Vágólapra másolva!
Három hónap telt el azóta, hogy Győrött új többségi tulajdonosa van az ETO-stadionnak és az NB I-es labdarúgócsapatot működtető kft.-nek. A korábbiakhoz hasonlóan meglehetősen viharos időszak volt ez a győri futball életében, amelyben úgy tűnik, Varga Zoltán távozásával lezárult egy fejezet. A stadion megvételéről, a kft. működéséről, az edzőcseréről, a terveiről először nyilatkozott Tarsoly Csaba, a kft. többségi tulajdonosa.

Varga Zoltán
Fotó: Sztár Sport
Varga Zoltánnak nem csak a szakmával kellett foglalkoznia
Kezdjük a stadionvásárlással. A sajtóban megjelent, hogy a Quaestor Rt. 650 millió forintért vette meg a Rábától úgy, hogy a cég 100 millió forintos értékpapírját 350 százalékos árfolyamon számították be, a maradék összegért pedig reklámszolgáltatást nyújt a Rábának. Ez megfelel a valóságnak?

- Ne haragudjon, de miért vesz valaki manapság egy stadiont?
- Rossz a kérdésfeltevés, hiszen mi nem stadiont vettünk, hanem egy stadiont és egy labdarúgócsapatot, mert úgy gondoljuk, a kettő együtt lehet sikeres. Az ingatlan hasznosításának hozzá kell járulnia a profi gárda működési költségeihez, jó szerepléséhez.

- A város közgyűlésének napirendjéről legutóbb levették a stadion felújításának ügyét. Napjainkban hogyan állnak a tárgyalások az önkormányzattal?
- A felújításban érdekelt ISM és Győr városa is azt gondolja, mint mi: legalább tizenöt évig csak futballtevékenységet lehet végezni a stadionban. Ezért nem értem, a minisztériummal szemben a város miért akar jelzálogot tenni a létesítményre, mert annak semmi köze a stadion használatához - az utánpótlás működtetését mi ugyancsak fontosnak tartjuk -, ellenben ellehetetlenítené a gazdálkodást. Egyébként a közgyűlés előtti napon kaptam meg az értesítést, és nekem akkor már lekötött programom volt, amit nem tudtam elhalasztani. Ekkor beszéltem Jungi Csaba alpolgármesterrel, aki azt javasolta, írjak egy levelet, hogy a stadion ügyét vegyék le a közgyűlés napirendjéről. Így is történt. Nem értem, miért nem tudtak legalább egy héttel hamarabb értesíteni.

- Úgy tudom, jelenleg hetvennégy százalékban az ETO FC Kft. tulajdonosa, de nemsokára megvásárolja az Alcufer Kft. részét is. Igaz a hír?
- Horváth Ferencnek valóban tettem egy ajánlatot az üzletrész megvételére, amit ő elfogadott. Két héten belül parafáljuk a szerződést és rendezzük az ügyet.

- Miért akar százszázalékos tulajdonos lenni?
- Azt gondolom, ahol két gazda van, ott mindenben meg kell állapodni, állandó egyeztetésre van szükség, ez így nem jó. Biztos vagyok benne, az Alcuferrel megtaláljuk a legmegfelelőbb együttműködési formát a győri labdarúgást segítésére.

- Az is gyakran elhangzik: önök nem bánják a sikertelenséget, mert valójában nem is kell az NB I-es futballcsapat...
- Amikor novemberben elkezdtünk tárgyalni a csapat megvételéről, még csak nyolcvanmillió forintos adósságról beszéltek. Garami mester azt mondta, ha a kft. rendezi a játékosokkal szembeni tartozását, a lejáró szerződésű labdarúgókkal hosszabb távú szerződéseket köthetett volna a Borbényi János vezette cég. Ez nem történt meg, és mire elértünk júniusban az adásvétel megkötéséhez, a kft. adóssága már a többszörösére nőtt. Ott álltunk egy üres stadionnal, amelyben gyakorlatilag nem volt csapat, hiszen tizenhárom meghatározó játékosnak lejárt a mandátuma. Ezek után azt mondják, rosszul igazoltunk? Kérdem én, ha nem nyúlunk mélyen a zsebünkbe, hol lenne most Vayer, Stark, Vasas és mások. Általában két-három-öt éves szerződéseket kötöttünk, megállapodtunk fiatalokkal, ez is ellentmond annak a vádnak, hogy NB II-es csapatot akarunk csinálni az ETO-ból. Igen is hosszú távon gondolkodunk a győri futballt illetően.

- Az utánpótlást foglalkoztató FC-vel kezdettől rossz a viszonyuk. Miért?
- Az FC-ben nincs kivel tárgyalni, nincs ügyvezetés. Van egy hevenyészett megállapodásunk, amely szerint a futballklub a stadion költségeinek felét fedezi, ám jelenleg semmit nem fizet. A múltból örökölt "érdekességek" egyike, hogy például a szolgáltatók órái az FC nevén vannak, legutóbb a tartós nem fizetés miatt ki akarták kapcsolni őket, nekünk kellett kifizetni a számlákat. A csapaton kívül is elképesztő adósságok szakadtak a nyakunkba, a "társadalmi munkában" az ETO-nál dolgozott korábbi vezetők többmilliós követelést nyújtottak be felénk, az FC alkalmazásában álló, de a kft.-től is pénzt kapó utánpótlásedzők elmaradt járandóságait a jövő hónapban fizetjük ki teljesen. Az ETO-val szembeni pereket szüneteltették, így nézhetünk például szembe Gergely Károly esetével is, aki 1999-ben irányította az ETO-t.

- Hogyan tudnak megbirkózni ezzel az iszonyatos adóssághalmazzal?
- A vezetők és a játékosok felé fennálló tartozásunk egy részét átütemeztük és elkezdtünk az eddiginél hatásosabb reklám- és marketingmunkát. Félévkor vettük át a csapatot, a cégek szponzori pénzeinek jelentős része akkor már le volt kötve, januártól kedvező változásokat várunk. Nagyon remélem, a győri vállalatok, vállalkozók is mellénk állnak. A jegyárbevételünk a szigorító intézkedések hatására megnövekedett, majdnem megkétszereződött a tavalyi évhez képest. Védeni akarjuk a bérleteseinket azáltal is, most már nem lehet a jegyszedő zsebébe csúsztatott pénzzel bejutni a stadionba.

- Térjünk át a napi ügyekre. Varga Zoltán szerződtetését eleve vegyes érzésekkel fogadták az ETO hívei, ön azonban a rossz szereplés ellenére később is kitartott mellette. Egészen hétfőig. Hogyan értékeli az elmúlt három hónap szakmai munkáját?
- Azért szerződtettük Varga Zoltánt, mert egy profi mentalitású és gondolkodású, eredménycentrikus embert ismertünk meg benne. Úgy gondoltuk, a fizikai felkészítésben, szellemiségben mást tud nyújtani, mint amit az elmúlt húsz évben a magyar labdarúgásban megszoktunk.

- Az eredményei ezt nem igazolták...
- Ennek rengeteg külső és belső oka van, nem lehet mindent Varga Zoltán nyakába varrni. Az edzők, a játékosok, a csapatot körülvevő közeg - jómagamat is beleértve - egyaránt felelős. Nem tudtuk biztosítani számára a nyugodt hátteret, nem csak a szakmával kellett foglalkoznia. Tizenegy forduló után kölcsönösen azért döntöttünk a válás mellett, mert a jelenlegi helyzetben nem volt más kiút.

- Varga lehetséges utódaként ismert szakemberekről lehetett hallani, így váratlan meglepetésként hatott Tamási Zsolt kinevezése. Mi döntött az új vezetőedző személye mellett?
- Szerettük volna fiatal, ambiciózus győri emberre bízni az ETO-t, ezért gondoltunk Tamási Zsoltra, aki elfogadta a felkérést. Végigjárta a szamárlétrát a klubnál. Amikor megkérdeztem, mennyi időre vállalná a vezetőedzői tisztet, viccesen azt válaszolta: tíz évre. Megnyugtattam, mi is hosszú távon gondolkodunk a személyében.

- A napokban Vargával és a pályaedzőjével, Enmir Dzinoviccal, előtte egy játékossal, Szindzsiccsel bontottak szerződést. Várhatók-e további változások a klubnál?
- Ha egy vezetőedző távozik, az ugyanolyan, mint amikor egy politikus lelép a színről: cserélődik a stáb is. Úgy gondolom, ilyen esetben a team tagjainak erkölcsi kötelessége felajánlani a lemondásukat, hogy az új vezető maga tudja kialakítani a saját csapatát. Áttekintjük és értékeljük három hónapos győri működésünket, egyelőre annyit tudok mondani: lesznek változások a vezetésben és a játékoskeretben egyaránt - a labdarúgók sorsáról az új vezetőedzővel közösen döntünk -, ám nevekkel egyelőre nem szolgálhatok.

- Egy meglehetősen viharos időszak után milyen jövőképet tud felvázolni a győri szurkolóknak?
- Erkölcsileg és anyagilag is olyat vállaltunk, amilyet rajtunk kívül senki nem tett meg az ETO-ért. Optimista vagyok, hiszek a csapat felemelkedésében. A szurkolókat arra kérem, ők is álljanak ki mellettünk, mert csak együtt érhetünk el sikereket.

Papp Győző

Korábban: