Vágólapra másolva!
A 2002-es japán/koreai labdarúgó-világbajnokság selejtezői során akadt néhány váratlanul rossz teljesímény. A legnagyobb meglepetés persze Hollandia és Jugoszlávia korai búcsúja - az elmúlt években mindkét válogatott a világ élvonalához tartozott, most pedig a vb 32-es mezőnyébe sem voltak képesek bekerülni.

Zenden búcsúcsókja
elbuktak az olaszok ellen

Távozott Frank Rijkaard kapitány, érkezett helyette a holland futball sztáredzője, Louis van Gaal. Az sem semmi, ahogy Van Gaal elhagyta Barcelonát. Miután évről-évre rosszabb teljesítményt mutatott az együttes, az utolsó szezonban pedig nem is nyert semmit, a mester sajtótájékoztatót tartott. Ezen kifejtette, hogy a spanyol játékosok egyszerűen nem érik fel ésszel az ő igen szofisztikált játékszisztémáját, nem is való ő ide.

Aztán Van Gaal megérkezett az övéihez, s munkához fogott. Az első két rangadót otthon játszhatták, de sem az íreket (2-2), sem a portugálokat (0-2) nem tudták legyőzni. Utána ők utaztak Lisszabonba, de megint csak ikszre futotta erejükből, míg végül múlt szombaton kikaptak Írországban, ezzel el is ment a hajó. Hiába nyertek meg minden más meccset a tulipánosok, a nagy riválisok elleni botladozás pont elég volt a kieséshez.

Nem segített persze az együttesen, hogy Ruud van Nistelrooy sérülés, Edgar Davids doppingolás miatt nem játszhatott, Frank de Boer szereplése pedig bizonytalan volt, szintén doppingügye miatt. Ezzel együtt a világsztárokkal teletűzdelt hollandoknak egy hazai Eb-rendezés után kötelező lett volna megelőzni az ír, portugál páros valamelyikét.

A holland sztárok pillanatnyilag klubjaikban próbálnak vigasztalódni, Nistelrooy például egyesével méltatta manchesteri csatártársait, hozzátéve, hogy ők ugyanazt a szintet képviselik, mint amikor Patrick Kluiverttel vagy Dennis Bergkamppal játszik a válogatottban. Ronald de Boer csapatával, a skót Rangersszel kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, az elmúlt heteket pedig így summázta: "A Rangers búcsúzott a BL-től, a válogatott a vb-től, én meg sérült vagyok, szóval ez életem legrosszabb szezonkezdete. Hollandia kiesése hatalmas, hatalmas csalódás, még mindig nem hiszem el, hogy egy olyan képességű csapat, mint a miénk, nem lesz ott Japánban, főleg, ha megnézek néhány továbbjutót. A következő, németországi vb-n már 36 éves leszek, tehát nem hiszem, hogy játszom még valaha világbajnokságon."

A holland közvélemény persze egyből nekiesett Van Gaal mesternek, aki ezúttal is alátámasztotta az arroganciájáról szóló legendákat. Kijelentette, esze ágában sincs távozni, rúgják ki, ha akarják, különben uralkodik tovább!

Egy ideig padlón voltak az angolok, de Owen vezérletével feltápászkodtak

Az Euro2000-en ideális megoldásnak tűnt az idős, roppant tapasztalt Vujadin Boskov, aki legutóbbi sikereit a több jugoszláv játékossal felálló Sampdoriával aratta, még a kilencvenes évek közepén. Az Eb hatalmas csalódást okozott, Boskov tanítványai egyetlen meccsen sem nyújtottak igazán jó teljesítményt, majd újra jöttek a hollandok, és 6-1-re lemosták az együttest.

Azóta sem találtak megfelelő szövetségi kapitányt a pláviknak, jelenleg egy ideiglenes szakmai stáb - melynek tagja a játékos korában Zseninek becézett Dejan Savicevic is - irányítja a csapatot, csekély eredménnyel. Az első selejtezőcsoportban szereplő jugók egyetlen riválisukat sem tudták legyőzni (Svájc 1-1, Oroszország 0-1, Szlovénia 1-1). Elvileg kiharcolhatna egy pótselejtezőt a gárda, hiszen az utolsó körben Luxemburgot fogadják, csakhogy Szlovénia a Feröer-szigetekkel találkozik, szintén otthon.

Ezzel viszont már szinte senki nem foglalkozik délen, a legtöbben generáció- és (újabb) kapitányváltást sürgetnek. Tehetség bőven akad, nagyobb kérdés, hogy ki tudna ütőképes csapatot kovácsolni a legényekből. Valószínűleg házon belül kell megoldani a kérdést, mert a külföldön dolgozó, nagynevű szakemberek - mint Radomir Antic vagy Bora Milutinovic - nem kérnek a válogatott kispadjából.

Scolari mester mintha csak imádkozni tudna a brazilokért

A skótok bár még soha, egyetlen tornán sem élték túl a csoportmeccseket, de legalább rendszeresen felléptek a világversenyeken. Most nem fognak, illetve csak akkor, ha hét góllal megverik Lettországot, a horvátok pedig otthon pontot sem szereznek Belgiumtól. Craig Brown edző mindenesetre az újkori trendnek megfelelően nem akar távozni. "Hogy folytatom-e vagy sem, az az én dolgom és a szövetségé. A szerződésem decemberben jár le, várunk, és meglátjuk mi történik" - mondta a kapitány.

Az Európán kívüli selejtezőkből sokan figyelnek a brazilok vergődésére. A jövő nyári lehetne az első vb Brazília nélkül, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a legutóbb Argentínában kikapó négyszeres világbajnok megmenekül. Pusztán azért, mert az egykor szintén nagyhatalomnak számító Uruguay és a feltörekvő Kolumbia sem képes kihasználni az arany-zöldek botlásait.

Korábban:

[origo]