Vágólapra másolva!

Az első körből továbbjutó tizenhat együttes ezúttal is négyes csoportokba került és az első két helyezett folytathatja a negyeddöntőben.

A csoportbeosztások:
A csoport: Bayern München (német), Nantes (francia), Manchester United (angol), Boavista (portugál)
B csoport: FC Barcelona (spanyol), FC Liverpool (angol), Galatasaray (török), AS Roma (olasz)
C csoport: Real Madrid (spanyol), Panathinaikosz (görög), FC Porto (portugál), Sparta Praha (cseh)
D csoport: Juventus (olasz), Deportivo La Coruna (spanyol), Arsenal (angol), Bayer Leverkusen (német)

Az első mérkőzéseket november 20-án és 21-én rendezik.

Az AS Roma edzője, Fabio Capello szerint a B csoportban mind a négy együttesnek egyenlőek az esélyei a továbbjutásra: "Úgy gondolom erős csapatok alkotják a csoportunkat. Nincs is úgynevezett kiemelkedő favorit. Mi a Real Madrid után a másik spanyol óriást, a Barcelonát is kifogtuk. Nem félek a katalánoktól, de nehéz feladat a legyőzésük."

A Barca menedzsere, Carles Rexach hasonló véleményt fogalmazott meg: "A mi csoportunk nagyon erős, nincs benne gyenge csapat. Mindegyiknek van esélye a továbbjutásra. Érdekes, hogy a Barcelona először játszik majd az Anfield Roadon, azóta, hogy a katalánokat a Liverpool kiejtette az UEFA-kupából." A sorsoláson a Liverpoolt képviselő Rick Parry szintén azt emelte ki, hogy nehéz a csoport, de BL-nek ebben a fázisában - ahová a Liverpool fennállása során most jutott be először - nincsen gyenge csapat. "Tudjuk, hogy a Roma és a Barcelona remek, s ne feledkezzünk meg a Galatasarayról sem! Tiszteljük ellenfeleinket, de nem félünk tőlük. Csapatunk fiatal, de egyre érettebb. Figyelni kell arra, hogy az elvárás ne nyomja agyon futballistáinkat. De azt hiszem, az a csapat, amelyik öt címet szerzett az elmúlt idényben, nem ijed meg a saját árnyékától." Parry nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a kórházat elhagyó Gerard Houllier rendszeres kapcsolatot tartott helyettesével Phil Thompsonnal. "Ha testben nem is, de lélekben velünk volt, amikor kedden legyőztük a Borussia Dortmundot."

A Manchester Unitedet képviselő Ken Merrett nem vette a szívére, hogy csapata és a címvédő Bayern egy csoportba került: "Legalább találkozom öreg cimboráimmal. Mondtam is a Bayernnel itt lévő, mellettem ülő barátomnak, Karl Hopfnernek, figyeld meg, összesorsolnak minket."

A két edző, Ferguson és Hitzfeld jó barátok, ráadásul Hitzfeld szóba is került a Unitednél, mint a jövő nyáron a kispadtól visszavonuló Ferguson utódja. Merrett azt is elmondta, a Boavistával még soha nem játszott a Manchester, de hozzátette, hogy ez nem számít. "Itt az ideje, az új barátokkal is foglalkozni." A Bayern elnöke, Franz Beckenbauer Damaszkuszban nyilatkozott az AFP hírügynökségnek: "Mindig izgalmas feladat a Manchester ellen készülni. Soha nem felejtem el, hogy két évvel ezelőtt a döntőben drámai körülmények között győztek le minket. A Boavista ebben az évben bravúrosan szerepel, s a Nantes-ot sem szabad lebecsülni."

A Bayer Leverkusent képviselő Reianer Calmund dühös volt, amiért rendkívül nehéz csoport jutott a Bayernek. "Bezzeg a Bayernnek megint szerencséje van" - méltatlankodott. Az Arsenal ügyvivője, David Dein a következő szavakkal fogadta a sorsolást: "Nehéz csoport, a Leverkusennek még soha sem játszottunk, a Juventusszal 20 éve, akkor megvertük az olaszokat. Marcello Lippi a Juve trénere már a meccseken morfondírozott: "Először a németekkel játszunk, aztán Londonba utazunk. Jövőre innen folytatjuk, de az biztos, hogy kondícióban februárban már a csúcson kell lennünk."

Az UEFA-kupa 3. fordulójának párosítása:
PAOK Szaloniki (görög) - PSV Eindhoven (holland)
Fiorentina (olasz) - Lille (francia)
FC Valencia (spanyol) - Celtic Glasgow (skót)
Servette (svájci) - Hertha BSC (német)
Ipswich Town (angol) - Internazionale (olasz)
Paris St. Germain (francia) - Glasgow Rangers (skót)
Feyenoord (holland) - SC Freiburg (német)
AEK Athén (görög) - Litex Lovecs (bolgár)
Grasshoppers (svájci) - Leeds United (angol)
Bröndby (dán) - AC Parma (olasz)
Girondins Bordeaux (francia) - Roda JC Kerkrade (holland)
Slovan Liberec (cseh) - Real Mallorca (spanyol)
Hapoel Tel-Aviv (izraeli) - Lokomotiv Moszkva (orosz)
FC Köbenhavn (dán) - Borussia Dortmund (német)
Sporting Lisboa (portugál) - AC Milan (olasz)
FC Bruges (belga) - Olympique Lyon (francia)

Az első mérkőzéseket november 22-én, a visszavágókat december 6-án rendezik.

Thury Gábor

Ajánlat: