Vágólapra másolva!
Amikor a Manchester United tavaly nyáron megvette a világ- és Európa-bajnok francia portást, Fabien Barthezt, sokan azt gondolták, hogy a Vörös Ördögök megtalálták a dán óriás, Peter Schmeichel méltó utódját. Úgy látszik, ez a kijelentés tökéletesen igaznak bizonyul, hiszen Barthez ugyanúgy képes hatalmas bravúrokra és elképesztő bakikra is. A Deportivo ellen mindkettőből bemutatott párat, de teljesítménye elsősorban két bődületes hibája miatt marad emlékezetes.

Fotó: Reuters
Van mit szégyellnie

Húszévesen aztán felvitték az első csapathoz, és első idényében összesen 26 találkozón szerepelt, amelyek közül a legfontosabb, mint később kiderült, az Olympique Marseille elleni idegenbeli derbi volt. Noha két gólt kapott, nem védhetett rosszul, hiszen játéka megtetszett az OM akkor még mindenható elnökének, Bernard Tapie-nak, és nem sokkal később a marseille-iek meg is tették ajánlatukat a fiatal kapusnak. Hamarosan Marseille-ben is ő lett az első számú portás, és természetesen ő védett az 1993-as Bajnokok Ligája-döntőn is Münchenben az AC Milan ellen, ahol a Marseille a francia labdarúgás történetének első nemzetközi kupagyőzelmét szerezte.

A következő év felemásan telt el az ifjú kapus számára: májusban bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben, a Japánban rendezett Kirin-kupán Ausztrália ellen, klubcsapatát azonban az emlékezetes vesztegetési botrány miatt kizárták a francia első osztályból. A sztárok többsége távozott Marseille-ből, Fabien azonban ígéretet tett arra, hogy a második vonalban is kitart az OM mellett, és ezt be is tartotta. Akkor borotváltatta egyébként kopaszra a fejét, és ezt a szokását azóta is megtartotta. A csapat azonban hiába nyerte meg a másodosztály küzdelmeit, a szövetség döntése értelmében az első hely ellenére sem juthatott fel a legjobbak közé, Fabien pedig úgy érezte, a válogatottba kerülés érdekében neki az élvonalban kell védenie.

A lehető legjobbkor jött tehát az AS Monaco ajánlata, amelyet el is fogadott, ám a nagyhercegségbeli kaland nem a legjobban kezdődött számára. Az egyik doppingvizsgálaton ugyanis kábítószert, cannabisszármazékot mutattak ki szervezetében. Az ő szavaival élve "éppen csak elszívott pár cigit a haverokkal". Szerencséjére nem voltak komolyabb következményei az ügynek, és a két hónapos eltiltást követően sikeresen tért vissza a pályára. Saját bevallása szerint eddigi karrierje folyamán az 1997-es évben nyújtotta a legjobb teljesítményt. Bajnokságot nyert a Monacóval, amelynek ő lett a csapatkapitánya, az UEFA-kupában az elődöntőig jutott, és visszakerült a válogatottba is, ahol azóta is alapember. Az 1998-as vb hét meccse alatt mindössze két gólt kapott, az egyiket tizenegyesből, és remek teljesítménnyel járult hozzá a gallok végső diadalához. A legemlékezetesebb jelenet Barthezzel kapcsolatban azonban nem egy védés volt, hanem Laurent Blanc cuppanós puszija a kopasz fejére, amely győzelmi talizmánná vált a mondiál folyamán.

Az 1999-2000-es szezon megint remekül sikerült neki annak ellenére, hogy kétszer is megsérült, sőt, meg is kellett műteni. A Monaco nagy fölénnyel bajnok lett, a francia válogatott pedig Barthezzel a kapujában kijutott az Eb-re, ahol ismételten aranyérmet nyert. Május végén aztán kiderült, hogy Barthez a MU-ba igazolt 7,8 millió fontért (több, mint három milliárd forint). Eddig nem si volt sok panasz rá Manchesterben, bár néhányszor a frászt hozta Alex Fergusonra cselezgetéseivel. Most viszont sorsdöntő mérkőzésen vétett végzetes hibákat, s ez talán nemcsak a szurkolók szemében lesz szálka.

Korábban:

Október 17., a nap játékosa: Jan Koller (Borussia Dortmund)