Vágólapra másolva!
Egy csoport küzdelmei máris befejeződtek az Afrikai Nemzetek Kupáján, és az A betűjelű kvartettből a várakozásoknak megfelelően a világbajnoki résztvevő Nigéria, valamint a rendező Mali jutott tovább. A házigazdák a korábbi győztes Algériát verték 2-0-ra (ez volt az első kétgólos különbségű eredmény a tornán), míg a Szuper Sasok Libériánál bizonyultak jobbnak egy góllal, aminek köszönhetően a korábbi Aranylabdás George Weah futballtól való búcsúja szomorúra sikerült.

Weah már korábban bejelentette, hogy a torna végeztével visszavonul a válogatottól, és a korábbi eredmények úgy alakultak, hogy csapata - amelynek egyben szövetségi kapitánya is - csak akkor mehetett volna tovább, ha legyőzi a favorit Nigériát. Az azonban már a meccs kezdetén látszott, hogy ehhez kisebbfajta csodára lenne szükség, mert a Szuper Sasok sokkal jobban futballoztak, és még félgőzzel is kapujához szegezték a libériai együttest.

Weah-ékat csak a kapus, Louis Crayton bravúros védései mentették meg a súlyos vereségtől. A kapus két alkalommal Jay-Jay Okocha távoli bombáját ütötte ki, legnagyobb hárítását pedig akkor mutatta be, amikor öt perccel az első félidő vége előtt Finidi George tizenegyesét is ki tudta védeni.

A szünet után a libériai csapatnak is adódott két lehetősége, de Weah próbálkozása centikkel elkerülte a kaput, Prince Daye kapáslövését pedig a nigériai kapus, Ike Shorunmu hárította. A három pont, és egyben Weah sorsa a 63. percben dőlt el, amikor is Okocha beadása után a védők nem tudtak felszabadítani, és végül az ukrán Sahtar Doneckben légióskodó Julius Aghahowa a hálóba fejelt. A csatár ugyanúgy ünnepelte gólját, mint Algéria ellen: hat kézenátfordulást és egy szaltót mutatott be, mielőtt csapattársai utolérték volna. Nigéria ezzel a győzelemmel megnyerte csoportját, és a legjobb négy közé kerülésért majd a B csoport másodikjával mérkőzik.

A másik továbbjutó hely az Afrikai Labdarúgó-szövetség legnagyobb örömére a házigazdáknak jutott: a tornának ugyanis nem tett volna jót, ha Mali már ilyen korán kiesik, és elfogyott volna a közönség a lelátókról. A drukkerekre most nem lehetett panasz, az Algéria elleni meccsen ötvenezren zsúfolódtak be a bamakói Március 26.-stadionba (köztük az államelnök Alpha Konare), és örömmel látták, hogy kedvenceik lerohanják észak-afrikai ellenfelüket. Alig valamivel több, mint negyedórát kellett várni az első találatra, amely szépségdíjas volt: Daoude Diakité adott középre, és a labdát Mamadou Bagayoko előbb mellre vette, majd védőjéről lefordulva a kapuba bombázta.

A második mali találat már nem volt ilyen látványos, de a drukkerek ugyanolyan tombolást rendeztek utána: ezúttal Bassala Toure lépett ki teljesen egyedül, és míg az algériai védők lest reklamáltak, nagy nyugalommal bevette a kaput. Az algériaiak csapatkapitánya, Abdelhafid Tasfaout ráadásul nem sokkal a szünet előtt a levegőben összeütközött ellenfelével, és percekig feküdt a földön eszméletlenül, amíg végre megérkezett a segítség, és el lehetett szállítani a közeli kórházba. A mali támadások a második félidőben sem álltak le, ám senkit sem zavart, hogy ekkor már nem született újabb gól, hiszen a gárda így is bejutott a legjobb nyolc közé.