Vágólapra másolva!
Háromból három. Ennyit mutat az UEFA Kupa selejtezőinek mérlege a román csapatok részéről. A hármasfogat mellé a BL-selejtezőben elbukott román bajnok, a Steaua csatlakozik. Amióta a tornát selejtező előzi meg, még soha nem sikerült a román együtteseknek teljes mezőnnyel a főtáblára kerülniük. A Dinamo Bucuresti hazai pályán, a Rapid, az FC Brasov, valamint a Steaua idegenben kezd csütörtökön, az első forduló első mérkőzésén.

Egyedül a Bukaresti Dinamo élvezheti a hazai pálya előnyét az UEFA Kupa első fordulójában a csütörtökön pályára lépő négy román csapat közül. Ion Marin mester legénysége a Grasshoppers Zürich együttesét fogadja. A klub főmenedzsere, Cornel Dinu szerint, ha sikerül még a középpályán semlegesíteni az ellenfél próbálkozásait, akkor már csak a csatárokon múlik a győzelem aránya. A Dinamo ügyvezető igazgatója, Cristian Borcea inkább a csapat védelme miatt aggódik, amelynek teljesítménye messze alulmarad a csatárokétól.

Szintén svájci csapattal, a St. Gallennel került szembe a Steaua, ám Victor Piturca együttese idegenben kezd. A román bajnoki címvédő el szeretné kerülni a Dinamo Kijev ellen elszenvedett kudarcot, amikor elmulasztott megfigyelőket küldeni Kijevbe, és Lobanovszkij legénysége váratlan taktikával rukkolt ki Bukarestben. Ezúttal Stefan Iovan, Piturca segédje utazott el "kémkedni" Genfbe a Servette-St. Gallen bajnoki találkozóra (1-2). "Idegenben játszott a St. Gallen, nem tudom, hazai pályán is hasonló taktikával fog-e játszani" számolt be a látottakról Iovan. "Az a típusú együttes, amely átengedi a kezdeményezést az ellenfélnek, majd gyors kontrákkal lepi meg a fellazult védelmet."

Cornel Dragusin szövetségi megfigyelő számolt be a Rapid mesterének, Viorel Hizónak a Paris Saint Germain legutóbbi bajnoki szerepléséről, amikor a párizsi együttes a Lens-t fogadta otthonában (2-2). "A francia együttes erőssége a csatársor, elsősorban a két ék, Anelka és a brazil Aloisio. Luis Fernandez csapata 4-4-2-es felállításban játszik, ám a két szélső hátvéd aktívan részt vesz a támadásokban. A középpálya azonban fedezet nélkül sorakozik fel, ami nagy kockázat egy esetleges gyors ellentámadásnál" - hangzott a szakember értékelése. A PSG megőrizte idei veretlenségét a bajnokságban, akárcsak a Rapid.

Szerény tervekkel utazott Triesztbe a Brassói FC, ahol az olasz Internazionale várja Adrian Hirlab csapatát. A brassóiakat már az a tény is büszkeséggel tölti el, hogy ilyen patinás ellenféllel hozta őket össze a sors, ám ez korántsem jelenti azt, hogy Hector Cúper legénységének könnyű préda lesz a brassói együttes.

Balla István