Vágólapra másolva!

Dél-Afrika

A Bafana-Bafana nem rendelkezik komoly múlttal a CAN-kupában, hiszen az apartheid rendszer miatt egészen a kilencvenes évekig nem vehetett részt a kontinensviadalon. Először az 1994-es tornára nevezett, de balszerencséjére Nigériával egy selejtezőcsoportba került, és így a nyolcas döntőbe nem tudta kvalifikálni magát. Két évvel később ez már nem volt probléma, hiszen akkor Dél-Afrikában rendezték az Afrikai Nemzetek Kupáját, és a válogatott meg is nyerte a viadalt. Két évvel később a döntőben szenvedtek vereséget Egyiptomtól, legutóbb pedig a harmadik helyen végeztek a dél-afrikaiak.

A szövetségi kapitány, Carlos Queiroz által kihirdetett játékoskeretben 12, Európában szereplő futballista szerepel, akik közül három (Siyabonga Nomvete, Hans Vonk és Shaun Bartlett) nem érkezett meg időben a johannesburgi edzőtáborba. Mindhárom focista nehéz döntés elé került: klubcsapataik ugyanis nem szívesen engedik el őket (Nomvetének például az Udinese mestere, Giampiero Ventura egyenesen kijelentette, hogy ha elutazik a CAN-kupára, akkor kikerül az Udinese keretéből), viszont ha nem játszanak a kontinensviadalon, akkor szinte biztos, hogy a nyári világbajnokságról is lemaradnak.

A Queiroz által kihirdetett 22-es keret meglepetése Thabo Mngomeni nevezése, aki az Orlando Pirates középpályása, de augusztus óta nem lépett pályára, akkor ugyanis fél évre eltiltották, mivel az egyik bajnokin megütötte a játékvezetőt.

Burkina Faso

Az ország tulajdonképpen négy évvel ezelőtt került fel Afrika futballtérképére, hiszen 1998-ban Burkina Fasóban rendezték a CAN-kupát. A válogatott korábban kétszer is kijutott a kontinensviadalra, ám 1978-ban csak hetedik, míg 1996-ban tizenötödik lett. Ehhez képest a hazai pályán rendezett viadalon alaposan javított, mert egészen az elődöntőig menetelt, igaz, ott vereséget szenvedett a későbbi győztes Egyiptomtól. Két évvel ezelőtt viszont nem jutottak tovább csoportjukból sem a Burkina Fasó-iak.

Most sem egyszerű a gárda helyzete, hiszen az argentin szövetségi kapitányt, Óscar Fullonét már két hónapja nem látták a játékosok, a szakember ugyanis beteg felesége mellett van Franciaországban. A csapatot így jelenleg két helyi tréner, Jacques Yaméogo és Pihouri Wabonga irányítja, a szövetség ugyanis a múlt héten menesztette a Fullone által felfogadott erőnléti edzőt, Miguel Gamondit. A játékoskeretből ráadásul hiányzik a Csődörök legismertebb játékosa, a holland Vitesse Arnhem támadója, Mamadou Zongo, aki nem épült fel sérüléséből. Ilyen előzmények után a gárdának nem sok esélye van a csoportból való továbbjutásra.

Marokkó

A marokkóiak eddig egyszer, még 1976-ban végeztek a kontinens élén, ezen kívül háromszor fejezték be a küzdelmeket az első négy között. A kilencvenes években viszont nem ment nekik Afrikában, hiszen csak kétszer jutottak ki a CAN-kupára, és a legjobb helyezésük egy hatodik pozíció volt. Ezen két évvel ezelőtt sem tudtak javítani, amikor is már a csoportjukból sem jutottak tovább.

Az észak-afrikai gárda sorsolása most sem egyszerű, ám a focisták (különösen a csapatkapitány, Noureddin Najbet) nagyon fogadkoznak, hogy a kontinensviadalon kárpótolják a világbajnoki részvételről való lemaradásért a szurkolókat. Ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen három meghatározó játékos is hiányozni fog a csapatból: a Paris-SG védője, Talal El-Karkouri és az Aston Villában futballozó Hassan Kachloul kijelentette, hogy nem akar szerepelni a kontinensviadalon, inkább a klubjában játszik, míg utóbbi csapattársa, Mustapha Hadji még csak meghívót sem kapott.

A középpályás azóta van "feketelistán" a marokkói szövetségi kapitánynál, Humberto Coelhónál, amióta tavaly az Algéria elleni vébéselejtezőre nem volt hajlandó hazautazni. A játékoskeretben így is az idegenlégiósok vannak többségben, a mezőnyjátékosok között mindössze három olyan focistát találunk, akik otthon keresik a kenyerüket.

Ghána

A Fekete Csillagok eddig négyszer végeztek az első helyen a kontinensviadalon, ám az utolsó aranyérem meglehetősen régről, még 1982-ből származik. Azóta hiába szerepeltek rendszeresen a korosztályos világversenyeken kiválóan, hiába voltak olyan játékosaik, mint Abedi Pelé vagy Anthony Yeboah, a CAN-kupákon nem tudtak maradandót alkotni, világbajnokságra pedig egyszer sem jutottak ki. A legutóbbi CAN-kupán rendezőként a negyeddöntőben buktak el.

A ghánaiak manapság is rengeteg kiváló idegenlégióssal rendelkeznek, ám sérülés miatt jó néhányuk nem tudta vállalni a szereplést a tornán: az AC Parma középpályása, Stephen Appiah izomszakadás, az Olympiakoszban szereplő Peter Ofori-Quaye térdműtét, míg Charles Amoah lábujjtörés miatt maradt ki. Az Udinesében játszó Mohammed Gargót viszont minden különösebb indok nélkül hagyták ki a keretből.

Sokáig kérdéses volt a jelenleg legjobb formában lévő ghánai labdarúgó, a müncheni Samuel Kuffour szereplése is, de ő végül felépült sérüléséből, és ott lehet a kontinensviadalon. A szövetségi kapitány, Fred Osam-Doudu végleges keretébe öt olyan játékost is meghívott, akik ott voltak a tavalyi U20-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett gárdában.

Ajánlat:

Korábban: