Vágólapra másolva!
Ahogy mifelénk mondani szokták: minden le volt focizva előre. Mármint az, hogy Gellei Imre lesz az újonnan kinevezett szövetségi kapitány. Félreértés ne essék, Gellei szakmailag és pedagógiailag is remek szakember, ám az MLSZ elnöksége, amely a kezdetekkor progresszív magatartást és higgadtságot tanusított, képtelen volt kibújni az elődök árnyékából.

Nevezetesen, a suba a subához, guba a gubához elv mentén hozott döntést. Pedig dr. Mezey György, az Edzőképző Központ vezetője ezúttal teljes joggal nevezte meg a három jelöltet Egervári Sándor, Nyilasi Tibor és Gellei Imre személyében. Csak mellékesen: szakmailag Mezey, és Garami József, az edzőbizottság első embere is szóba jöhetett volna kapitányként, ám előbbi a szekértáborokra, utóbbi pedig az MTK-nál betöltött szakmai direktori szerepkörére való hivatkozással eleve elhárította, pontosabban megelőzte a felkérést.

Ráadásul Mezey a három remek szakember megnevezésével próbálta menteni a szakma becsületét, elvégre egyre inkább kiderült, a szövetség Gellei Imrét nevezi majd ki. Ugyanakkor szakmailag az utóbbi évek legsikeresebb trénereként feltétlenül Egervári Sándor kivánkozott az élre, hiszen két éven belül az MTK-val, majd a Dunaferrel is bajnok lett. Talán ezért is maradt távol a szavazástól Mezey, hiszen neki elvben tényleg rá kellett volna adni a voksát. Ez érthető is a részéről, mint ahogy az is, hogy a magyar foci Robin Hood-ja, azaz a nép kapitányaként Nyilasi Tibor - ő a Ferencvárossal nyert aranyérmet - is felkerült a listára, párhuzamba állítva a ezzel a német mintával, azaz a népszerű Rudi Völler kinevezésével.

Persze ilyenkor szokták azt mondani a szövetség elöljárói, hogy Egervárit szerződés köti a Dunaferrhez, csak ezzel az a gond, hogy korábban nem akadt ilyen kifogás, ha valakit kiszemelt magának az MLSZ. No meg nehogy már hátrány legyen, ha valakit éppen a felkészültsége okán klubcsapat alkalmaz.

Jóval inkább igaz lehet az, hogy Gellei eleve MLSZ-hez tartozik, s talán már ki is jár neki a megbízatás. Csak éppen akkor ezt ki is kell mondani, nem pedig titokozatoskodni, miközben a lapok már régen le vannak osztva.

Nem véletlen, hogy dr. Bozóky Imre a leendő kapitányt firtató kérdések hallatán csípőből alapszabályról, edzőbizottsági javaslatokról beszélt, miközben ő már tökéletesen tudta, hogy Gellei mellé áll. Feltehetően a dörzsölt Nyilasi ezt szagolta meg, és ezért mondott nemet a múltban Puhl Sándornak, az MLSZ- alelnökének egy baráti megbeszélés során, s ezért is hőbörgött, hogy miért kellett az ő nevét is belekeverni ebbe a "szappanoperába". Érthető a derék "Nyíl" kifakadása, akárcsak a kvázi versenyeztetés látszata is. Csak éppen nem sportszerű.

Ám mielőtt bárki azt hinné, hogy Gellei Imre megválasztása rossz döntés volt, netán alkalmatlan a posztra - hibás megitélés. Az 51 éves szakember, noha akadtak buktatói karrierje során - lásd MTK - azért bebizonyította szakértelmét is, például a Vasassal az utóbbi húsz év legelőkelőbb helyezését érte el a bronzéremmel (1999), majd az utánpótlás-válogatottnál is reményteli társaságot hozott össze. Ráadásul éppen erre a garnitúrára épül a Gellei-féle új válogatott is, természetesen a csapatukban rendszeresen szereplő idegenlégiósokkal együtt.

Egy szó mint száz: az MLSZ elnöksége nem döntött helytelenül, csak nem volt őszínte. Érveiben sem. Igaz, a szövetség tagjainak zöme még így is érthetőbben gondolkodott, mint Kovács Attila volt MLSZ-elnök, aki Fa Sándorral együtt - ahogy azt előre jelezte - nemmel szavazott Gelleire. Puhl Sándor az elmúlt hetek sajtóvitái, többek között Bicskei Bertalannal történt pengeváltása okán pedig tartózkodott a voksoláskor. Nos, az ex-elnök azt javasolta, hogy egyelőre ne válasszanak kapitányt, hanem ideiglenesen az MLSZ elnöksége intézze a válogatott ügyes-bajos dolgait. Ez az indítvány másnap talán magát Kovács Attilát is meglepte, de hogy a grémium korábbi őszintétlenségét lekörözte - az biztos.

Bánki József