Vágólapra másolva!
Hatalmas felháborodást váltott ki a román labdarúgó-válogatott részéről egy francia PR-cég plakátja, amelyet a francia nemzeti csapat ellenfeleiről készített. A világbajnokságra készülő gall csapat több barátságos találkozóval készül a távol-keleti megmérettetésre, többek között Románia ellen is. A plakáton azonban keleti szomszédainkat egy roma hegedűs reprezentálja.

A francia szövetség a Republic nevű PR-céget kérte fel, hogy segítsen elkészíteni néhány figyelemfelkeltő posztert a közelgő felkészülési, majd világbajnoki mérkőzésekre. A "kultúr-sokk" szlogen alatt futó sorozat Németországot Teuton-lovagként, Japánt szamuráj harcosként, Skóciát egy skótszoknyás dudásként ábrázolja. Románia "jelképe" viszont egy cigány hegedűs...

A román labdarúgók természetesen felháborodtak a plakát miatt. "Egyetlen esélyünk, hogy revansot vegyünk rajtuk, ha győzünk ellenük" - mondta Adrian Ilie, a Valencia csatára, célozva a február 13-i összecsapásra. "Ha nyerünk, akkor elmondhatják: cigányok verték a világbajnokot!"

A válogatott egyetlen francia földön profiskodó játékosa a Nantes csatára, Viorel Moldovan kormányszintű bocsánatkérésre számít: "A francia kormánynak kell állást foglalnia a gyalázat ellen. Amennyiben tényleg úgy gondolják, cigányok vagyunk, jobb lenne egy hegedűsökből álló zenekart küldeni ellenük."

A cég szóvivője annyit mondott a plakát kapcsán: a cél nem a sértegetés, inkább az elismerés volt. A roma muzsikus választása a román emberek virtuozitásának szólt.

A román keret
Kapusok: Bogdan Stelea (Rapid), Bogdan Lobont (Dinamo)
Védők: Gheorghe Popescu (Lecce), Cosmin Contra (AC Milan), Cristian Chivu (Ajax), Daniel Prodan (Messina), Adrian Iencsi, Razvan Rat (Rapid), Flavius Stoican (University Craiova), Mirel Radoi (Steaua)
Középpályások: Dorinel Munteanu (Wolfsburg), Tiberiu Ghioane (Dynamo Kyiv), Florin Soava (Rapid), Laurentiu Rosu (Numancia), Paul Codrea (Genoa)
Csatárok: Viorel Moldovan (FC Nantes), Ionel Ganea (Stuttgart), Adrian Ilie (Valencia), Adrian Mutu (Verona), Daniel Pancu (Rapid)