Vágólapra másolva!
Az FTC Labdarúgó és Sport Kft. rendkívüli taggyűlést tartott 2001. december 30-án, amelyen a társaság tagjai megállapodtak abban, hogy a Kft.-ben nyolcvan százalék erejéig tulajdonos Fotex Rt. a jövőben közvetlenül nem avatkozhat be a cég életébe, ugyanis szavazati jogát átruházta a Ferencvárosi Torna Clubra. E hivatalos mondat hétköznapibb megfogalmazás szerint azt jelenti, hogy a Fotex - értsd: Várszegi Gábor - nem szólhat bele a Fradi futballcsapatának működésébe, tulajdonosként csupán a pénzt adja a klub felvirágoztatásához.

A futballklub által kiadott közleményben ezenkívül még az áll, hogy "a társaság tagjai úgy vélik, hogy ezzel a döntéssel sikerült feloldani azt a sokak által összeférhetetlenségnek nevezett problémát, miszerint Várszegi Gábor közvetett módon, két különböző első osztályú labdarúgócsapatot (a másik az MTK - a szerk.) működtető kft. taggyűlését is ellenőrzi. A szavazati jog átruházása mellett a Fotex Rt. fenntartja azt a szándékát, hogy a jövőben pénzügyi befektetőként megteremtse az FTC Labdarúgó és Sport Kft. hosszú távú, biztonságos és sikeres működéséhez szükséges feltételeket, azaz vállalja a stabil pénzügyi háttér létrehozását a felnőtt labdarúgókon túl, az öszszes ferencvárosi utánpótláscsapat versenyeztetéséhez is. A rendelkezésre álló üzleti tervek szerint a bevételi források megteremtését követően az FTC Labdarúgó és Sport Kft. piacképes állapotba kerül. A Fotex Rt. célul tűzte ki, hogy ezen állapot elérését követően, a Kft.-ben jelenleg meglévő tulajdonrészét részben vagy egészben továbbértékesítse. A szavazati hányad változásával a Fotex Rt. közvetlen beavatkozásának lehetősége megszűnt a társaság életében, és a jövőben elsődlegesen a Ferencvárosi Torna Club gyakorolja a tulajdonosi kontrollt a taggyűlésben."

Ha valaki első olvasásra nem teljesen értené, mi is történt a Ferencvárosnál és a klub hogyan is fog ezután működni, az ne csodálkozzon. Üzletember ugyanis ilyen döntést nem szokott baráti megfontolásból tenni. Mert a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha például Várszegi Gábor elégedetlen lenne a vezetőedző, jelen esetben Garami József ténykedésével, akkor nincs meg a jogosítványa arra, hogy felmentse. De ugyanígy nem dönthet játékosok igazolásáról és eladásáról sem.

Nehezen elképzelhető, hogy Várszegi Gábor minderről önként lemondana, s megelégedne azzal, hogy idővel haszonnal túladjon a klubon. Nem kizárható, hogy mostantól informális úton irányítja majd a klubot. A megfelelő posztokon olyan emberek ül(het)nek, akik maradéktalanul megvalósítják az elképzeléseit. Persze ez csak feltételezés, amit az érintettek nyilatkozataikban nem erősítettek meg. Várszegi Gábor ezúttal sem vállalta a sajtó nyilvánosságát, így az ő véleményét nem ismerhetjük, Furulyás János, az FTC elnöke az egyesület honlapján pedig így nyilatkozott:

