Vágólapra másolva!

Vítor Baia ismét a pályán

A portugál válogatott korábban éveken keresztül Vítor Baia nevével kezdődött, de az elmúlt másfél esztendőben a luzitán válogatott irányítóinak új kapust kellett keresniük, hiszen Baia súlyos térdsérülése miatt nem állt rendelkezésre. A portás azonban a hét végén 17 hónap elteltével ismét pályára lépett, még ha csak a Porto tartalékcsapatában is, és készen áll arra, hogy beverekedje magát a világbajnokságra utazó válogatott keretbe.

Vítor Baia kínszenvedése tulajdonképpen akkor kezdődött el, amikor 1996 nyarán az FC Barcelonához igazolt. Első idényében még többnyire ő védett, hiszen az edző, Bobby Robson külön kérésére szerződtették, de egy év elteltével jött Louis van Gaal, aki inkább honfitársát, Ruud Hespet állította a kapuba.

Ráadásul Vítor Baia ekkor szenvedte el első térdsérülését, és innentől kezdve ideje jó részét a műtőasztalon, illetve a rehabilitációval töltötte. 1999 nyarán aztán úgy tűnt, hogy végre felragyogott szerencsecsillaga, hiszen egykori klubja, a Porto kölcsönvette a Barcától, és négy térdműtét után végre végig tudta dolgozni a felkészülési időszakot. Jól is ment neki a védés, kiváló formában volt a 2000-es Eb-n is, de ezt követően ismét megsérült az egyik edzésen.

Kölcsönszerződése lejárta után a Porto nem is akarta végleg megvenni, de a szurkolók valósággal tüntettek mellette, és a Sárkányok így meggondolták magukat: leigazolták a kapust, aki azóta egyetlen mérkőzésen sem védett a csapatban. Sokan már azt gondolták, hogy pályafutásának vége, különösen, hogy idén nyáron sem tudta elkezdeni a felkészülést, de Baia nem adta fel, és erőfeszítéseinek meglett az eredménye.

A hét végén a végre pályára léphetett a portugál negyedik vonalban a Porto tartalékcsapatával a Vila Real elleni meccsen, és részese volt együttese diadalának. "Csodálatosan éreztem magam az egész meccsen, és nagyon örülök, hogy visszatérhettem. Ez a találkozó kiváló tesztje volt annak, hogy mire vagyok képes, és elégedett lehettem a védéseimmel. Egyelőre azonban még nem gondolok a válogatottra, az első feladatom az, hogy bekerüljek a Porto első csapatába. A világbajnokságon viszont mindenképpen szeretnék ott lenni" - mondta a másfél év után visszatérő Vítor Baia.

Korábban: