Vágólapra másolva!

Az UEFA nyoni központjában tárgyal a kontinens jelentősebb 64 klubja a kupák jövőjéről. A napirend szerint az UEFA-kupa a téma, a marketingjogok értékesítése, a klublicencek, az átigazolási rendszer, szóval a szokásos kisebb-nagyobb ügyek, de semmi szenzáció. A leggazdagabbak társasága, a G14 nevű csoport viszont megint azon van, hogy elérje a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa gyökeres átalakítását.

Azért "megint", mert évek óta próbálkozik az európai kupák elitklubbá transzformálásával, sőt, már azzal is fenyegetőzött a G14, hogy független szuperligát hoz létre, de aztán mindig meg tudott egyezni az UEFA-val. Eddig.

A G14 mostani javaslata: a Bajnokok Ligája a nagy, erős klubok tornája legyen, tehát a futballban gyengébb nemzetek csapatai kevesebb helyet kapjanak. A társaság igazgatója, Thomas Kurth elmagyarázta a The Observer című angol lapnak, hogy a Bajnokok Ligáját meg kell őrizni a legerősebb klubok számára, a második vonalnak meg ott van az UEFA-kupa. Akárcsak a nemzeti bajnokságokban, lesz első és másodosztály.

A tapasztalatok szerint - egyáltalán nem meglepő módon - a kisebb csapatok egymás elleni, vagy egy kiscsapat valamelyik nagyklub elleni mérkőzése nem vonzza a tévéket, és van, hogy a stadionok sem telnek meg. Az igazgató szerint egyébként a négyes csoportbeosztás sem elég attraktív, több csapatra van szükség a körmérkőzésekhez, hogy még izgalmasabb legyen a torna.

A G14 át szeretné irányítani a kisebb klubokat az UEFA-kupába, viszont a nagy álom mindenkinek ezen a földrészen a BL-szereplés. Abban van ugyanis a nagy pénz. Ha kimondják, hogy a jövőben még kevesebb kiscsapat kap helyet - most a 32-ből 16 jut a spanyol, az olasz, a német, az angol és a francia kluboknak -, akkor például a magyar egyesületek nem is álmodhatnak arról, hogy egyszer bejutnak a Bajnokok Ligájába. Emléktáblát állíthatunk az egyszeres BL-szereplő Fradinak, és kész.

De a helyzet nem reménytelen, az UEFA még mindig visszaverte a G14 támadásait, hallani sem akar az európai foci kasztosításáról. Most arra hivatkozik, hogy a csoportmérkőzések második körét éppen a G14 korábbi követelésére hozta létre, hogy azzal is növelje a bevételeket. De a túlterhelt menőknek ez sem tetszik, most meg a nagyon sok meccsre panaszkodnak, és megint csak oda lyukadnak ki, hogy elpocsékolt idő a kiscsapatokkal játszani.

Az elitklub
A G14 alapító tagjai: Manchester United, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, Juventus, Milan, Internazionale, Bayern München, Borussia Dortmund, Marseille, Paris Saint-Germain, Ajax, Eindhoven, Porto. A társaság bővíti tagnévsorát, tavaly jelentkezett a Chelsea, a Celtic és a Sporting Lisboa.

Ajánlat:

Két és fél milliárd eurós üzlet a Bajnokok Ligája

Korábban:

Kósa Tamás