Vágólapra másolva!
A Derby County együttese meglehetősen reménytelen helyzetben van a Premier League-ben, ráadásul a Kosok a legutóbbi bajnokijukat edző nélkül játszották le. A klub végül is John Gregoryt nevezte ki szakvezetőnek, és a tréner nem sokat várt első igazolásával, szinte azonnal szerződtette a Newcastle United veterán védőjét, Warren Bartont.

Barton Londonban látta meg a napvilágot 1969. március 19-én, és a Leyton Orientnél ismerkedett meg a sportág alapjaival, de miután kinőtt az ificsapatból, nem ajánlottak neki szerződést. Barton így tizenévesen dolgozni kezdett, miközben a Leytonstone nevű amatőrcsapatban focizott.

Szerencséjére 1989-ben a negyedik vonalba, vagyis a profik közé frissen feljutott Maidstone United szerződést ajánlott neki, így karrierje ismét lendületbe jött. Egy év után 800 ezer fontért megvette őt a legjobbak között szereplő Wimbledon FC, és az Őrült Banda színeiben összesen 180 élvonalbeli meccset játszott, és tíz gólt ért el.

1995 nyarán a Newcastle United négymillió fontot fizetett ki érte, ami akkor rekordnak számított Angliában: korábban ugyanis egyetlen hátvéd sem került ilyen sokba. Igaz, ekkor már válogatott futballista volt, 1995-ben összesen háromszor húzhatta fel a címeres mezt. A Szarkák drukkerei kedvelték, mert bár nem volt egy labdaművész, de rendkívül hasznosan futballozott, és nem ismert elveszett labdát.

Leginkább jobbhátvédként vetették be, de szerepelt a védelem többi oldalán is. Pályára lépett a Ferencváros elleni UEFA-kupa meccseken is. A legutóbbi pontvadászatban 27 alkalommal lépett pályára, de a jelenlegi idényben a hatodik forduló óta egyetlen találkozón sem szerepelt. A Derby ajánlata kapóra jött számára, egyetlen percet sem gondolkozott rajta, a Newcastle pedig korábbi érdemeire való tekintettel (és mivel úgysem szerepelt a klub hosszú távú terveiben) ingyen elengedte a Kosokhoz.

Korábban: