Vágólapra másolva!

A nap játékosa: Vaszilisz Tszartasz

A görög AEK Athén az első mérkőzésen szerzett kétgólos előny tudatában utazott Skóciába a Hibernians elleni visszavágóra, ám a helléneknek alaposan meg kellett szenvedniük a továbbjutásért. A hazaiak ugyanis ledolgozták a hátrányt, és így hosszabbításra került sor, ahol azonban az athéniek középpályása, Vaszilisz Tszartasz két gólja a továbbjutást jelentette a vendégeknek.

Tszartasz 1972. november 12-én született Alexandriában, pályafutását a helyi csapatban kezdte el. Tizenhét esztendősen a másodosztályú Naiusszába igazolt, ahol négy évet töltött el. Az 1991-92-es szezonban a másodosztály első helyéig vezette a csapatot, ám ekkor már több élvonalbeli klub is felfigyelt a fiatal tehetségre. Tszartaszra az AEK Athén csapott le, így a következő idényt már a fővárosban kezdte. Első szezonjában tizenöt találkozón lépett pályára új csapatában, és három gólt szerzett. Ebben az évben bajnoki címet ünnepelhetett a csapattal, akárcsak a rá következő esztendőben, amikor ugyancsak háromszor volt eredményes, de már huszonkét összecsapáson. 1994 áprilisában a nemzeti tizenegyben is bemutatkozhatott Szaúd-Arábia ellen, és a világbajnokság előtt még kétszer húzhatta fel a címeres mezt, a World Cupra utazó keretből azonban kimaradt. A világbajnoki kudarc után biztos helye lett a válogatottban, és az AEK-ben is jobban teljesített, hiszen huszonnyolc mérkőzésen öt gólig jutott.

Tehetségét ekkor már senki nem vonta kétségbe, de ennek ellenére nem tudott egyenletes teljesítményt nyújtani. Az 1995-96-os szezonban azonban már ebben sem volt hiba, ellenállhatatlanul játszott, középpályás létére huszonhét gólig jutott, ami természetesen a gólkirályi cím elnyerését jelentette. Noha a pontvadászatban az AEK csak a dobogó második fokáig jutott, a kupában az élen végeztek, köszönhetően Tszartasznak, aki a fináléban mesterhármast vágott. Nem is maradt Görögországban, hiszen a spanyol Sevilla FC szerződtette. Ez a klubcsere azonban nem a legjobb húzásnak bizonyult, mert a Sevillával kizuhant a legjobbak közül. Ennek ellenére úgy döntött, hogy kitölti hároméves szerződését Andalúziában, és vállalta a Segunda División megpróbáltatásait is. Az 1997-98-as szezonban hét gólig jutott, és a csapatnak nem sikerült kiharcolnia a feljutást, egy évvel később azonban már ő és a gárda is jobban szerepelt: Tszartasz tizennyolcszor volt eredményes, a klub pedig eljutott az osztályozókig. Itt a Villarreal elleni idegenbeli meccsen két gólt is szerzett, és ezzel az élvonalba lőtte a csapatát. A görög középpályásra a Primerában sem lehetett panasz, tíz gólig jutott, de a Sevilla megint kiesett. Tszartasz nem akart ismét a másodosztályban szerepelni, ezért inkább hazatért Görögországba, elfogadva az AEK Athén ajánlatát, és azóta is vezéregyénisége a hellén klubnak.