Vágólapra másolva!

Hogy magyar résztvevő nincs, azt említeni is felesleges, hiszen a Ferencváros 1995-ös bejutása volt az egyetlen üdítő kivétel. Idén ismét a Fradi próbálkozott, és büntetőpárbajban esett ki a Hajduk Splittel szemben. Ettől azonban még a horvátok sem lettek BL-tagok, mert a következő lépcsőn elbuktak a spanyol Mallorca ellenében.

A legjobb 32-ben 4-4 német és spanyol, 3-3 angol, francia és olasz, 2-2 orosz, portugál, görög, török és holland, valamint 1-1 belga, ukrán, skót, norvég és cseh csapat tülekedik.

Az első csoportfordulóból az első és második helyezettek jutnak tovább a második csoportkörbe (a harmadikok visszaesnek az UEFA-kupába, ahol abban a fázisban velük egészül ki 32-esre a mezőny), ahonnan ismét az első kettő lép be a legjobb nyolc közé, immár az egyenes kieséses rendszerbe.

A negyeddöntőktől kezdve oda-visszavágós szisztémával folytatódik a küzdelem, míg a 157. mérkőzésen, a 2002. május 15-i döntőben, Glasgow-ban, a Hampden Parkban meglesz a végső győztes. Bárki is az, óriási pénz üti a markát, mert a prémiumok csillagászatiak. A 32-be jutás 1,8 millió német márkát, a csoportküzdelmek során elért minden győzelem újabb 600 ezret, a negyeddöntő 4,8 milliót, az elődöntő 6, a döntőbe kerülés 7,2 millió márkát ér, a végső győztes 12 milliót markolhat fel.

A favoritok közé kell számítanunk a címvédő Bayern Münchent (a fináléban 1-1 után büntetőkkel gyűrte le a Valenciát), a tovább erősödött 2000-es győztest, a Real Madridot, amely soraiban tudhatja az előző sorozat gólkirályát, Raúlt, a tavalyelőtti első Manchester Unitedet, de Angliából a mindenre képes kasztba soroljuk a Liverpoolt is, míg a három olasz induló közül talán a Roma a legesélyesebb.

Londonban némileg másképp látják ezt, a fogadóirodákban a Real Madridot tartják a legesélyesebbnek, a spanyol királyi gárdára 7-2-es szorzóval lehet pénzt feltenni. Második a Manchester United 5-1-gyel, míg a harmadik helyen a címvédő Bayern München és a Juventus áll egyaránt 7-1-gyel. Az élboly további sorrendje: 5. AS Roma 9-1, 6. FC Barcelona 10-1, 7. Lazio 12-1, 8. Arsenal és Liverpool 14-1.

Hogy ne csak hozsannázzunk, a BL-lel kapcsolatban egyre gyakrabban hangzanak el olyan kritikai megjegyzések, hogy túlnőtte magát, követhetetlenül és élvezhetetlenül sok a csapat és a meccs, szűkíteni kell a programot. (Az 1991-es rajtnál még csak 8-an álltak ott, innen duzzadt 16-osra, 24-esre, végül 32-esre a mezőny.) Ha a 2000/2001-es szezon főbb mutatóit - átlagnézőszám 36 100, gólátlag 2,86 - összevetjük majd a jövő tavasszal záruló évad termésével, e tekintetben is okosabbak leszünk.

Addig azonban, ha nincs jobb dolgunk, keddenként a Sport1, szerdán pedig az MTV műsorán nézzük a derbiket, mert rajtunk, magyar focikedvelőkön már erősen mutatkoznak a komoly labdarúgás iránti elvonási tünetek.