Vágólapra másolva!
Kissé alábecsültük a magyar futballistákat a keddi UEFA-kupa mérkőzések beharangozójában, hiszen akkor azt írtuk, hogy mindössze Király Gábornak van reális esélye arra, hogy pályára lépjen a második forduló első mérkőzésein. Ehhez képest a Herthában a kapus mellett Dárdai Pál is a kezdő csapatban kapott helyet, a Maccabi Tel-Avivban pedig Horváth Ferenc csereként volt eredményes.

A berlini gárda a norvég Viking Stavanger vendége volt, és Jürgen Röber, a német csapat edzője alaposan felforgatta a gárdát a hét végi mérkőzéshez képest, amikor a Hertha BSC 4-0-ra kapott ki a Hamburgtól. Öt játékos került ki a tizenegyből, és a csapatba frissen rekrutált futballisták között ott volt Dárdai Pál is. A húzás bejött, hiszen a Hertha álomszerűen kezdte a találkozót, a brazil Alex Alves ment el a bal szélen, beadását pedig a csapatkapitány Michael Preetz fejelte a kapuba.

A gól meghozta a vendégek önbizalmát, és pár perccel később kis híján növelték előnyüket, ám végül a hazaiak csatára, Erik Nevland menteni tudott a gólvonalról. A Hertha végig fölényben játszott, ám a rendkívül mély talajú pályán nem tudott újabb gólt szerezni. A szünet után sem változott a helyzet, a mérkőzésen főleg a küzdő jelleg dominált, ami nem nagyon feküdt a németek braziljának, Alex Alvesnek, aki két nagy helyzetet is kihagyott. Az utolsó percekre feltámadtak a hazaiak, és középpályásuk, Morten Berre nagyon szeretett volna kiharcolni egy tizenegyest, ám a Király Gáborral való ütközését követően addig reklamált, amíg csak egy sárga lapot tudott összehozni - saját maga számára.

A másik keddi UEFA-kupa mérkőzésen a holland Roda JC azzal a reménnyel fogadta az izraeli Maccabi Tel-Avivot, hogy a nemzetközi porondon feledtetni tudja gyászos bajnoki szereplését, hiszen a holland pontvadászatban a kerkradei együttes az utolsó helyen áll. A hazai szurkolók gyors gólnak örülhettek, hiszen az izraeliek hálója már a negyedik percben megzördült, amikor Fredrik Berglund beadását Tom Soetaers értékesítette. Ezt követően kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de a nagyobb helyzetek a hazaiak előtt adódtak, aki tíz perccel a szünet előtt Soetaers révén növelték előnyüket. Amikor a második félidő elején Berglund megszerezte a Roda harmadik találatát, eldőlni látszott a továbbjutás sorsa, ám a vendégek a 68. percben becserélték Horváth Ferencet, és a magyar támadó tíz minutával később a hosszú oldalon egyedül fejelhetett a kapuba.

Rögtön felélénkült a holland csapat, és Sonkaya találatával visszaállította a korábbi különbséget, ám a vendégek szorosabbá tehették volna az állást, hiszen pár perccel a lefújás előtt tizenegyeshez jutottak. A csapatkapitány, és az előző szezon izraeli gólkirálya, Avi Nimni azonban nem tudta értékesíteni a büntetőt, így a Maccabira nehéz feladat vár a visszavágón.

Eredmények:
Roda JC - Maccabi Tel-Aviv 4-1
gól:
Soetaers (4., 35.), Berglund (54.), Sonkaya (82.), ill. Horváth F. (78.)

Viking Stavanger - Hertha BSC 0-1
gól:
Preetz (5.)

Korábban: