Vágólapra másolva!
Puhl Sándor korábbi szerepvállalása után ismét játékvezetői szinten képviselteti magát a magyar labdarúgás a világbajnokságon. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ugyanis közzétette 72-es listáját, amely 36 játékvezető és 36 partjelző - köztük Székely Ferenc - nevét tartalmazza.

Székely (balra) 2001. júniusában a világhírű dán bíró, Kim Milton Nielsen asszisztense volt a Konföderációs Kupán játszott Japán-Brazília (0-0) mérkőzésen

- Sokat gondolt az esetleges vb-részvételre?
- Őszíntén szólva fel sem merült bennem, hogy sikerülhet.

- Miért nem?
- Nézze, kár lenne kertelnem, elsősorban a magyar labdarúgás színvonala miatt. A FIFA vezetői is tudják ugyanis, hogy csak azok a játékvezetők képesek megállni a helyüket a legrázósabb meccseken, akik hétről hétre nívós bajnokságban működnek közre. Magam is lengettem jónéhány Bajnokok Ligája mérkőzésen, ott voltam az olimpián és Japánban, az úgynevezett elő vb-n, ezért közelről tapasztalhattam, hogy milyen hajtós 90 perceket képesek produkálni a csapatok, s ezeken bizony a játékvezetőknek is illik ébernek lenni és tartani a tempót is.

- A nemzetközi meghívások után sem reménykedett a vb-szereplésben?
- Ez már inkább hitet adhatott volna, hiszen az imént említett meccseken zömében jó értékeléseket kaptam az ellenőröktől.

- Mi volt az eddigi legnagyobb élménye partbíróként?
- Az olimpián, Brisbane-ben a Kamerun-Brazília találkozó, amikor is visszavontam a dél-ameriakaik aranygólját, utólag is kiderült, jogosan, majd 10 perccel később a kameruniak belőtték a mindent eldöntő találatot. De nagy élmény volt a meccs "visszavágója" is, amit Japánban, Ibarakiban rendeztek.

- Kik voltak a legjobb futballisták, akiket közelről szemlélhetett?
- Bevallom, a pályán csak a játékra koncentrálok, a játékosokra nem annyira. Ettől függetlenül Zamorano, Babayaro, Möller, Wilmots, Asamoah, a japán Nakata, vagy a brazilok képességei még a legnagyobb koncentráció közepette is lenyűgőztek.

- S a viselkedésük?
- Csak a legjobbakat mondhatom róluk. Meg egyáltalán a külföldi stadionokban uralkodó légkörről. Többször megesett, például a franciaországi Lille-ben, de Görögországban is, hogy amikor kimentünk melegíteni hatalmas taps fogadott bennünket. Nem is akartam elhinni, hogy ez nekünk szól.

- Gondolom az itthoni tapasztalatok miatt.
- Nem igazán akartam ezt érinteni, de sajnos ez így van. Idehaza a labdarúgók is szinte lenézik a játékvezetőket, a külföldi profik viszont abszolút korrekt módon, a legteljesebb tisztelettel igyekeznek segíteni a bírók munkáját. Sportemberként tekintenek ránk, pedig akár nagyképűen is viselkedthetnének, hiszen milliókat keresnek, s nem is forintban.

- Mely játékvezetőkkel tudott eddig a legnagyobb összhangban együttműködni, s közülük kiket tart a legjobbaknak?
- Az élre feltétlenül a dán Kim Milton Nielsen kívánkozik, ő emberileg és szakmailag is kiváló, de hasonló jókat mondhatok a német Helmuth Krugról, a skót Hugh Dallasról és a portugál Melo Pereiráról is. Az említett urakkal több meccsen együttműködtünk.

- Végezetül gratulálok a sikeréhez. Gondolom, ezt sokan megtették már.
- Az elmúlt órákban valóban kollégák, barátok sokasága hívott, többek között Erdélyből, Amerikából is jelentkeztek rég nem hallott ismerősök. Jól esik, hogy ennyien örülnek a sikeremnek, s remélem a vb után is hasonló derűvel jöhetek haza, hiszen tudom, hogy közreműködésemmel Magyarországot is képviselem a futball nagy ünnepén.

Ajánlat:

Collina utolérte Puhl Sándort

Bánki József