Vágólapra másolva!
Gerard Houllier-nek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Liverpool a legutóbbi szezonban hosszú szünet után ismét eredményes legyen a nemzetközi porondon, és ezt a szurkolók is elismerik, akik a győztes UEFA-kupa döntőn legtöbbször a tréner nevét skandálták. Éppen ezért okozott nagy riadalmat, amikor a francia szakembert a múlt hét végén a Leeds elleni bajnoki szünetében kórházba kellett szállítani. A tréner szívműtéten esett át, és még jó ideig nem ülhet le a kispadra, ám a Vörösök szerint nem érdemes új edzőt keresniük, hiszen a jelenlegi szakmai stáb tökéletesen alkalmas a feladatra.

A Leeds elleni találkozó második félidejében már a másodedző, Phil Thompson kezében volt a csapat, és ugyanez volt a helyzet a Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-találkozón. Ennek ellenére természetesen a brit sajtóban egymás után láttak napvilágot a különféle találgatások azzal kacsolatban, hogy a 'Pool kit nevezhet ki ideiglenesen Houllier helyére. A legtöbben az egykori liverpooli játékos és edző, Kenny Dalglish nevét emlegették, de a klub végrehajtó elnöke, Rick Parry igyekezett kijelenteni: szó sincsen arról, hogy új edzőt szeretnének szerződtetni, tökéletesen megbíznak a szakmai stábban. "Rendkívül kiváló szakemberekkel rendelkezünk, és nem látjuk okát annak, hogy változtatnunk kellene. Szó sincsen semmiféle kinevezésről és ideiglenes megoldásról, minden megy tovább a megszokott rend szerint"- mondta Parry.

Való igaz, hogy a Liverpoolnál nagy hagyománya van annak, hogy a klubhoz kötődő szakember, a csapat egykori játékosa irányítja a gárdát. Az egyesület legendás menedzsere, Bill Shankly még 1959-ben hozta létre az úgynevezett Boot Roomot, amely a klubház egyik szobájának a neve, és ebben a helyiségben a csapatnál dolgozó edzők hétről hétre megvitatták a játékosok teljesítményét, és a sportággal kapcsolatos dolgokat. A Shanklyt követő edzők: Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish, Graeme Souness és Roy Evans mind megfordultak a Boot Roomban, vagyis a hagyomány Gerard Houllier kinevezésével szakadt meg. Amikor a francia mester 1998 novemberében átvetet a csapat egyedüli irányítását, véget ért egy korszak a Liverpool történetében.

Könnyen lehet, hogy csak ideiglenesen, hiszen Houllier tisztában volt a tradíciók jelentőségével, és felélesztette a Boot Roomot, és szakmai stábjának két tagja is tökéletesen beleillik a korábbi vonulatba. A francia szakember asszisztense, Phil Thomspon, aki jelenleg a vezetőedzői feladatokat látja el, Liverpoolban született, a klubnál kezdte pályafutását, és összesen 337 bajnokin lépett pályára a gárdában, amelynek során hét bajnokságot, két BEK-et, két ligakupát, egy FA-kupát és egy UEFA-kupát nyert a csapattal. Már két évvel játékospályafutása befejezése után, 1984-ben visszakerült a Vörösökhöz, hiszen a tartalékok edzője lett, és kisebb-nagyobb kihagyásokkal azóta is a Liverpool utánpótlásánál dolgozott. Houllier 1998 novemberében kérte fel az asszisztensi szerepkörre, és azóta a francia szakember jobbkezének számít.

Hasonló a helyzet a szakmai stáb másik tagjával, Sammy Lee-vel, aki már gyermekkorában Liverpool-szurkoló volt, közel kétszáz meccsen szolgálta a klubot játékosként, és Roy Evans idejében került vissza a Vörösökhöz, mégpedig a tartalékgárda edzőjének. Houllier akkor figyelt fel rá, amikor az addig csak gyengélkedő "tarcsi"1999-ben kis híján bajnokságot nyert, és ekkor léptette elő Lee-t az első csapathoz. Lee-t az egyik legreményteljesebb angol edzőnek tartják, elsősorban neki köszönhető, hogy a Liverpool csapatában annyi saját nevelésű futballista található, és teljesítménye elismeréseképpen nemrégiben az angol nemzeti tizenegy mellett dolgozó edzői karba is bekerült. A Liverpool-szurkolóknak tehát nem kell izgulniuk, csapatuk a lehető legjobb kezekben van.

Korábban: