Vágólapra másolva!
Vannak olyan játékosok, akik csak egyetlen klubban képzelhetők el, akik valószínűleg soha nem is fognak más egyesületben szerepelni. A Real Madrid emblematikus figurája Raúl, aki 24 éves kora ellenére már most legendának számít. Valószínűleg ő az egyetlen játékos a királyi gárda történetében, akinek a szurkolók még azt is megbocsátották, hogy a helyi riválisnál, az Atléticónál kezdte pályafutását. Raúl idén ismét nem volt jobb tavalyi vagy azelőtti önmagánál, de ez a szint olyan mérhetetlenül magas, hogy már "járna" érte az Aranylabda.

Raul
A százszor látott Raúl-gólöröm: csók a jegygyűrűre

Raúl tehát megvalósította édesapja álmát, és az Atlético serdülő együttesének igazolt játékosa lett. Nem lehet azt mondani, hogy rossz társaságba került, hiszen a piros-kékek utánpótlása akkoriban meglehetősen reményteljes volt. A 14 éven aluliak együttese Francisco de Paula edzősége alatt például 1991-ben azt az elképesztő bravúrt hajtotta végre, hogy fél év alatt a korosztályos bajnokságban 175 gólt rúgott, és mindössze egyet kapott! Ez az esemény a futballőrült Spanyolországban hihetetlenül nagy szenzációnak számított, olyannyira, hogy az egyébként politikai napilapnak számító El País is a címoldalon közölte a hírt. A szezon végén a gárda természetesen bajnoki címet szerzett, összesen 308 gólt termelve, amelyből Raúl 65-öt vállalt magára.

Az Atlético edzőfaló elnöke, Jesús Gil y Gil azonban nem volt elég büszke fiaira (pedig nemrégiben előkerült egy televíziós felvétel, amelyen a 14 esztendős Raúlt zseninek nevezi), mert egy évvel később úgy döntött, hogy megszünteti a klub utánpótlását. Az utánpótlás-nevelés megszüntetésével pedig a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötte az ablakon: Raúl ugyanis a nagy rivális Real futballistája lett. Persze maradhatott volna az Atléticónál is, mert bár a korosztályos csapat megszűnt, a klub természetesen szerette volna megtartani őt. Fel is ajánlották Raúlnak, hogy havi nyolcezer pezetás ösztöndíjat fizetnek neki, és a utazási költségeit is állják.

Ezt a pénzt azonban nem fizették ki időben, mire Raúl édesapja úgy döntött, hogy ha fia nem ér meg ennyit az Atléticónak, akkor ne is játsszon ott. Amiatt nem kellett aggódnia, hogy csemetéje csapat nélkül marad, hiszen a Real Madrid már régóta próbálkozott az ifjú szupertehetség megszerzésével. Ez végül Fermín Gutiérrez, az egykori Real-játékos segítségével sikerült is. Ő akkoriban a királyi gárda utánpótlásánál dolgozott, és meggyőzte Raúlt, hogy szerződjön át a másik madridi együttesbe, amely nem csak megígérte, hanem ki is fizette a pénzbeli juttatást.

RAÚL GONZÁLEZ BLANCO

Született:

1977. június 27., Madrid, Spanyolország.

Méretek:

180 cm, 68 kg.

Posztja:

csatár.

Bajnoki debütálás:

1994. október 29., a Real Zaragoza ellen.

Első bajnoki gól:

1994. november 5., az Atlético Madrid ellen.

Válogatott-debütálás:

1996. október 9., Csehország ellen.

Első válo-gatott gól:

1996. december 14., Jugoszlávia ellen.

Eddigi sikerei:

háromszoros spanyol bajnok (1995, 1997, 2001), kétszeres spanyol Szuperkupa-győztes (1997, 2001), kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (1998, 2000), Világkupa-győztes (1998), kétszeres spanyol gólkirály (1999, 2001).

Klubpályafutása:

1994-95

Real Madrid

28

9

1995-96

Real Madrid

40

19

1996-97

Real Madrid

42

21

1997-98

Real Madrid

35

10

1998-99

Real Madrid

37

25

1999-2000

Real Madrid

34

17

2000-01

Real Madrid

36

24

Gondolta volna, hogy...

... Raúl már hatvan bajnoki gólnál is többnél tartott, amikor végre megszerezte első mesterhármasát a Primera Divisiónban? A nevezetes eseményre 1999. februárjában került sor a Real Valladolid elleni hazai találkozón.

... a csatár szülei a névadásnál nem sok kreativitást mutattak? A két első gyerek az édesapa és az édesanya nevét kapta, vagyis Pedrónak és María Luisának nevezték el őket, és a harmadik csemete esetében sem sokat gondolkoztak, hiszen a Raúl név meglehetősen gyakori Spanyolországban.

... a Raúl mezével ellátott mez a legkeresettebb a Real szurkolói között? A szezon előtti adatok szerint kevesebb mint hetven nap alatt majd százezer fogyott el belőle. Raúl után egyébként Figo, illetve Roberto Carlos a legnépszerűbb.

Gil y Gil meg is próbálta visszacsábítani, ami egyben figyelmeztető jel volt a királyi gárda vezetői számára. A rá következő szezont már a Real harmadik csapatában kezdte, ahol hét meccsen 13 alkalommal volt eredményes a spanyol harmadik vonalban, a Segunda B-ben. Ez felhívta rá a nagycsapat vezetőjének, Jorge Valdanónak a figyelmét, aki október elején a Karlsruher SC elleni barátságos mérkőzésen kipróbálta a fiatal tehetséget.

Mindenki nagy jövőt jósolt tehát Raúlnak, azt azonban senki sem gondolta volna, hogy ez a jövő egy héten belül bekövetkezik. A Real Zaragoza elleni idegenbeli bajnoki előtt Valdano ugyanis gondolt egyet, felhívta Raúlt a harmadik csapatból, és a kezdő tizenegybe rakta. Az ifjonc a Real-legenda, Emilio Butragueno hetes mezét kapta meg, és beírta magát a spanyol futball történelemkönyvébe: ilyen fiatalon ugyanis soha senki nem lépett még pályára bajnokin a királyi gárdában. A debütálás nem a legjobban sikerült, a Zaragoza ugyanis 3-2-re nyert, de egy héttel később a Santiago Bernabéu-stadionban már mindenki Raúl nevét skandálta. A városi derbin ugyanis nevelőegyesülete, az Atlético ellen alaposan kivette a részét a győzelemből: rúgott egy gólt, adott egy gólpasszt és kiharcolt egy tizenegyest. Új sztár született!

Ami egyébként egyáltalán nem tetszett Valdanónak, aki egész egyszerűen megtiltotta, hogy Raúl szerepeljen a sajtóban. Ennek ellenére a Raúl-mániát nem lehetett megállítani, hiszen a fiatal futballista rutinos csatárokat megszégyenítően futballozott, a szezon folyamán összesen 28 mérkőzésen szerepelt, ami, figyelembe véve, hogy a kilencedik fordulóban lépett pályára először, egyben azt jelenti, hogy azt követően csak egy találkozón nem vetették be! Összesen kilencszer volt eredményes, és a bajnokság befejeztével bajnoknak mondhatta magát.

Nem csoda, hogy az 1995-ös junior-világbajnokságon alapember volt a spanyol csapatban, és a katari viadalon ezüstérmet szerzett a hispánokkal, akiknél többek között olyan futballisták szerepeltek rajta kívül, mint Iván de la Pena, Guti vagy Dani. Teljesítmények elismerése pénzben is megmutatkozott: míg első profiszerződésében még "csak" havi hatvanezer peseta volt a fizetése, 1995 októberében máris új kontaktust kötött, amelyben már évi 45 milliót garantáltak neki. És már nem kellett busszal járnia az edzésekre: Fermín Gutiérrez, aki időközben az ügynöke is lett, minden reggel felvette őt, és autóval vitte az edzőközpontba. Raúl ekkor ugyanis még nem kaphatott jogosítványt fiatal életkora miatt.

Az új szezonban pedig egyszerűen képtelen volt rosszul játszani. Noha a bajnokságot kissé nyögvenyelősen kezdte, a Bajnokok Ligájában a Ferencvárosnak lőtt mesterhármas új lendületet adott neki, és ismét nagyüzemben kezdte termelni a gólokat. A szezont végül 19 találattal zárta, amivel ötödik lett a góllövőlistán. Fontosságát mi sem jelzi jobban, hogy szerződése 1996 februárjában ismét módosult, természetesen számára kedvező módon: ekkor már évi 150 millió peseta szerepelt a kontraktusban, amelyen már érezhető volt a Bosman-szabály hatása is. A szerződés ugyanis 2005-ig szólt, és szerepelt benne egy záradék, amely szerint Raúl csak akkor adható el, ha legalább 1,6 milliárd pesetát ajánlanak érte.

Időközben az utánpótlás-válogatottal kijutott az olimpiára, és az U21-es Európa-bajnokságon is a döntőig verekedte magát a hispán gárda, köszönhetően nem kis részben Raúlnak. A fináléban Franciaország volt az ellenfél, és a döntő felemás érzésekkel zárult Raúl számára: ő szerezte ugyan csapata egyenlítő találatát, de a tizenegyespárbajban rontott, és ez azt jelentette, hogy a trófea az olaszoké lett. Ráadásul 1996 nyarán még egy csalódás érte: noha mindenki a nagyválogatottban szerette volna látni, Javier Clemente nem vitte ki az angliai Európa-bajnokságra, hanem úgy döntött, hogy Raúl inkább az olimpián szerepeljen. Az ötkarikás játékok azonban szintén nem sok sikerélményt hoztak a számára: a csoportból ugyan simán továbbjutottak (Raúl Franciaország ellen kétszer volt eredményes), ám a nyolcaddöntőben Argentína ellen súlyos vereséget szenvedtek, és ezzel kiestek.

Mindez azonban különösebben nem zavarta a még mindig csak 19 esztendős futballistát, aki továbbra is bombaformában játszott. Clemente most már nem tehette meg, hogy kihagyja a válogatottból, és 1996 októberében a csehek ellen végre pályára küldte Raúlt. A bajnokságban is kiválóan futballozott, annak ellenére, hogy tulajdonképpen új szerepkört kellett megismernie: Predrag Mijatovics és Davor Suker mögött irányító középpályást játszott, teljes sikerrel, hiszen a szezont 21 bajnoki találattal zárta, és ismét aranyérmet akasztottak a nyakába. Az 1997-es esztendő az immár szokásos szerződésmódosítással kezdődött a számára, ám ekkor már nem Fermín Gutiérrez volt a menedzsere.

Vele azért szakított, mert Raúl külön kérése ellenére nyilvánosságra hozta, hogy a Paris St. Germain és az AS Roma is ajánlatot tett a focistának. Raúl új képviselői Alberto Toldrá és Ginés Carvajal lettek, akik jól végezték a munkájukat: az 1997 áprilisában aláírt szerződés már csak 2002-ig szólt 2006 helyett, az éves fizetés viszont már 300 millió pezeta volt. A kontraktusban szereplő záradék összege is megváltozott: egy estleges érdeklődőnek e szerint már legalább hatmilliárd pezetát (34,3 millió dollárt) kellett volna kifizetnie ahhoz, hogy egyáltalán leüljenek vele tárgyalni Raúlt illetően.

Az új, meglehetősen értékes kontraktus azonban nem a legjobb hatással volt Raúlra, akiről egyre többet cikkeztek a különböző bulvárlapok, nem éppen a leghízelgőbb hangnemben. Hol az egyik spanyol színésznővel, hol az aktuális szépségkirálynővel hozták össze, és mivel emellett a Realnak sem nagyon ment a bajnokságban, a kritikus hangok felerősödtek. Ez is bizonyítja, hogy minden relatív: Raúl tíz góllal zárta a pontvadászatot, a Bajnokok Ligájában pedig végső győzelemre vezette csapatát, ám ennek ellenére a közvélemény nem volt teljesen elégedett vele. Más játékost hasonló teljesítmény mellett isteníteni szoktak...

Pedig a legrosszabb még hátra volt: az 1998-as világbajnokságon a spanyolokat mindenki az élmezőnybe várta, nem is alaptalanul. A játékoskeret bivalyerős volt, ám az első két mérkőzésen ez nem nagyon nyilvánult meg a pályán. Nigéria ellen Raúl meglőtte a maga gólját, de a csapat balszerencsésen kikapott, a Paraguay ellen pedig már senkinek sem ment. A bolgárokat hiába végezték ki a spanyolok (Raúl itt csak csere volt), ez kevés volt az üdvösséghez. Ráadásul a vb-t követő első Eb-selejtezőn Cipruson is vereséget szenvedett a hispán együttes (pedig Raúl ekkor is beköszönt), és a Real Madrid is válságban volt. A játékosok egymással veszekedtek a pályán, a pletykalapok öltözőbeli verekedésekről írtak. A lehető legjobbkor jött tehát a Vasco da Gama elleni Világkupa-döntő, amit Raúl zsenialitása döntött el. A fiatal csatár olyan gólt lőtt, ami csak az igazán nagyok tudnak, nem véletlenül választották őt meg a mérkőzés legjobbjának.

Ez a találat adta meg a végső lökést Raúl számára, aki innentől kezdve megint képtelen volt hibázni. A bajnokságban 25 góllal zárt, amivel végre megszerezte pályafutása első gólkirályi címét, a válogatottban pedig egészen elképesztő teljesítményt nyújtott: öt nap alatt hétszer volt eredményes. Előbb Ausztriának rúgott négyet, majd négy nappal később San Marinót "ajándékozta meg" egy mesterhármassal. A gólok a következő bajnokságra sem fogytak el, ekkor 17 találatig jutott, és az április 15-én, a Real Zaragoza ellen értékesített tizenegyes a századik bajnoki gólja volt pályafutása során. 22 éves volt ekkor.

Kiemelkedő formáját sokan annak is betudták, hogy magánélete is rendeződött, eljegyezte, majd feleségül vette Mamen Sanzot, a Spanyolországban közismert színésznőt, aki tavaly kisfiút is szült neki. A külföldi csapatok ismét legyeskedni kezdtek körülötte, a legkomolyabb a Lazio érdeklődése volt, Sergio Cragnotti ugyanis az évi 900 millió pesetát sem sajnált volna érte. A futball mai világában a 34,3 millió dolláros záradék már nem s tűnik olyan soknak, a Real drukkerei aggódni is kezdtek, hogy Raúl esetleg elfogadja a rómaiak ajánlatát. Érezhette a veszélyt a Real vezetősége is, ugyanis tavaly júniusban, még az Európa-bajnokság előtt elképesztő új szerződést kötött Raúllal. A kontraktus 2005-ig érvényes, évi egymilliárd pesetás fizetést biztosít a játékos számára (5,75 millió dollár), az aláírási záradék pedig szinte felfoghatatlan: 30 milliárd peseta, vagyis 171 millió dollár!

Ilyen előzmények után Raúltól mindenki azt várta, hogy kiugró teljesítményt nyújt az Európa-bajnokságon, azonban a nagy világversenyek egyelőre továbbra is elátkozottak a számára. A szlovének ellen ugyan parádés gólt szerzett, de nem ment neki a játék. Mégis megvolt előtte a lehetőség, hogy nemzeti hőssé váljon: a franciák elleni negyeddöntőben az utolsó percben elvállalta a tizenegyes elvégzését, ám kapu fölé lőtt. A spanyolok kiestek, és a kudarcot Raúl sokáig nem is tudta feldolgozni. A bajnokság első hat fordulójában "mindössze" egy gólt szerzett, és ez tőle szokatlanul kevés. Szép fokozatosan azonban visszanyerte régi formáját, s már nem is okozott meglepetést, hogy a szezon végén ő vehette át a gólkirálynak járó trófeát.

Ajánlat: