Vágólapra másolva!
Az Anderlecht 5-1-es hazai veresége a Lokomotiv Moszkvától a sajtóértékelések szerint nemcsak a nagymúltú brüsszeli együttes, hanem az egész belga labdarúgás súlyos válságát jelenti.

A La Gazette des Sports főcíme a szerdai BL-csoportmérkőzés után lakonikus rövidségű volt: Kiütés. A La Derniere Heure/Les Sports hasonlóan szűkszavúan fogalmazott: A gödör fenekén. A legnagyobb francia nyelvű belga lap, a Le Soir szerint az Anderlechtet megalázták, a flamand Het Nieuwsblad véleménye a belga bajnokról: "nevetségessé tette egy olyan ellenfél, amelynek egyébként semmi keresnivalója az európai nagyok között". A La Derneiere Heure úgy látja, hogy ez az összeomlás most már felveti a vezetőedző, Aimé Anthuenis felelősségét is, hiszen az Anderlecht az európai kupaküzdelmek során otthonában soha nem szenvedett ilyen különbségű vereséget. Korábbi legsúlyosabb fiaskóit még 1955-ben, majd tavaly könyvelte el: előbb az akkor Vörös Lobogónak nevezett MTK-tól, utóbb az angol Leedstől 4-1-re kapott ki.

A Het Laatste Nieuws nem az edzőt okolja, hanem a szűklátókörű klubvezetőket, akiket a tavalyi bajnoki cím és a ragyogó BL-szereplés (bejutottak a csoportküzdelmek második fordulójába, a legjobb 16 közé) után csak a pénz érdekelt. Eladták az akkori csapat gerincét: a válogatott Staelens Japánba szerződött, Goor a Schalkéhoz, a cseh Koller a szintén német Dortmundba, a kanadai Radzinski az Evertonhoz távozott. Azóta sem a védelem, sem a támadósor nem működik a régi színvonalon, mert az új igazolások nem sokat érnek, ráadásul a két legtehetségesebb játékos, Baseggio és a román Stoica többnyire sérülésekkel bajlódik.

Anthuenis nem keresett mentségeket, amikor így nyilatkozott a Le Soirnak: "Játékosaimból nem hiányzott sem az akarás, sem a lelkesedés. De ez ma már nem elég és szembe kell nézni a valósággal. A mi focink egyre kevesebbet ér a nemzetközi porondon. Belgium kis ország, amelynek nem használt a kártyák nemzetközi szintű újraleosztása. Ha ki akarunk mászni a gödörből, csak utánpótlás-neveléssel lehet. Ez viszont csak évek után kezdi meghozni majd az eredményeit."

A BL A-csoportjából a Real Madrid (12 pont) már korábban, az AS Roma (8) szerdán biztosította továbbjutását, mögöttük a moszkvaiak négy, a brüsszeliek két ponttal következnek, s harcolnak még az UEFA Kupa-folytatás lehetőségét jelentő harmadik helyért. Jövő kedden Roma-Anderlecht és L. Moszkva-Real Madrid találkozóra kerül sor, a belgák csak akkor léphetnek egyet előre, ha nyernek és riválisuk nem szerez pontot.

Korábban:

Bármi lehet a D csoportban