Vágólapra másolva!
Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere védelmébe vette a botrányosan viselkedő játékosokat. Ehhez gyorsan tegyük hozzá, Angliában George Best, Paul Gascoigne, Tony Adams, Paul Merson - hogy csak a legmenőbbeket említsük - nem csak arról volt híres, hogy jól futballozott, hanem arról is, hogy nem vetette meg a whiskyt és a sört. A sor szinte vég nélkül sorolható, az angol futballisták pedig - tisztelet a kivételnek - ha isznak, gyakran randalíroznak is.

Elég csak a tavaly januárban az ázsiai származású diák inzultálásához asszisztáló két Leeds United játékosra, a végül felmentett Lee Bowyerre vagy a közmunkára ítélt Jonathan Woodgate-re gondolni, de a Chelsea futballistái sem éppen udvarias viselkedésükről voltak híresek, amikor a szeptemberi terrortámadás miatt elmaradt nemzetközi kupameccs helyett részegen randalíroztak.

Az Ipswich védője, Titus Bramble ezen a héten részegen handabandázott, le kellett tartóztatni. Edzés előtti szondázáson is akadt fenn játékos, de a West Ham Unitednél és a Mancehester Citynél sem csak futballoztak ezen a héten. A Daily Mail szerint sok a labdarúgók pénze és szabadideje. Ez önmagában még nem lenne baj, szögezte le a lap, de millió fiatal választja példaképének a futballistákat.

A tények ellenére Wenger állítja, nem a futballistákkal van a baj, szerinte a játkosok felelősségérzete nőtt a az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest. "Nem tudok ilyen hétről, mint ez a mostani volt. A sajtóban igen rossz összkép alakult ki a játékosokról. De állítom, a viselkedésük nagyban javult azóta is, amióta én Londonba kerültem. Wenger kérdések egész sorát teszi fel: "Miért ne mehetnének a játékosok discóba táncolni? Szét lehet-e választani a magánélet és a közszereplés határát? A francia menedzser azért válaszol is saját felvetéseire: "Jól tudom persze, hogy egy szórakozóhelyen egy 25 éves futballistának nem kellene majomként viselkednie."

Ehhez csupán egy észrevétel: Bowyert még átadólistára akarták tenni a Leedsnél, mert ugyan a perben nem találták bűnösnek, de a klub az egyesülethez méltatlan viselkedésre hivatkozva megbüntette, amit a válogatott labdarúgó nem akar kifizetni. Aztán láss csodát! A Leeds menedzsere, David O'Leary, aki korábban majdhogynem "részeges disznónak" nevezte Bowyert, most már inkább arról beszél, hogy meg kellene hosszabbítani a futballista szerződését.

Thury Gábor