Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság 15. fordulójában bekövetkezett az, amire valószínűleg senki sem számított: a Deportivo Alavés átvette a vezetést a tabellán, és egy hétig szinte biztosan ott is marad. A baszk gárda az FC Barcelona legyőzésének, na meg a listavezető RC Deportivo vereségének köszönhetően ugrott az élre, fennállása során először. A pocsék szezonrajttal induló Real Madrid pedig újabb győzelmének köszönhetően immár a harmadik helyen áll, és lemaradása csupán egy pont az első helyezettel szemben.

Az RC Deportivo az elmúlt hetekben nem remekelt a spanyol bajnokságban, hiszen legutóbbi három mérkőzéséből kettőt elveszített, de az eredmények mindig úgy alakultak a számára, hogy az élen tudott maradni. A corunai együttes most tovább kísértette a sorsot, hiszen az Espanyol otthonában sem tudott pontot szerezni, de ezúttal már nem tudott megkapaszkodni az élen.

A barcelonai gárda ellen Irureta mester szokása szerint ismét alaposan megkavarta kezdő tizenegyét, és csak egy csatárt jelölt a kezdő tizenegybe, aki ezúttal Diego Tristán volt, Amikor aztán a második játékrész elején a hazaiak támadója, Raúl Tamudo egy szép egyéni alakítás után megszerezte a vezetést az Espanyolnak, rögtön becserélte a holland Roy Makaayt is, de az így "feltuningolt" gárda sem tudott kiegyenlíteni.

Mindez nagy lehetőséget adott az Alavésnek, amely így azzal a tudattal léphetett pályára a Barcelona ellen, hogy egy győzelem esetén az élre ugorhat. A vitóriai gárda nem is bízott semmit a véletlenre, rendkívül agresszív játékot mutatott be: a baszkok már a saját térfelükön letámadták a Barca futballistáit, akik így sokszor nem tudták kihozni a labdát, jobb híján hátrapasszoltak a kapusnak, Bonanónak, aki pedig kivágta a játékszert.

A hazai nyomás már az első félidőben góllá érett, amikor is Patrik Andersson a tizenhatoson belül lerántotta a kitörő Rubén Navarrót, és a jogos tizenegyest Llorens értékesítette. A Barcát ez sem rázta fel, a katalánoknak egyáltalán nem volt támadójátékuk, jellemző, hogy az első kapura tartó lövést a 75. percben követték el.

Ekkor már az argentin Javier Saviola is a pályán volt, de ő sem tudott változtatni az álláson, amely ekkor már 2-0 volt a hazaiak javára Ibon Begona találata nyomán. A Marca nevű spanyol sportnapilapban egyszerűen csak nevetségesnek titulálták a Barcelona teljesítményét. A katalán hívek azonban minden bizonnyal nem nevettek, különösen, hogy immár az ősi rivális Real Madrid is előttük van a táblázaton.

A királyi gárda egyre inkább kezdi összeszedni magát, ami jórészt annak köszönhető, hogy Vicente del Bosque mester megtalálta az ideális összeállítást: a legutóbbi három bajnokin a csapat ugyanazzal a kezdő tizeneggyel futott ki a pályára. A győzelmek másik letéteményese Fernando Morientes remek formája, aki ezen a három mérkőzésen öt gólt ért el, és most is ő szerezte meg a vezetést a madridiaknak.

A második Real-gól is az övé lehetett volna, de a kapuba tartó labdába még Raúl is belepiszkált, így a találat az ő neve mellé került. A királyi gárda egy félidőnyi brillírozás után a második játékrészben visszavett a tempóból, már csak a szépségre törekedett, ami kis híján megbosszulta magát, mert az Osasuna szépíteni tudott, és nem sok hiányzott az egyenlítéshez sem. A Real azonban megtartotta a 2-1-es győzelmet, és már senki sem beszél arról, hogy a bajnokság elején milyen rosszul ment a csapatnak.

Korábban:

Az Alavés a spanyol éllovas