"A Fotex Rt. nyári tulajdonrész-vásárlása óta számos feltételezés látott napvilágot, sokan burkoltan, mások kevésbé burkoltan jelezték, hogy összeférhetetlennek vélik a Ferencváros és az MTK tulajdonlása kapcsán kialakult helyzetet. A taggyűlésen egyetértettünk abban, hogy értelmetlen és indokolatlan ezeknek a támadásoknak továbbra is kitenni a Ferencvárost, mivel láttuk, hogy a korábbi tulajdonosi szerkezet olyan feltételezésekre adhatott okot egyeseknek, amelyek sem a Ferencvárosra, sem a tulajdonosokra nem vetettek jó fényt, és nem keltették jó hírüket. Ezt az úgynevezett összeférhetetlenséget oldottuk azzal, hogy mostantól egyértelműen újra az egyesület, azaz a Ferencvárosi Torna Club gyakorolja a többségi kontrollt az FTC Labdarúgó és Sport Kft. taggyűlésében. A Fotex Rt. ezzel lemondott arról a lehetőségéről, hogy a ferencvárosi futballt kontrollálja, azaz visszavonult a közvetlen részvételtől a ferencvárosi labdarúgásban. Azt gondolom, hogy több szempontból is rendkívül kényes kérdéskört oldottunk meg ezzel a változással. Ezentúl a Fotex Rt. színtiszta pénzügyi befektetőként lesz csak jelen az FTC Labdarúgó és Sport Kft. életében, nem pedig szakmai befektetőként. Nagyon egyszerűen szólva a Fotex Rt. fenntartja azt a szándékát, hogy megteremtse a társaság hosszú távú, sikeres működtetéséhez szükséges anyagi feltételeket, ugyanakkor a társaság működésének ellenőrzését a Ferencvárosi Torna Clubra bízza. Azt gondolom, hogy ezzel még a látszatát is el lehet kerülni annak, amitől egyesek már-már megmagyarázhatatlan módon rettegnek, azaz azt, hogy a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft.-ben jelentős befolyása legyen egy olyan tulajdonosnak, aki érzelmileg nem kötődik a Fradihoz. Ennek mostantól nem lesz meg a lehetősége. A jövőben a Ferencvárosi Torna Club látja el, és gyakorolja a kft. tulajdonosi felügyeletét."

Hogy a napi gyakorlatban hogyan megy majd a döntéshozatal, arról Furulyás a következőket mondta:

"A társaság gazdálkodását érintő napi döntéseket eddig is az ügyvezető igazgató hozta meg, és a jövőben is ő irányítja az FTC Labdarúgó és Sport Kft.-t. Az ügyvezető, azaz Szeiler József a továbbiakban is így tesz majd, és a továbbiakban is a tulajdonosoknak tartozik felelőséggel. A napi munka tekintetében tehát mindez nem hoz változást."

A Kft. határozatában az is szerepel, hogy Fotex céljának tekinti a klub eladását. A részletekről az elnök így beszélt:

"A pénzügyi befektető szeretné, ha megtérülne befektetése. Mindez történhet úgy, hogy részben vagy egészben értékesíti azt a tulajdonrészét, melyet korábban megvett. Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy a ferencvárosi labdarúgás a jelenlegi helyzetében nem piacképes, azaz nincs eladható állapotban. Nyáron sem volt abban az állapotban, de a Fotex Rt. vállalta, hogy pénzt áldoz egy egykor jó hírű, de mára sajnos jelentős minőségi romláson átesett vállalkozásra, melyet aztán majd talpra állít. A Fotex Rt. egy rendkívül kritikus helyzetben megvásárolta a társaság tulajdonjogának egy részét, amivel egyébként megmentette a csődtől a Ferencvárosi Torna Clubot is, hiszen az FTC, a Kft.-vel együttesen közel egymilliárd forintos adósságállománnyal küzdött. A befektető nyilvánvalóan azzal a szándékkal költött pénzt a ferencvárosi futballra, hogy később befektetése megtérüljön. Ami úgy is lehetséges, hogy a Fotex Rt. értékesíti a megszerzett tulajdonrészét."

Hogy ez a lépés mikor várható, az nem tudható, ám az biztos, amíg a Ferencváros a dobogós helyezés elérésért küzd, addig nem képvisel olyan értéket, hogy haszonnal el lehetne adni.

Korábban:

A Fotex lemondott a Fradi irányításáról