Vágólapra másolva!
Új listavezetője van a francia bajnokságnak a tizedik forduló szombati mérkőzéseit követően, ami még akkor is szenzáció, ha könnyen lehetséges hogy ez az állapot csak egy napig tart, hiszen az eddig az élen álló Lyon csak ma lép pályára. Az első helyen ugyanis a Lille OSC büszkélkedik, amely csak tavaly került fel a legjobbak közé, és bár az elmúlt szezonban kiválóan szerepelt, senki sem gondolta volna, hogy még ezt is felülmúlhatják Vahid Halilhodzsics fiai.

A gárda, amelynek legtöbb játékosa csak a múlt szezonban mutatkozott be a legjobbak között, és előtte csak alacsonyabb osztályokban szerepelt, már az előző bajnokságban is hatalmas szenzációt okozott azzal, hogy felkapaszkodott a dobogó alsó fokára.

A lille-iek azonban ennél többre vágynak, és a jelenlegi idényben remekül szerepelnek a Bajnokok Ligájában és a pontvadászatban is. Szombaton az előző bajnokság aranyérmese, az FC Nantes volt az ellenfél, amely ebben az idényben még egyszer sem tudott nyerni, és játékosai nagyon fogadkoztak, hogy a rossz sorozat éppen Lille-ben szakad majd meg.

Az első félidőben ennek megfelelően a vendégek játszottak fölényben, de nem tudtak kifogni a hazai kapuson, Gregory Wimbée-n. A szünet után aztán a Lille is belelendült a játékba, köszönhetően annak, hogy Halilhodzsics mester a teljes csatársorát lecserélte, és az elefántcsontparti támadó, Dagui Bakari többször is veszélyeztette a Kanárik kapuját. Gól azonban nem született, és a vendégek már meg is elégedtek volna az egy ponttal, amikor a ráadás negyedik percében jött Bakari, és betalált. A Nantes ezzel továbbra is az utolsó helyen áll, miközben a Lille megelőzte a vele azonos pontszámmal álló Auxerre-t, amely nagy meglepetésre otthon kapott ki a Troyes-tól.

A Kanárikkal ellentétben viszont javuló tendenciát mutat a másik két szenvedő nagyágyú, az AS Monaco és az Olympique Marseille. Utóbbi gárda idegenben gyűjtötte be a három pontot az FC Metz ellen, ami azért nagy szó, mert az OM vendégként utoljára több mint egy éve, 2000. szeptember 23-án tudott diadalmaskodni. A Marseille első találatát a nemrégiben szerződtetett Pascal Nouma érte el, és a vendégek annak ellenére meg tudták duplázni előnyüket, hogy a második félidőben a csapatkapitány, Franck Leboeuf piros lapot kapott. Igaz, nem ő volt az egyetlen, akinek idő előtt el kellett hagynia a pályát, hiszen a metziektől a kolumbiai Tressor Moreno is vele együtt távozott.

Ugyancsak 2-0-ra nyert az AS Monaco, pedig a nagyhercegség csapata a 62. perctől emberhátrányban játszott. Cyrille Rool kiállítása azonban csak feltüzelte a hazaiakat, akik Shabani Nonda és Oliver Bierhoff góljaival gyűjtötték be a három pontot.