Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája első fordulójának keddi játéknapján kevés olyan eredmény született, amely ne okozott volna meglepetést. Az egyik váratlan győzelem a Mallorca nevéhez fűződik, a spanyol együttes az Arsenalt győzte le a veterán Vicente Engonga tizenegyesből szerzett találatával.

Fotó: Reuters
Engonga (pirosban) Figót szorongatja

Már 26 esztendős volt, amikor bemutatkozhatott a spanyol élvonalban a Real Valladolid színeiben, és első idényében rögtön 35 meccsen vetették be, amelyeken egyszer volt eredményes. A következő szezont már a Celta Vigóban kezdte, ahol ugyancsak alapember volt, két év alatt alig hagyott ki egy-két találkozót hagyott ki, igaz, gólt nem tudott szerezni. 1994 nyarán egy spanyol - szinten sztárcsapatnak számító - együttes, a Valencia vette meg, és itt majd egy év kellett neki ahhoz, hogy beverekedje magát a kezdők közé.

Első idényében mindössze kilenc találkozón szerepelt, de ezt követően itt is kihagyhatatlan lett. Ennek ellenére 1997 nyarán már nem tartottak rá igényt, így Engonga ekkor az élvonalba frissen feljutott RCD Mallorcába szerződött. Jobban nem is tehetett volna, hiszen a csapattal azóta sikert sikerre halmoz. Rögtön az első bajnokságban az ötödik helyezésig jutott a gárdával, és bejutott a Spanyol Kupa döntőjébe, ahol ugyan a Mallorca kikapott a Barcelonától, ám mivel a katalánok megnyerték a bajnokságot, a Baleár-szigetek együttese elindulhatott a KEK-ben.

Ha már ott voltak, akkor egészen a döntőig verekedték magukat. Engonga teljesítményéről mindent elmond, hogy tavalyelőtt meghívót kapott a spanyol válogatottba - ekkor 34 esztendős volt! Azóta is rendszeresen tagja a nemzeti tizenegy keretének, a Mallorcából pedig valósággal kiszoríthatatlan. Annak ellenére, hogy hamarosan 36. életévét tölti be, az egyik legjobb kondícióval bíró futballista a spanyol élvonalban.

Korábban:

A nap játékosa: Maciej Zurawski (Wisla Kraków)