Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csapatai számára a hónap végéig tart az átigazolási időszak, akiket ezen időn belül vesznek meg, azokat benevezhetik a BL-be. A Liverpool nem is hagyta kihasználatlanul a lehetőséget, és megszerezte magának a városi rivális, az Everton portugál védőjét, Abel Xaviert, akit a Stolverkosok a minap szabadlistára tettek.

Fotó: Evertonfc.tv
Az a kezezés és ez a fizimiska feledhetetlenné tette Abel Xaviert

Eközben folyamatosan tagja volt a korosztályos portugál válogatottnak, abban az évben például ezüstérmet nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon. Az Amadora kiesett a legjobbak közül, de Xavier maradt a csapatban, és a második vonalban is olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy nem maradt ki a korosztályos nemzeti tizenegyből. 1991-ben például ifjúsági világbajnokságot nyert, és 1993 márciusában a másodosztályból bekerült a nagyválogatottba is.

Persze már nem kellett sokáig szerepelnie a második vonalban, mert az Amadora 1993-ban végre visszajutott az elitbe. Abel Xavier ennek ellenére eligazolt a csapattól, mégpedig a Benfica gárdájába, ahol az 1992-93-as szezonban két mérkőzésen szerepelt, ráadásul az egyiken gólt is szerzett. Stabil csapattag lett a Benficában, két szezonon keresztül kihagyhatatlan volt a kezdő tizenegyből, ám balszerencséjére ekkor kezdődött a Porto sikersorozata. 1995-ben külföldre, mégpedig Olaszországba igazolt, ám ez a klubcsere nem jött be neki, mert a Bariban csak ritkán jutott szóhoz.

Egy szezon elteltével innen is távozott, ezúttal Spanyolországba, a Real Oviedóba, ahol alapember lett. Két szezon alatt alig pár meccset hagyott ki, ám gólt nem tudott szerezni a Primera Divisiónban. 1998 nyarán innen is továbbállt, és elfogadta a holland PSV Eindhoven ajánlatát. Egy idény azonban elég volt neki Hollandiában, és 1999-ben az Evertonba igazolt.

A liverpooli gárdában első idényében húsz meccsen szerepelt, majd a 2000-es Európa-bajnokságon is részt vett, ahol legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor a franciák elleni elődöntőn a hosszabbításban a gólvonalról kézzel kiütötte a labdát. A legutóbbi idényben sérüléssel bajlódott, majd ebből felépülve kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését, mivel egy nívósabb gárdában akar szerepelni, így az Evertonnál jobbnak látták, ha most eladják.

Ajánlat: