Vágólapra másolva!
Manapság a világ labdarúgásában az egyik legégetőbb probléma a rasszizmus, amely nem csak a lelátókon, hanem a pályán is felütötte a fejét. Ezt felismerve a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a napokban egy rendkívüli kongresszust tartott a témával kapcsolatban Buenos Airesben, amelyen a nemzetközi futball vezető személyiségei vettek részt.

A konferencia megnyitása után felolvasták az ENSZ főtitkárának, Kofi Annannak írásos üzenetét, amelyben üdvözölte, hogy a FIFA foglalkozik ezzel a kényes, ám rendkívüli fontosságú témával.

Ezt követték a különböző felszólalások, amelyek során többek között a FIFA elnöke, Joseph Blatter, az olasz szövetség első embere, Antonio Matarrese és az Afrikai Labdarúgó-szövetség elnöke, Issa Hayatou mondta el véleményét és tapasztalatait a témával kapcsolatban. Mindezeket a Labdarúgás a Rasszizmus ellen Európában (FARE) elnevezésű akciócsoport expozéi egészítették ki, amelyekben konkrét példák hangzottak el a futballpályákon és a lelátókon uralkodó rasszizmusról, illetve annak kezelési módozatairól.

A kongresszus zárásaként egy nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, amelyben újból felhívták a figyelmet a problémára, és a sportág minden résztvevőjének együttműködését kérték a rasszizmus legyőzése érdekében. A nyilatkozatban arra hívták fel a klubok figyelmét, hogy büntesse meg azon játékosait, akik rasszista módon viselkednek a pályán vagy azon kívül, a játékvezetőknek pedig még szigorúbb bánásmódot javasolt a hasonló esetekben. Sepp Blatter, a FIFA elnöke szerint azonban ennél konkrétabb lépésekre is szükség van ahhoz, hogy a problémát a múltnak adjuk át. "Hamarosan a szavakat tetteknek kell követniük, be kell bizonyítanunk, hogy komolyan gondoljuk, amit mondunk" - nyilatkozta az elnök. Ennek érdekében hamarosan felterjeszti a szövetség elé azt a javaslatot, hogy július 7-ét nyilvánítsák hivatalos rasszizmus elleni világnappá a nemzetközi labdarúgásban.

Korábban:

Dedét a rasszizmus űzheti el Dortmundból