukaresti vb-selejtezőn a mezőny egyik legjobbjának bizonyult - Cosmin Contra. S bár Hagi nem árulta el haditervét, nyilvánvaló, hogy a fiatal szakvezető legveszélyesebb fegyvere most is a Contra-játék.

Ch. Gáll András