Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb négy mezőnye az Afrikai Nemzetek Kupáján, és a hétfői negyeddöntőkben nem született meglepetés: mind a két találkozót az esélyesebbnek tartott csapat nyerte meg. A nagyobb rangadónak a Kamerun-Egyiptom meccs számított, és a Szelídíthetetlen Oroszlánok bár jobban játszottak, csak nagy nehezen tudtak győzni, a másik mérkőzésen Szenegálnak már könnyebb dolga volt a Kongói Demokratikus Köztársasággal, amelynek játékosai kissé nehezen viselték a vereséget.

Fotó: EPA
A dzsungelharcos külsejű Songnak nincs ellenfele

Samuel Eto'o révén így is simán vezetést szerezhettek volna, ám a Mallorca csatárának első félidei helyzeténél a kapus, El-Hadari védett, a második félidőben pedig a támadó hiába húzta el már a portás mellett is a labdát, végül az üres kapu fölé emelt. A vezető találathoz így egy rögzített játékhelyzetre volt szükség: egy bal oldali szögletet követően Mbomára nem figyeltek a védők, és a Parma csatára a kapuba bólintott. A vezetés tudatában már Kamerunnak sem volt olyan sürgős, Egyiptom pedig képtelen volt ritmust váltani, igazi helyzetet nem is dolgozott ki, csak amolyan helyzetecskékig jutott: az ajaxos Mido fejese azonban elkerülte a kaput, akárcsak Radwan szabadrúgása. Kamerun immár harmadik meccsét nyerte meg a tornán 1-0-ra, és még mindig nem kapott gólt: a Szelídíthetetlen Oroszlánok egyre jobban kezdenek hasonlítani egy európai válogatotthoz, és ez jelen esetben dicséretnek értendő.

A Szenegál-Kongói DK találkozó már látványosabb játékot hozott, nem elsősorban a rengeteg gólhelyzet miatt (bár az iramra nem lehetett panasz), hanem pályán lezajlott dulakodások okán, amelynek következtében a tornán először a piros lapot is fel kellett mutatnia a játékvezetőnek. Az első tömegjelenetre az első félidőben került sor, még gól nélküli állásnál, de a bíró, az olasz Domenico Messina ekkor még három sárga lappal elintézte a dolgot.

A játék színvonala sem volt rossz, elsősorban a szenegáliak veszélyeztettek a lensi El Hadji Diouf lévén, de a támadó mintha el lett volna átkozva: három nagy lehetőséget is kihagyott, jobban mondva a kongói kapus, Nkombe Tokala védett szépen. A portás azonban Alassan Diao fejesénél már tehetetlen volt, a játékos Khalilou Fadiga szabadrúgását bólintotta a hálóba. A kongói támadások nem sok veszélyt hordoztak magukba, ám ez némileg érthető volt, hiszen a gárdának megint nélkülöznie kellett legjobbját, Shabani Nondát, aki a torna során immár másodszor (és ezúttal véglegesen) utazott vissza Franciaországba betegsége miatt.

A második félidőben a kongóiak mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, és egy alkalommal közel is kerültek a gólszerzéshez, ám Marcel Mbayo fejesét a gólvonalról menteni tudták a védők. Pár perccel a vége előtt aztán eldőlt a továbbjutás: Souelymane Camara a saját térfeléről indult, így nem volt lesen, majd a kapu előtt önzetlenül Dioufhoz passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett betalálnia. Mindez már túl sok volt a kongóiaknak, akik közül Alexis Tekumu páros lábbal szállt bele az oldalvonal mellett Fadigába. A szabálytalanságot követően kisebb verekedés alakult ki, valaki még a bíró kezéből is kiütötte a lapokat és a jegyzetfüzetét, de miután ezek meglettek, Messina felmutatta a piros lapot Tekumunak.

Ajánlat:

Eredmények, az elődöntő párosítása

Korábban:

A házigazda a legjobb négy között