Vágólapra másolva!
Beleszólt a történelem, terrorizmus képében, Temesvári Miklós életébe. A futballszakember pénteken Iránba utazna, átszervezni a 65 milliós ország labdarúgását, ám az Amerikát ért terrortámadások miatt minden bizonytalan.

"Összement a világ" - mondta Temesvári Miklós mintegy végkövetkeztetésként, miután meditált egy sort terrorizmuson, globalizáción, embereken és sorsokon. Majd azzal folytatta, hogy lám, New Yorkban történik valami, "elhajít egy ember egy kavicsot, s az Pesten is megüti valakinek a kobakját". És az a kobak történetesen a futballedző nyakán szolgál, gazdája szerint nem is rosszul, s hajlamos rá, hogy ne egyetlen hatalmas futballpályának tekintse a világot, s időnként a dolgok felszíne alá is nézzen. Most történetesen nem kell túl mélyre hajolnia, hiszen a New York-i és a washingtoni terrortámadás a tévék jóvoltából a szemünk előtt játszódott le, ráadásul Temesvári esete nagyon is konkrét, hiszen pénteken egy iszlám országba kell vagy kellene utaznia. Kezében a FIFA megbízó levele, a nemzetközi szövetség küldötteként neki kellene átszerveznie a hazánknál tizenhétszer nagyobb Irán labdarúgását.

"Mindent felmértem, a nyáron még menedzsertanfolyamra is beültem a TF-re, mert ez újfajta feladat számomra, s tele vagyok tervekkel" - folytatta az edző, aki mellesleg jó ideje FIFA-instruktor is ", és most itt állok a szövetség faxával, de minden bizonytalan, egyelőre iráni vízumom sincs."

Pedig minden szépen indult. A júliusi, Argentínában rendezett rendkívüli FIFA-kongresszuson a magyar tagnál, Szepesi Györgynél érdeklődött Walter Gagg igazgató, hogy mi van Temesvárival, el tudná-e vállalni az iráni futball átszervezését. A perzsák ugyanis szeretnék bevezetni a profizmust, a nemzetközi szövetségnek pedig kötelessége minden segítséget megadni a nagy átalakításhoz.

Szepesi aztán hazatért, beszélt az éppen állástalan edzővel, aki - mellesleg áprilisban szakított a KF Tiranával - pedig azonnal igent mondott. Nagy munkához látott, ráment a nyara, hogy minél mélyebb információkat szerezzen Iránról, az ország életéről, az emberekről, a labdarúgásáról. Bár az iráni futballt meglehetősen jól ismerte, még meg is nézte a válogatottat, amely Szlovákiában is nyerni tudott 4-3-ra - mialatt bennünket éppen a németek vertek a Népstadionban -, de tanulnia kellett, még a sajátosan magyar profizmust is "tanulmányozta", hátha abból okul.

"Muszáj felkészülnöm" - magyarázta Temesvári ", nem szeretnék felsülni, és számomra a felkérés óriási megtiszteltetés. Itthon nem kerestek, talán nem is dolgozhatnék, mert nincs licencem, így pedig különösen jólesett, hogy a FIFA számon tart. Elindultam, beszéltem Szeiler Józsival a Fradiban, aztán konzultáltam Szilágyi Györggyel az MLSZ-ben, s minden lényegeset feljegyeztem. Azt is, ami nem tetszett. Aztán nekiültem, részletes tervet dolgoztam ki, amelynek első pontja átszervezni a szövetséget, majd a csapatokat - egyébként tizenkét csapatos első osztályban gondolkodnak ők is, én is -, de úgy vélem, a részleteket a februári rajt előtt a helyszínen kell meghatározni, minden apróságot a helyére rakni."

Meglehet, Temesvári Miklós hiába dolgozott a nyáron. Tudjuk, New Yorkban történt valami, ami aztán az ő munkája mögé is kérdőjelet tett. Bár azt mondja, talán nem fölöslegesen munkálkodott, mert megismerkedett a futballnak egy olyan szeletével, amelyet mindennap látott, saját bőrén érzett, de eddig igazán nem ismert.

Kiss László

Korábban: