Vágólapra másolva!
Jóváhagyták a 2004-es portugáliai Európa-bajnokság selejtezőinek lebonyolítását, javaslatot dolgoztak ki a barátságos válogatott mérkőzéseket felváltó Nemzetek Kupája kiírására, és döntöttek arról, hogy meg kell változtatni a klubcsapatok Világkupa-döntőjének lebonyolítását az UEFA végrehajtó bizottságának tegnapi, prágai ülésén.

A portugáliai Eb kvalifikációs küzdelmeit tíz csoportban rendezik, egyenként öt-öt válogatottal. A rendező Portugália mellett az első helyezettek automatikusan résztvevői a 16-os döntőnek, a másodikok pótselejtezőn harcolhatják ki részvétel jogát.

A bizottság javaslatot készített egy új torna, a Nemzetek Kupája kiírására: a sorozatot a barátságos találkozók helyett hívnák életre. "Erre azért van szükség, mert a kisebb országok nagyon nehezen találnak ellenfelet felkészülési mérkőzéseikre" - mondta Gerhard Aigner, az UEFA főigazgatója. Az elképzelést a vezető futballnemzetek fenntartással ugyan, de elfogadták. "Készen állunk a kiscsapatok támogatására, de csak akkor, ha nem fizetünk rá az üzletre" - mondta Gerhard Mayer-Vorfelder, a német szövetség elnöke.

Egy nagy gárda szerényebb képességű csapat elleni meccsére ugyanis sokkal kevesebb néző kíváncsi és ez jelentős bevételkieséssel jár. "Ha veszteségeinket kompenzálják, akkor nem ellenezzük az elképzelést, de ezt az egészet alaposan át kell gondolni" - jelentette ki Claude Simonet, a francia szövetség elnöke.

Az UEFA nem tartja szerencsésnek a Világ Kupa döntőjének jelenlegi formáját, ezért valószínűleg idén lesz utoljára Tokió a helyszíne a legjobb európai és dél-amerikai együttes párharcának.

A végrehajtó bizottság elutasította a Bayern München javaslatát, amely azért született, hogy csökkentsék a nemzetközi kupameccsek számát, a BL csoportküzdelmeit pedig három-három csapattal rendezzék meg.

Korábban: