Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten egyértelműen a világbajnoki selejtezők voltak a középpontban a világ labdarúgásában, hiszen négy kontinensen is sorsdöntő kvalifikációs mérkőzéseket játszottak. Európában az utolsó fordulóra került sor, és az öreg kontinensen mindössze egy országban rendeztek bajnoki mérkőzéseket: Spanyolországban, hiszen a hispán nemzeti tizenegy szabadnapos volt. A hét válogatottja kiválasztásnál így a selejtezők mellett a Primera Divisionban nyújtott teljesítményeket is figyelembe kellett venni.
Antti Niemi (finn, Hearts): A finn nemzeti tizenegy Németország ellen lépett pályára egy számára teljesen tét nélküli mérkőzésen, ám az északi csapat kemény küzdelemre késztette a germánokat, akik nem is tudtak nyerni, és ez a csoportelsőségükbe került. A Nationalelf tagjai legjobban a kapus Niemi nevét jegyezhették meg, hiszen a Skóciában légióskodó portás bravúros védések egész sorozatát mutatta be, Oliver Neuville például valószínűleg még most sem érti, hogy a hálóőr hogyan tudott odaérni lövésére.
Curro Torres (spanyol, Valencia CF): A szezon előtt minden bizonnyal csak kevesen ismerték a Valencia jobbhátvédjének nevét, aki az előző idényben kölcsönben a spanyol másodosztályban - a Tenerifében - szerepelt. A Valencia új edzője azonban éppen a Tenerife mestere, Rafa Benítez lett, és ez megadta a lehetőséget a fiatal játékosnak, hogy bebizonyítsa: megállja a helyét a legjobbak között is. Ez remekül sikerült a számára, hiszen mára már valósággal kiszoríthatatlan a kezdő tizenegyből, és az elmúlt héten lejátszott két bajnokin is remekül futballozott.
Gheorghe Popescu (román, Lecce): A veterán középhátvéd egy alkalommal már visszavonult a nemzeti tizenegytől a 2000-es Európa-bajnokságot követően, ám sógora, Gheorghe Hagi rábeszélésére mégis visszatért a válogatottba. Annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is jó formában maradjon, a gyengébb török bajnokságból a Serie A-ba igazolt, és az sem zavarta, hogy itt a Lecce színeiben a kiesés ellen kell harcolnia. A grúzok elleni válogatott meccsen aztán megmutatta, hogy érdemes volt őt visszahívni, hiszen kiválóan futballozott, és a tehetetlen csatárok helyett maga szerezte a románok egyenlítő találatát.
Donato (spanyol, RC Deportivo): A corunai gárda remek hetet zárt, hiszen két rangadót is játszott a Primera Divisiónban, és a két találkozón négy pontot szerzett. A Villarreal elleni döntetlent a Barcelona elleni győzelem követte, és a csapat veterán középhátvédje, Donato mindkét meccsen kiválóan futballozott. A brazil származású labdarúgó, aki már spanyol állampolgárnak számít, és szerepelt is a hispán válogatottban, az egész Primera División legidősebb focistája a maga 38 életévével, de ez egyáltalán nem látszik meg teljesítményén.
Ian Harte (ír, Leeds United): Az ír nemzeti tizenegy Ciprus csapatát fogadta a világbajnoki selejtezők utolsó fordulójában, és a britek számára egy minél nagyobb gólarányú győzelemre volt szükség ahhoz, hogy minimális esélyük maradjon a portugálok megelőzésére. A csapat védője, Ian Harte meg is adta az alaphangot rögtön a harmadik percben, amikor is szokása szerint szabadrúgásból volt eredményes. A kőkemény hátvédnek ez volt a hatodik gólja a nemzeti színekben, márpedig ez egy középpályásnak is becsületére válna.
Fran (spanyol, RC Deportivo): A spanyol bajnokság hétvégi fordulójának rangadóját Corunában rendezték, ahol a hazai csapat a listavezető Barcelonát fogadta. Az első félidő után úgy tűnt, hogy a katalánok begyűjtik a három pontot, mivel a szünetben ők vezettek. A második játékrészben aztán jött a Depor csapatkapitánya, Fran, és két góljával megfordította a találkozót. A középpályás pályafutása során csak a Deportivóban szerepelt, és még akkor mutatkozott be a csapatban, amikor az még a második vonalban vitézkedett a nyolcvanas évek végén.
Nastja Ceh (szlovén, FC Bruges): A szlovén válogatottnak mindenképpen győznie kellett a feröeriek ellen ahhoz, hogy bebiztosítsa saját maga számára a csoportmásodik helyet, ám Srecko Katanec sérülés miatt nem számíthatott legnagyobb sztárjára, Zlatko Zahovicra. Az ő helyére a Bruges középpályása, Nastja Ceh került be a csapatba, akinek ez volt az első mérkőzése a válogatottban, de a játékos egyáltalán nem futballozott megilletődötten: két góljával szinte egymaga nyerte meg a meccset a szlovének számára.
Tomas Rosicky (cseh, Borussia Dortmund): A cseh válogatott igazi ki-ki meccset játszott a bolgárokkal, és a tét a második hely volt a csoportban. A hazaiak azonban kétséget sem hagytak a felől, hogy sokkal jobbak ellenfelüknél, hiszen 6–0-s győzelmet arattak. A mérkőzés egyik legjobbja az irányító Rosicky volt, aki rögtön az ötödik percben betalált, megszerezve első gólját a nemzeti tizenegyben, majd a második félidőben ismét eredményes volt, feltéve a koronát kiváló teljesítményére.
Pavel Nedved (cseh, Juventus): A nyáron a Juvéba szerződött középpályásnak az utóbbi időben nem nagyon ment a nemzeti tizenegyben, és az Izland ellen elszenvedett vereséget követően a cseh sajtó alaposan leszedte róla a keresztvizet. Nos, Nedved a lehető legjobb módon válaszolt a kritikákra, hiszen a bolgárok elleni sorsdöntő selejtezőn remekül futballozott, és két góllal járult hozzá csapata fölényes győzelméhez és ahhoz, hogy a csehek megszerezzék a második helyet a csoportban.
Vlagyimir Beszcsasztnih (orosz, Szpartak Moszkva): A világbajnoki selejtezők első csoportjában a szbornaja Svájcot fogadta, és egy esetleges győzelemmel kiharcolhatta a vébészereplést. Az egyetlen gondot az jelentette a szövetségi kapitány, Oleg Romancev számára, hogy szinte az összes csatára sérült volt, de fölösleges volt aggódnia, hiszen Beszcsasztnih egymaga megnyerte a meccset a csapat számára. A Szpartak Moszkva támadója, akit Romancev hívott haza Spanyolországból, mesterhármassal hálálta meg a tréner bizalmát.
Rubén (spanyol, UD Las Palmas): Az elmúlt hét kétségtelenül legnagyobb meglepetése az volt, hogy a spanyol bajnokság hatodik fordulójában a Real Madrid 4–2-es vereséget szenvedett a Las Palmas otthonában. A félidőben még 2–2 volt az eredmény, ám a második játékrészben beállt a pályára a hazai csapatba a saját nevelésű ifjonc, Rubén, akivel a madridi védők nem tudtak mit kezdeni. A fiatal játékos két gólt is szerzett, amelyek közül különösen a második ment élményszámba. És ez még csak a negyedik bajnokija volt a legjobbak között...

(Megjegyzés: Az egeret a figurák fölé helyezve olvashat a hét legjobbjairól.)