Vágólapra másolva!

A nap rangadójának kikiáltott mérkőzést Leverkusenben rendezték, ahol a Bayer az FC Barcelonát fogadta. Az előző játéknapon mindkét gárda nyerni tudott, így a tét tulajdonképpen az volt, hogy melyik csapat szerez helyzeti előnyt magának. A hazai együttesből némi meglepetésre kimaradt a játékmester Yildiray Bastürk, míg a másik oldalon az argentin Javier Saviola került a kispadra: úgy látszik, Carles Rexach mester szerint a fiatal támadó még nem elég érett arra, hogy kezdő ember legyen a BL-ben.

Fotó: Reuters
Bastürk lendületet vitt a gyógyszergyáriak játékába

A csoport másik találkozóján a török Fenerbahce igyekezett kijavítani az előző körben elszenvedett hazai vereségét, de az isztambuliak most sem jártak szerencsével: egy rendkívül unalmas találkozón végül még a pontszerzés sem sikerült a számukra. A Fener legutóbbi három tétmeccsén vereséget szenvedett, ráadásul még gólt sem tudott szerezni, nem csoda, hogy sokan már a tréner, Musztafa Denizli leváltását emlegetik a Boszporusz partján.

Az E csoportban a Juve ellen csak balszerencsével vesztő Celtic a Rosenborg ellen diadalmaskodó FC Portót fogadta, és a két gárda hatalmas iramú, rendkívül élvezetes meccset vívott egymással. A keltáktól megszokott módon a svéd Henrik Larsson volt eredményes, a portugálok gólzsákja, Pena azonban ezúttal nem tudott betalálni, így a három pont Skóciában maradt. Ennek minden bizonnyal a glasgow-i együttes trénere, Martin O'Neill örült a legjobban, aki a találkozót csak a lelátóról nézhette végig, lévén egy héttel korábban Torinóban elküldték a kispadról.

A Juventus megőrizte első helyét a csoportban, ám Marcelo Lippi nem lehet elégedett csapatával, hiszen az olaszok biztos három pontot engedtek ki a kezükből a Rosenborg BK ellen. A taljánok papíron ugyan védekező taktikát választottak, de a pályán ebből csak az látszott, hogy folyamatosan össztűz alatt tartják a trondheimiek kapuját. Előbb Alessandro del Piero, majd a csereként beállt Marcelo Salas rúgott kapufát, aztán Alex megint a lécet találta telibe, ám a labda ezúttal befelé pattant. Hogy a három pont mégsem a Juvéé lett, az annak köszönhető, hogy Gianluigi Buffon az utolsó percben elhúzta a kitörő Harald Brattbakk lábát, a tizenegyest pedig Bent Skammelsrud értékesítette. Másodpercekkel a lefújás előtt egyébként Salas is érdekes körülmények között terült el a tizenhatoson belül, de a játékvezető akkor továbbot intett.

Fotó: Reuters
Naybet (jobbra) és Donato ünnepli a Depor-sikert

A Bajnokok Ligájában először szereplő Lille-nek sem kellett sokat várnia az első győzelemre, a gárda simán verte az Olympiakoszt, amely nem tudta megismételni az előző körben a Depor ellen nyújtott játékát. A franciák egyébként nem hazai pályán, hanem a lensi Félix Bollaert-stadionban fogadták a helléneket, mivel a Gimonprez Jooris-stadion nem alkalmas a BL-meccsek rendezésére.

A címvédő is kezd lendületbe jönni, hiszen a Bayern idegenben szerezte meg első győzelmét a G csoportban a Szpartak Moszkva ellen. Előzetesen mindenki azt várta a meccstől, hogy orosz rohamokkal kezdődik majd, ehhez képest a rendkívül tartalékos bajorok kezdeményeztek, és Haszan Szalihamidzsics a harmadik helyzetét már értékesítette is. Ezután jöttek csak a moszkvai támadások, ám a szerencse elpártolt a Szpartaktól, a hazaiak rövid egymásutánban kétszer is a kapufát döngették meg. A brazil Elber bezzeg jobban célzott, és ritkán látható (és tőle felettébb szokatlan) bombagóllal növelte a vendégek előnyét. Az már más kérdés, hogy a brazil a lövés előtt kézzel vette le a labdát, amit később a televíziós kamerák előtt maga is beismert, de mint mondta: a bíró nem kérdezte, hogy kéz volt-e...A második játékrészben ismét gőzerővel támadott a Szpartak, ám miután megszerezte a szépítést, játékosai addig szerencsétlenkedtek hátul, míg össze nem hoztak még egy német találatot.

A Sparta Praha bezzeg nem sokat teketóriázott a Feyenoord ellen, az első perctől kezdve nekirontott ellenfelének, aminek meg is lett az eredménye: alig valamivel több mint fél óra alatt ember- és kétgólos előnybe kerültek a csehek. Ezután már macska-egér játék folyt a pályán, és a prágaiak végül megelégedtek a 4-0-s diadallal, ami főleg a tréner, Jaroslav Hrebik számára jelent nagy elégtételt. A nyáron leköszönő Iván Hasek helyére ugyanis eredetileg nem őt akarták kinevezni, és végül csak amolyan végső megoldásként lett ő a vezetőedző. Most már valószínűleg nem bánkódnak emiatt a Sparta vezetői sem...

E csoport:
Rosenborg (norvág) - Juventus (olasz) 1-1 (0-0)
Rosenborg:
Arason - Hoftun, Basma, Saarinen (Stensaas, 72.) - Ö. Berg, Enerly (B. I. Johnsen, 46.), Skammelsrud, R. Strand (Olsen, 46.) - F. Johnsen, Brattbakk, Rushfeldt
Juventus: Buffon - Montero, Thuram, Pessotto, C. Zenoni (Maresca, 78.), Iuliano - O'Neill (Salas, 59.), Zambrotta, Tacchinardi - Trezeguet, Del Piero
gól: Skammelsrud (89., 11-esből), illetve Del Piero (85.)

Celtic (skót) - Porto (portugál) 1-0 (1-0)
Celtic:
Douglas - Valgaeren, Balde, Mjällby - Petta (Thompson, 69.), Lambert, Lennon, Petrov - Sutton, Agathe, Larsson
Porto: Ovcsinnyikov - Jorge Costa, Carvalho, Jorge Andrade, Ibarra (Helder Postiga, 76.), Mário Silva (Alejnyicsev, 46.) - Costinha (Rubens Junior, 46.), Paredes, Deco - Capucho, Pena
gól: Larsson (37.)

F csoport:
Fenerbahce (török) - Lyon (francia) 0-1 (0-0)
Fenerbahce:
Rüstü - Meric, Johnson, Mirkovic, Ogün - Dogan, Lazetic (Ceyhun, 82.), Abdullah, Ali Günes (Serhat, 73.) - Revivo, Rapajic (K. Andersson, 46.)
Lyon: Coupet - Deflandre, Edmilson (Cacapa, 63.), Müller, Brechet - Foé, Delmotte, Violeau, Carriére (Laigle, 84.) - Govou, Luyindula (Linares, 91.)
gól: Delmotte (89.)

Leverkusen (német) - Barcelona (spanyol) 2-1 (0-1)
Leverkusen:
Butt - Sebescen (Bastürk, 46.), Lúcio, Nowotny, Placente - B. Schneider, Ramelow, Ballack, Zé Roberto (Zivkovic, 83.) - Neuville, Kirsten (Ojigwe, 75.)
Barcelona: Bonano - Sergi, P. Andersson, Christanval, Puyol (Gabri, 72.) - Cocu, Xavi, Fábio Rochemback (Gerard, 78.) - Kluivert - Luis Enrique, Geovanni (Saviola, 55.)
gól: Bastürk (52.), Neuville (69.), illetve Luis Enrique (22.)

G csoport:
Deportivo La Coruna (spanyol) - Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
Deportivo:
Molina - Manuel Pablo, Donato, Naybet, Romero - Mauro Silva, Emerson (Valerón, 46.), Sergio (Scaloni, 61.), Fran - Tristán, Makaay (Pandiani, 61.)
Manchester: Barthez - G. Neville, R. Johnsen, Blanc, Irwin - Beckham (Andy Cole, 91.), Verón, Roy Keane, Giggs - Scholes, Van Nistelrooy (Solksjaer, 91.)
gól: Pandiani (86.), Naybet (90.), illetve Scholes (40.)

Lille (francia) - Olympiakosz (görög) 3-1 (2-0)
Lille:
Wimbée - Cygan, Ecker, Fahmi, Pichot - Sterjovski, Br. Cheyrou (Tafforeau, 76.), D'Amico - S. N'Diaye - Boutoille (Delpierre, 66.), Bakari (Olufade, 88.)
Olympiakosz: Eleftheropulosz - Bermúdez, Anatolakisz, Mavrogenidisz (Niniadisz, 64.), Venetidisz - Pacazoglu, Jannakopulosz, Karembeu, Roberts (Alexandrisz, 77.) - Ofori-Quaye, Giovanni
gól: Bakari (33.), Cheyrou (44.), Tafforeau (79.), illetve Jannakopulosz (91.)

H csoport:
Szpartak Moszkva (orosz) - Bayern München (német) 1-3 (0-2)
Szpartak Moszkva:
Kabanov - Kovtun, Ananko, Baranov, Bulatov, Tyitov, Beszcsasztnih, Parfjonov (Tchuisse, 46.), Bezrodnyij (Cihmejsztruk, 46.), Robson, Mitrevszki
Bayern München: Kahn - Sagnol, Kuffour, Thiam, Lizarazu, N. Kovac, Fink (Hargreaves, 87.), R. Kovac, Salihamidzic (Paulo Sergio, 82.), Elber, Santa Cruz (Pizarro, 78.)
gól: Baranov (64.), illetve Salihamidzic (16.), Elber (41., 74.)

Sparta Praha (cseh) - Feyenoord (holland) 4-0 (2-0)
Sparta:
Cech - Grygera, Labant, Hásek, Novotny, Kincl, Michalík (Zelenka, 80.), Hartig (Holub, 84.), Sionko (Papousek, 87.), Hübschman, Jarosík
Feyenoord: Zoetebier - Rzasa, Van Gastel (Leonardo, 84.), Bosvelt, Kalou, Van Hooijdonk, Tomasson, Paauwe, De Haan, Van Gobbel, Emerton
gól: Hartig (24.), Labant (38.), Kincl (71.), Michalík (74.)
kiállítva: Van Gobbel (37.)

Ajánlat:

Korábban: