Vágólapra másolva!
Az angol profi labdarúgók szövetségéről (PFA) ez idáig leginkább csak akkor hallottunk, amikor a szervezet minden szezon végén kiosztotta az év legjobb játékosainak járó díjakat. Pedig a focisták szakszervezete igen komoly munkát végez annak érdekében, hogy megvédje a futballisták érdekeit, és könnyen lehet, hogy hamarosan sztrájkra szólítja fel a Premier League-ben szereplő tagjait, mivel vezetősége nem tud megegyezni a ligával a televíziós bevételek elosztását illetően.

Még Roy Keane sem lesz ilyen vidám, ha elkezdődik...
Premier League
SkySportsPFA

A PFA végrehajtó elnöke, Gordon Taylor szerint az ajánlat teljességgel elfogadhatatlan, emiatt azzal fenyegette meg a ligát, hogy ha nem kapják meg az őket illető részesedést, akkor sztrájkra szólítja fel a játékosokat. A két fél hasztalan tárgyalt napokon keresztül, a Premier League részéről érkezett második ajánlat hiába volt kedvezőbb, az még így sem érte el a két százalékot (kevesebb, mint tízmillió fontról van szó), a PFA pedig hajthatatlan maradt, szóvivője szerint pontosan 25 millió (ez is több, mint tízmilliárd forint...) járna a testületnek, az öt százalék ugyanis ennyit jelent.

"Nem nagyobb részesedést akarunk, hanem ugyanannyit, amennyit eddig is kaptunk. Teljesen feleslegesnek érzem a tárgyalásokat, hiszen szemernyit sem közeledtek az álláspontok. A következő hónapban szavazást tartunk a szakszervezeti gyűlésen arról, hogy mi legyen a válaszlépésünk" - nyilatkozta Taylor október elején, azt követően, hogy nem tudott megegyezni a Premier League vezetőségével. A válaszlépés pedig sokak szerint nem is lehet más, mint a sztrájk, vagyis hogy a futballisták bojkottálják a televíziós mérkőzéseket. Ez rendkívüli, ám nem példa nélkül álló esemény lenne az angol labdarúgás történelmében, és további bonyodalmakat okozhatna, hiszen a Premier League minden bizonnyal perre vinné az ügyet, azzal az indokkal, hogy nem ő a munkaadója a focistáknak.

A játékosok mondják...

Gary Rowett (Leicester City):
"Azt hiszem, a legtöbb játékos nem is tudja, hogy miről folyik a vita. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a Leicester futballistái, akárcsak a többi egyesület labdarúgói, követni fogják a szakszervezet tanácsait."

Paolo di Canio (West Ham):
"Mint külföldi, még jobban megértem a játékos-szakszervezet szükségességét. Voltak nehéz időszakaim pályafutásom során, és a PFA mindig mellettem állt. Itt az idő, hogy a játékosok is kiálljanak a szervezet mellett, és azt hiszem, ezt is fogják tenni."

Dean Holdsworth (Bolton):
"Mint egy olyan játékos, aki hosszú időt töltött az alacsonyabb osztályokban, nagyon jól tudom, hogy a szakszervezet milyen fontos. Nem azokon a labdarúgókon van a hangsúly, akik sok ezret keresnek hetente. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a labdarúgás igen veszélyes sportág - mindannyian csak egy rosszul sikerült becsúszásnyira vagyunk attól, hogy véget érjen a pályafutásunk."

Roy Keane (Manchester United): "Az embereknek meg kell tudniuk, hogy mi is a PFA lényege. A Premier League-ben futballozó játékosokat jól megfizetik, de mi van azokkal, akik az alacsonyabb osztályokban szerepelnek, lezárták a pályafutásukat, vagy fiatal korukban be kellett fejezniük a játékot egy súlyos sérülés miatt? Senki sem akar sztrájkolni, de biztos vagyok benne, hogy százszázalékosan követni fogjuk a szakszervezet tanácsait, bármi is lesz az."

Angliában nagy hagyománya van a szakszervezeteknek, így nem csoda, hogy a professzionális labdarúgók szövetsége sem manapság alakult. A szervezet még 1906-ben jött létre, alapítója az egykori Manchester United-játékos és walesi válogatott Billy Meredith volt. A PFA története tele van a mostanihoz hasonló afférokkal, rögtön két évvel az alakulás után ugyanis máris sztrájkra került sor. Az FA ugyanis nem akarta elismerni a PFA-t hivatalos szakszervezetnek, mire a Manchester United futballistái, élükön Charlie Robertsszel, nem voltak hajlandóak pályára lépni, és a bajnokság első találkozóját el kellett halasztani. Az FA erre visszakozott, elismerte a PFA-t, amely innentől kezdve hivatalosan működhetett.

1923-ban a szakszervezet próbapert nyert, miután a liga azt szerette volna, hogy a játékosok fizetését jelentősen mérsékeljék, ám Henry Leddy megnyerte a Chesterfield ellen indított bírósági pert, így a fizetéscsökkentés elmaradt. A PFA leghírhedtebb akciójára 1961-ben került sor, amikor is a szakszervezetnek sikerült elérnie, hogy megszüntessék az addig érvényes "fizetési sapkát", amely a futballisták hetibérét húsz fontban maximalizálta. A PFA akkori elnöke, Jimmy Hill akkoriban egész Anglia egyik legismertebb személyisége volt. 1974-ben létrehozták a PFA díjait, amelyeket a szakszervezet tagjai, vagyis maguk a játékosok ítélnek oda.

Tizenkét esztendővel később a PFA segítsége kellett ahhoz, hogy a liga együtt maradhasson, hiszen az öt legjelentősebb klub egy külön szervezetet akart létrehozni, és ugyanez ismétlődött meg újabb két évvel később. A kilencvenes években rendszeressé váltak a viták a PFA és a Premier League között a televíziós bevételek elosztása érdekében, és 1992-ben a szakszervezet tagjainak 92 százaléka támogatott volna egy esetleges sztrájkot, amelyre végül nem került sor. Most egyre nagyobb ennek a valószínűsége, ám nem kizárt, hogy a liga az utolsó pillanatban mégis enged a követelésnek.

Korábban: