Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgás történetében első alkalommal kerül sor veronai városi rangadóra a Serie A-ban. A vasárnap esti csúcstalálkozón az újonc létére listavezető Chievo fogadja az északolasz város korábbi óriását, az 1985-ben bajnoki címet nyert, most hetedik helyezett Hellas Veronát.

Fotó: EPA
Az előző fordulóban a Juve nem bírt a Veronával, Zanchi "fogásából" Del Piero sem szabadult

Pedig az őszi szezon előtt még a legvérmesebb veronaiak sem remélték, hogy mérkőzésük csúcsderbivé avanzsál az élvonalban. Elvégre a 2900-as lélekszámú kerület - amelyet a helyiek Chievo helyett még mindig csak a "gát" néven emlegetnek, mert a terület magas földtöltése védte a történelmi óvárost az Adige folyó hullámaitól - 1929 óta írt históriája során először jutott fel a Serie B harmadik helyezettjeként az első osztályba. Míg a város történelmi görög közösségének tiszteletére a Hellas Verona nevet viselő nagycsapat egész tavasszal a kiesés ellen küzdött, s csak a Reggina ellenében megnyert osztályozóval maradt bent.

A véres olaszországi városi derbikkel - a fővárosi AS Roma - Lazio, a torinói Juventus-Torino, a milánói AC Milan-Internazionale - ellentétben a veronait nem kísérik különleges biztonsági intézkedések, bár az itáliai sajtó a Montague és a Capulet család 13. századi háborúja után csak "Rómeó és Júlia derbi" becenéven illeti az összecsapást. Michela Sironi polgármesterasszony példaértékűnek minősítette a két klub viszonyát, hiszen kissé furcsa módon mindkét együttes sárga-kék színeket visel, címerében pedig egyaránt a város híres középkori uralkodó családjának, a Scaligeri famíliának jelképét. Abszolút szokatlan módon még a Bentegodi stadionban sem különül el a két szurkolótábor, a déli kanyarív (Curva Sud) a közös törzshely.

A hasonlatosságok sorát bővíti, hogy a Hellas Verona jelenlegi vezetőedzője, Alberto Malesani - tősgyökeres veronaiként - a Chievo színeiben érte el első szakmai sikerét, amikor a kerületi együttest hét évvel ezelőtt a Serie B-be segítette. A Chievo-szurkolók korábbi kedvence, Michele Cossato jelenleg a Hellas sztárja, s vasárnap este nemcsak egykori társai, hanem testvére, Federico ellen lép pályára.

A 11. forduló zárásaként, vasárnap 20.30-tól sorra kerülő (Sport1) veronai meccs előtti várakozásra jellemző, hogy ezt a találkozót tartják a csúcspontnak azóta, hogy a dán Preben Elkjaer Larsennel és a német Peter Briegellel megerősített Hellas Verona az 1984-85-ös szezonban elcsente a scudettót Diego Maradona Napolija és Michel Platini Juventusa elől.

Pedig a Serie A-ban szombat este AS Roma-Inter összecsapás lesz, vasárnap délután pedig két új edző is bemutatkozik: Carlo Ancelotti először vezeti trénerként bajnokin az AC Milant (a Piacenza ellen), az argentin Daniel Passarella pedig a Parmát (a Juventus vendégeként).

Németh Andrea

Ajánlat:

A Serie A állása