Vágólapra másolva!
Jövő kedd helyett váratlanul szerdán hazaérkezett a 17 évesek trinidadi és tobagói világbajnokságáról Bozóky Imre. Az MLSZ-elnök, aki FIFA-küldöttként vett részt a még mindig zajló vb-n, dicsérte a színvonalat, ugyanakkor beszélgetésünk során azt is elmondta, hogy a hazai futball történéseit is figyelemmel kísérte, s úgy érzi, távollétével nem érte kár a magyar labdarúgást.

- Mi hozta idő előtt haza?
- Egy sajnálatos családi esemény, nyolcvannyolc éves édesapám betegsége.

- Tudja, hogy miközben a vébén volt, itthon több kritika is érte.
- Hallottam róla, de nem értettem. Hiszen mindenképpen elismerése labdarúgásunknak, hogy egy világbajnokságon csoportfőnök lehet valamelyik magyar vezető.

- Ezt mi is így éreztük, viszont az is igaz, hogy itthon számtalan megoldatlan kérdés vár válaszra. Így például nincs szövetségi kapitány.
- Megbízott kapitány van, és az olasz meccsig úgysem választunk újat.

- Viszont talán a mienk az egyetlen olyan bajnokság a világon, amelynek nem lehet tudni a végét.
- Dehogynem, az őszi idény beosztása megtörtént.

- Az igen, ám most folyik a vita, hogy maradjon-e az eredeti rájátszásos forma, vagy játszanak negyvennégy meccset a csapatok.
- Erre csak azt tudom mondani, van érvényes versenykiírás, tartsuk ahhoz magunkat.

- Azt is mondják, és ebben is van valami, hogy az elnök a vébét nézi, ahelyett, hogy az iskolakezdéssel elindult hazai utánpótlás-programon dolgozna.
- Amikor elindult, még itthon voltam, és hála istennek, megy is. Még a szövetség elnöke nélkül is.

- Viszont kétségtelen előny, hogy most összehasonlítást tud tenni, hol tart a világ, és hol van a magyar tizenhét éves korosztály.
- Amit tapasztaltam, maga a csoda. Kezdve azzal, hogy a két kis karibi sziget, Trinidad és Tobago kiváló házigazda. Imádják a futballt, új repülőteret és öt új stadiont építettek a vébére. Én a tobagói csoport FIFA-vezetője voltam - itt játszott Nigéria, Franciaország, Japán és az Egyesült Államok válogatottja -, telt házat és nagyszerű meccseket láttam mindenütt.

- Akkor - gondolom - arattak a jegyüzérek. Tegnap adták ki a hírügynökségek, hogy jegyhamisítókat lepleztek le.
- Annyit tudok az ügyről, hogy az elődöntőre és a döntőre próbált egy hamisító banda New Yorkban nyomott jegyeket eladni, de jól dolgozott a rendőrség, lefogta a társaság több emberét.

- Ha már a rendőröket említi: milyen a vébé biztonsága?
- A rajt előtt két nappal Amerikát ért terrortámadás fokozott óvatosságra, ugyanakkor visszafogott ünneplésre késztette a szervezőket. Teljes volt a biztonság.

- És az amerikaiak? Sokáig úgy volt, hogy visszaléptetik csapatukat.
- Őket érthetően jobban megviselték a történtek, mint a többi csapatot, ennek ellenére nagyon jól futballoztak.

- Mégis, ha jól tudom, utolsók lettek a csoportjukban.
- Nyilván, ebbe a merénylet okozta zavar is belejátszott, de az ellenfelek egészen kiválóak voltak. A csoportból Franciaország és Nigéria ott van a négy között. Ráadásul a nigériaiaknál láttam négy-öt olyan káprázatos tehetséget, hogy azt mondom: akármelyikükből lehet Maradona. Úgyhogy Afrika nem csak behozta, lassan le is körözi a világot.

Kiss László

Korábban: