Vágólapra másolva!

Dino Zoff, aki játékosként az 1982-es világbajnok olasz válogatott kapusa és csapatkapitánya, edzőként pedig a 2000-es Eb-ezüstérmes nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya volt, a Lazio gyenge szereplésének egyik okát Gaizka Mendieta rossz formájában látja. A spanyol középpályás, aki az elmúlt két évben Bajnokok Ligája-fináléba vezette a Valenciát, hosszú huzavona után nyáron igazolt Rómába, ám még nem tudta felvenni az olasz élvonal ritmusát.

A Lazio a Serie A eddigi három fordulójában a Piacenza, Perugia és Torino ellen is kínkeserves döntetlent játszott, a BL első csoportfordulójában pedig 1-0-ra kikapott Isztambulban a Galatasaraytól, noha végigtámadta a találkozót. Nem csak az egyre elégedetlenebb Lazio-szurkolók számára nyilvánvaló, hogy a Manchester Unitednek eladott argentin Juan Sebastian Verónt, illetve a Juventushoz távozott cseh Pavel Nedvedet képtelenek pótolni az új igazolások.

Noha az Udinesétől jött Stefano Fiore és Giannichedda, valamint a Manchester Unitedtől vett holland hátvéd, Jaap Stam sem alkotott eddig maradandót, a vezetőség Mendietára fogja a Lazio gyenge szereplését.

Csak Zoff próbálja védeni: "Neki is, mint minden újoncnak idő kell a beilleszkedéshez. De szerintem az, hogy még nem talált magának házat, meghatározóan befolyásolja kedélyállapotát és szereplését." Zoff szerint nagyobb baj, hogy Stam lábsérülést szenvedett, az elmúlt szezon gólkirálya, a 26 találatot hintő argentin Hernan Crespo pedig még eredménytelen idén. Lehet, hogy a vezetőedző kénytelen lesz Paolo Negrót és a jugoszláv Szinisa Mihajlovicsot szerepeltetni a hátvédsorban, idén először.

Sergio Cragnotti klubelnök, aki az angol válogatotthoz távozott svéd Sven-Göran Eriksson helyére 2001 januárjában ültette Zoffot, egyelőre csak ennyit mondott: "Még nem tudom, mit fogok tenni, minden érintettel beszélni akarok. Remélem előrelépünk, s nyerünk szerdán a Nantes ellen."

Zoff, akinek helyére elméletben már az Udinese és az AC Milan korábbi mesterét, Alberto Zaccheronit ültette az olasz sajtó, szokásához híven szűkszavúan nyilatkozott: "Győzni akarunk, ez minden."

Németh Andrea

Korábban: