Vágólapra másolva!
Bár a holland labdarúgó-válogatott nem jutott ki a jövő évi világbajnokságra és holland klubcsapat sem állnak túl jól a Bajnokok Ligája első csoportfázisának az utolsó fordulója előtt (a PSV-nek Törökországban a Galatasaray ellen kell pontot vagy pontokat szereznie, a Feyenorrd már korábban búcsúzott), azért a németalföldi országot hiba lenne leírni. A tulipánok mégis virágzanak, hiszen a felsorolt "sikertelenség" ellenére is nagyon kevés ország rendelkezik olyan klasszisokkal, mint Bergkamp, Kluivert, vagy éppen Van Nistelrooy. Márpedig a három sztár olyan külföldi együttesben rúgja a labdát, amely már továbbjutott a BL-ben.

Az első igazi nagycsapat Cruyff vezetésével kétszer, 1974-ben és 1978-ban, világbajnoki döntőig vitte, a második pedig 1988-ban Európa-bajnok lett. Az pedig tökéletesen érthetetlen, hogy az akkori Eb-n parádésan játszó, az AC Milannal az egész Európát tönkreverő Rijkaard, Van Gullit, Basten trió miért nem ért el sikert világbajnokságon. Az 1988-as válogatottból Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Jan Wouters, Erwin Koeman és John van't Schip már kipróbálta magát edzőként, míg Gerald Vanenburg néhány hete lett az 1860 München másodedzője. Az igazi nagy sztár, Marco Van Basten már hat éve visszavonult, ám szándéka szerint visszatérne a futballéletbe (állítólag az Ajaxban szeretne újra futballozni a 37 éves aranylabdás).

Bergkamp, Van Basten kedvence

Dennis Bergkamp

Háromszor volt holland gólkirály (1991-93), kétszer az év játékosa (1992-93), a holland ligában 185 mérkőzésen 103 gólt szerzett. Bergkamp még a mai napig remek formában van. Ugyan az Interben nem töltött el sok időt, de az angol Arsenal bizonyára nem bánta meg, hogy 1995. június 20-án rekordösszegért (7,5 millió font=3 milliárd forint) szerződtette. Az utóbbi időben ugyan akadtak problémák körülötte, hiszen kevés játéklehetőséget kapott, ám a legutóbbi Mallorca elleni BL-meccsen remek góljával csattanós választ adott a fanyalgóknak. Minden idők legeredményesebb holland válogatott csatára a tavalyi Eb után mondott le a nemzeti csapatban való szereplésről.

Kluivert, a kezelhetetlen labdaművész

Patrick Kluivertet

Van Nistelrooy, "Európa legjobbja"

Korábban: