Vágólapra másolva!
Az olasz Juventus labdarúgócsapata a tervek szerint december 20-án, a milánói tőzsdén jelenik meg részvényeivel. A klub jelenlegi értéke elemzők szerint 430-530 millió euro, azaz 108-133 milliárd forint. Az Agnelli család kezében lévő Ifi cég a klub mintegy 35 százaléknyi részvényét szeretné "tőzsdéztetni", ezzel az AS Roma és az SS Lazio után a harmadik olasz csapat lenne, amely él az üzleti élet effajta lehetőségével.

A hivatalos közlemény szerint az Ifi (Istituto Finanziario Italiano) kisebbségi, 35 százalékos részvényaránnyal próbál boldogulni a tőzsdén, noha összességében a Juventus 99,6 százalékát a kezében tartja. A cég csupán a jövő héten kíván nyilatkozni az ügyről, a Juventus vezérigazgatója, Antonio Giraudo azonban a sajtó rendelkezésére állt: "A tőzsde klubunk fejlődéstörténetében egy nagyon fontos mérföldkő lesz, azt követően, hogy szolid, de összetartó munkával felépítettük társaságunkat. Ezáltal lefektethetjük a klub perspektivikus fejlődésének alapjait."

Giraudo hozzátette: a klub már 1994 óta folyamatos tervezte a tőzsdei akciót, de a végső lökést a Manchester United sikertörténete adta meg.

A Juventus ezzel a harmadik olyan olasz klub lesz, amely megjelenik a börzén - előtte a két római csapat, az SS Lazio és az AS Roma már megtette a kezdőlépést. A Juventus vezetősége bízik abban, hogy a klub felfejlődése lehetővé teszi a még jobb játékosok megszerzését. Idén a torinói klub több mint 200 milliárd lírát (91 millió dollárt) kasszírozott Zinedine Zidane (Real Madrid) és Filippo Inzaghi (AC Milan) eladásából, ám mintegy 170 milliárd lírát (77 millió dollárt) el is költött a pármai Gianluigi Buffon és a cseh Pavel Nedved (Lazio) megszerzésére.

Pincési László

Korábban: