Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét New York-i, illetve washingtoni történései a labdarúgónaptárt is átírták, az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt a szerdai Bajnokok Ligája- és a csütörtöki UEFA-kupa-találkozók elmaradtak. A hétvégén is valamennyi európai labdarúgóstadionban a gyász, a megemlékezés perce után indult csak útjára a labda.
Antonio Prats (spanyol, Real Betis): Az újonc sevillaiak kapusa a Real Madrid elleni teljesítményével került a kiválasztottak közé, mivel a bajnokcsapat ellen több alkalommal is szenzációsan védett. A 30 esztendős labdarúgó lassan tíz esztendeje lesz, hogy bemutatkozott a spanyol élvonalban. Nem csupán védéseiről, hanem góljairól is híres: az 1999-2000-es idényben kétszer is eredményes volt szabadrúgásból.
Zoumana Camara (francia, Olympique Marseille): Továbbra is kiesőhelyen áll a francia pontvadászatban az egykoron szebb napokat megélt OM, ám a bukdácsolás okai nem a gárda védőjátékában keresendőek. A 22 éves Zoumana, aki egy szezont Olaszországban (Inter, Empoli) futballozott például hétről-hétre kiválóan teljesít. Nem véletlen, hogy az egyik francia internetes sportújság a Sedan (1-1) elleni mérkőzést követően már harmadszor választotta be a forduló válogatottjába. Danny Mills (angol, Leeds United): Az angol bajnokság listavezetője vasárnap a Charlton otthonában nyert 2-0-ra, így rögtön az Arsenal elé ugrott a tabellán. A Leeds második gólját a védő Mills szerezte, a fiatal bekk egy szép távoli lövésből talált a bal alsó sarokba. A 24 éves labdarúgó megbízható tagja a bajnokság egyik titkos esélyesének kikiáltott O'Leary-legénységnek. Marcel Desailly (francia, Chelsea FC): A világ- és Európa-bajnok védő a londoni klub egyik erőssége. Óriási küzdenitudásáról tanubizonyságot tett a hét végén is, hiszen a Tottenham Hotspur elleni városi rangadón akkor sem tört le, amikor a Spurs a találkozó 90. percében kiegyenlített. Egy perccel később ugyanis egy szögletnél már az ellenfél kapuja előtt bukkant fel, hogy a továbbcsúsztatott labdát közvetlen közelről fejelje a hálóba (3-2). Nico van Kerckhoven (belga, Schalke 04): A gelsenkircheni együttes hamar túltette magát a Panahthinaikosz elleni hétközi kupakudarcon, hiszen szombaton már a bajnokaspiráns Borussia Dortmund látogatott az Arena AufSchalkéba. A Ruhr-vidéki szuperrangadó a hazaiak győzelmét hozta, a kék-fehérek remekül semlegesítették a vendégek félelmetes támadótrióját, sőt a Kicker válogatottjába is bekerült Nico erejéből még lövésekre is futotta.
Julen Guerrero (spanyol, Athletic Bilbao): Baszkföld futballkirálya (2007-ig szól még mindig a szerződése) úgy látszik végérvényesen meggyógyult, a rosszul sikerült elmúlt szezont máris feledtetni igyekszik. Csapata a hétvégén a Deportivo otthonában nyert (2-1), köszönhetően Julen remek játékának és góljának. Teljesítményének méltatására csak egy adalék: a forduló után a Don Balón és a Marca is beválasztotta a forduló válogatottjába. Eugenio Corini (olasz, Chievo Verona): A kisebbik veronai klub remeklése mellett természetesen itt sem mehetünk el szó nélkül. A Chievo ugyan a hétvégén a Juventus otthonában elveszítette veretlenségét (2-3), de játékosai bizonyították, hogy valóban helyük van a Serie A-ban. Egyik legjobbjuk a 30 éves Corini volt, akinek a Chievo már a hetedik élvonalbeli együttese. Az élvonalban Eugenio 1991-ben a Juventus színeiben mutatkozott be. Claude Makelele (francia, Real Madrid): Felemás hetet produkált a Real Madrid együttese. A spanyol bajnok a római BL-mérkőzésen a találkozó egyes periódusaiban előadást tartott labdarúgás tárgykörben, majd a hétvégén Sevillában csúfos vereséget szenvedett az újonc Betistől (1-3). Nos, Makelelén nem múlt a vereség, hiszen a kiváló védekező középpályást Del Bosque mester pihentette a bajnoki találkozón. El-Hadzsi Diouf (szenegáli, RC Lens): Biztosíthatok mindenkit, hogy ebben az idényben még sokat fogunk hallani a francia listavezető labdarúgójáról. A húsz éves támadó hazája válogatottjának egyik erőssége, de erejéből és góljaiból fut klubcsapatára is, amely a hétvégén a Sochaux-t győzte le (3-0). Három éve erősíti a Sang et Ort (Vér és Arany), idén hat forduló után a France Football átlagosztályzatai alapján felállított rangsor első helyezettje.
Enrico Chiesa (olasz, Fiorentina): A nehéz helyzetben lévő firenzeieknek úgy hiányzott a három pont, mint éhezőnek egy falat kenyér. A 3-1-es siker értékét növeli, hogy a szintén rosszul rajtolt Atalanta ellenében érték el, elsősorban Chiesa két góljának jóvoltából. Az anyagi gondokkal küszködő toszkán klub elöljárói még a mérkőzés napján is azon tanakodtak, hogy melyik támadójuktól váljanak meg. Nos, azt hiszem, vitájuk másfél órával később eldőlt... Bruno Marioni (argentin, CD Tenerife): Két forduló után pont és rúgott gól nélkül állt a spanyol tabella utolsó helyén a CD Tenerife, ezért különösen fontos volt, hogy a hétvégén a Villarreal ellen végre elinduljon a gárda felfelé. A kék-fehérek végül 2-0-ra nyertek, a dél-amerikai csatár duplájának köszönhetően. Marioni (aki hazájában Giménez néven futballozott) éppen egykori kenyéradója ellen bizonyított, olyannyira, hogy a Marca szakírói benne vélték felfedezni a játéknap legjobbját.

(Megjegyzés: Az egeret a figurák fölé helyezve olvashat a hét legjobbjairól.)